Yumurta Nedir? Yumurta dişi hayvanların ve özellikle kuşların embriyoyu korumak amacıyla yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli cisimlerdir. Bir çok hayvanın yumurtaları yiyecek olarak kullanılabildiği halde yumurta, denince akla ilk gelen şey tavuk yumurtasıdır. Tavuk yumurtası sayısız yemeğin hazırlanmasında malzeme olarak kullanılır. Dünyanın hemen hemen her mutfağında yaygın olarak kullanılır. Son yıllarda hazır gıda üretimindeki artış, yumurtanın kullanıma hazır, pastorize ve yumurta tozu halinde üretimini.aygınlaştırmıştır.
Yumurta Nedir? Yumurta Hakkında Bilgi?
Yumurta, dişi hayvanların ve özellikle kuşların embriyoyu korumak amacıyla yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli cisimlerdir. Birçok hayvanın yumurtaları yiyecek olarak kullanabilmesine karşın, yumurta denince akla ilk gelen şey tavuk yumurtasıdır. Tavuk yumurtası sayısız yemeğin hazırlanmasında malzeme olarak kullanılır. Dünyanın hemen hemen her mutfağında yaygın olarak kullanılır.
Yaygın bir inanış olan bıldırcın yumurtasının bir tavuk yumurtası kadar protein içerdiği doğru değildir.
Son yıllarda hazır gıda üretimindeki artış, yumurtanın kullanıma hazır, pastörize ve yumurta tozu halinde üretimini yaygınlaştırmıştır. Bu artışı baskılamak, baltalamak isteyenler tarafından “günde iki defa yumurtlatıyorlar”, yemlerinde “antibiyotik” katıyorlar gibi konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından propogandalar yapılmaktadır. Fakat bu işin içinde olan herkesin ve veteriner hekimlerinin doğrulayacağı gibi tavuğun günde iki defa yumurtlama gibi bir olasılığı yoktur. Konvensiyonel veya özel hibrit tavukların hepsi için geçerlidir. Türkiye’de de çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi yemlere antibiyotik karıştırılması yasaktır.
Yapılan araştırmalar besinler içindeki en kaliteli proteinin yumurtada olduğunu göstermiştir. Ayrıca yumurta dışarıdan alınması gerekli olan amino asitleri dengeli ve yeterli miktarda içerir. Vücuda gerekli olan başta A, B, D, E ve birçok vitamini yüksek oranda barındırır.
Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından çok gereklidir.
Bir adet yumurta ortalama 50 gram olarak kabul edilebilir ve bir yumurtadaki besin değerleri ortalama;
- 70 Kalori
6 g protein
5 g yağ
1 g karbonhidrat şeklindedir.
Genel olarak yumurtanın sarısı büyük oranda vitamin ve yağları, beyaz kısmı ise büyük oranda proteinleri içerir. Bu oranlar diğer içeriklere göre verilmiştir. Sarı ve beyaz gramaj olarak yaklaşık eşit miktarda protein içerir.Yumurtanın protein emilimi bakımından en etkili tüketim şekli rafadan olarak bilinmektedir.
Tavuk Yumurtası Nedir?
Bir civcivin gelişmesi için bütün besin öğelerini içeren yumurta, örnek protein kaynağıdır. Bu da büyümekte olan bir organizma için önemli bir özelliktir. Yumurta proteini, amino asitlerin hepsini yeterli oranda içeren ve kolay sindirilen ve %100 vücut proteinlerine dönüşebilen “üstün kaliteli” proteindir. Bir adet yumurtada 6 gram kadar protein, 5.5 gram kadar yağ ve çok az karbonhidrat vardır. Ayrıca A vitamini ve bazı B vitaminIerinden de zengindir. Yumurtanın sarısı akına oranla daha fazla yağ, protein ve demir içermektedir ve iyi bir çinko kaynağıdır.
Yumurta sarısı yüksek kolesterol içermesine karşın yağı doymamış olduğundan kolesterolü yükseltici etkisi kırmızı etten daha düşüktür. Yumurta ülkemizdeki en ucuz iyi kaliteli protein kaynağıdır.
Yumurtanın Vitamin Değeri
Yumurta A, D, E ve B grubu vitaminleri ile diğer vitaminleri önemli oranda içermektedir.
Yumurta sarısındaki A vitamini gözün iyi görmesi, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için gereklidir. Vücut hücrelerinin gelişmesine yardım eder. Solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar.
