Zihniyet Nedir
Zihniyet kavramını irdeleyen yazarlara göre Bouthoul, 1966 zihniyet, bir toplum veya kültürün üyelerinde ortaktır bir başka deyişle toplum, benzer zihniyete sahip bireyler topluluğudur. Bireyi toplumuna bağlayan en sağlam ve dış etkilere en dirençli bağdır.
Zihniyetlerin bir diğer özelliği son derece istikrarlı ve kalıcı olmalarıdır zihniyetler, kişilerin isteğine bağlı olarak değiştirilemezler. Öte yandan zihniyet, sosyal yaşamın içselleştirilmiş yoğun bir özü gibidir, insanla dış dünya arasında yer alan bir prizmadır, Kant anlamında insan bilgisinin a priori biçimidir. Nihayet zihniyetler ile kişilerin refleksleri, temel tepkileri arasında bir bağ vardır bir toplumda yaşamak, onun coşkularını, objelere ilişkin çekim duygularını, nefretlerini paylaşmak demektir, vb.
Zihniyet konusundaki literatür, zihniyet kavramının çerçeveleri kozmoloji, moral, din, teknik, sosyal yaşamın kategorileri, yani değerler, kutsal inançlar, hiyerarşiler, dostluk ve düşmanlıklar, vb. zihniyetin içeriği ya da bileşenleri zihniyet tipleri dogmatik zihniyet – pozitif zihniyet ilkel zihniyet-modern zihniyet, vb. gibi hususlar üstünde odaklaşmaktadır