D vitamini, insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasına yardımcı olur. Bu vitamin besinlerde sınırlı miktarda bulunur, deride güneş ışınlarından sentezlenir. Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir. Güneş ışınlarından yeterince yararlanırsa ve yumurta tüketilirse özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmaz.
Yumurta Nedir? Yumurtanın Mineral Değeri
Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içermektedir.
Demir, kan yapımı için gereklidir. Demir yetersiz alındığında anemi (kansızlık) oluşur. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan korunma rolü vardır. Yetersizliğinde çocukların öğrenme yeteneği ve okul başarısı azalır.
Yumurta Nedir? Yumurtanın Yağ içeriği
Yeterli ve dengeli beslenmede diyetin yağdan gelen enerjisi %30’un üzerinde olmamalıdır. Toplam yağ miktarı kadar, yağ asitlerini doymuş ve doymamış olma özelliği de önem taşımaktadır. Doymuş yağların enerjiye katkısı %10’un üzerine çıkmamalıdır.
Yumurtanın Faydaları Nelerdir?
1- Yumurta içerisinde A, B5, B12, B2, B6, D, E ve K vitaminlerini bulundurur. Bu vitaminlerin hepsi vücudun ihtiyacı olan ve vücut için önemi yüksek vitaminlerdir. Yumurta vücudun bu vitaminlere karşı gereksinimini sağlar.
2- Yumurta içerisinde kalsiyum, çinko, fosfor, selenyum gibi mineralleri içerir. Bu minerallerin hepsine de vücudun ayrı ayrı ihtiyacı vardır. Yumurta bu besin içeriği ile vücudun bu minerallere karşı olan gereksinimini karşılar.
3- Yumurta kalp sağlığına karşı ve damar sağlığına karşı korucu bir etkiye sahip bulunmaktadır. Kalp ve damar sağlığını korur, hastalıkları önler. Kalbi güçlendirir.
4- Yumurta kandaki iyi kolesterolün artmasını sağlamaktadır.
5- Yumurta bir protein kaynağı olarak da görev yapar. Proteinin kemikleri güçlendirici bir etkisi mevcuttur. Bu nedenle de yumurta dolaylı olarak içinde bulundurduğu proteinin sayesinde kemikleri güçlendirici etki yapar.
6- Kas gelişimine ve kasların güçlenmesine katkı sağlar. Kasların oluşumunda görev alır.
7- Aynı zamanda hafızayı güçlendirici bir etkisi mevcuttur.
8- Beyni güçlendiren ve koruyan etkileri de mevcut bulunmaktadır.
9- Vücut direncini arttırıcı bir etki sağlayarak bağışıklık siteminin güçlenmesinde önemli bir etkide bulunmaktadır.
10- Vücutta var olan demir seviyesini arttırıcı bir etkisi vardır.
11- Göz sağlığına da çeşitli yararları vardır. Göz bozuklukları rahatsızlıklarında tedavide de doktorların önerisi içinde yumurta tüketimi bulunmaktadır.
12- İçerdiği amino asit sayesinde vücudu da beslemektedir.
Yumurta Sarısı Neye İyi Gelir?
Yumurta sarısı, yumurta içinde bulunan faydalı bir besin grubudur. Birçok faydası mevcuttur. Yumurta sarısının hafızaya karşı güçlendirici bir etkisi mevcuttur. Bu yönü bunaklık hastalığı diye adlandırılan yaşlanınca unutkanlık ile nitelendirilen hastalığı önleyici etkisi mevcuttur. İçerisinde bulunan mineral ve vitaminler sayesinde çok besleyici bir üründür. Kalp sağlığı için faydalı bir besindir. Aynı zamanda doymamış yağ oranı yüksek bir besindir ve bu yağ vücut için faydalı bir yağ türüdür. Konsantrasyonu arttırıcı bir etkisi de bulunmaktadır. Yumurta sarısı da görüldüğü üzere, yumurtanın içinde bulunan faydalı bir besindir.
Yumurta Kabuğu Neye İyi Gelir?
Yumurta kabuğunun içerisinde yoğun bir kalsiyum oranı bulunmaktadır. Bu oranın fazla olması yumurta kabuğunun kemik ile ilgili hastalıklardan olan kemik erimesi tedavisinde kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda çeşitli işlemlerden geçirilerek yüz maskesi olarak uygulanır ve cilt sağlığına bu yönü ile faydalı bir üründür. Görüldüğü üzere yumurta her türlü ayrıntısı ile faydalı bir besindir ve her insanın tüketmesi gerekmektedir.