Site icon Nedir ve Nasıl

Yatırım Nedir? Yatırım Nedir Nasıl Yapılır?

Yatırım Nedir

Yatırım Nedir? İsim Yatırma işi ekonomi Parayı, gelir getirici, taşınır veya taşınmaz bir mala yatırma, mevduat, plasman ekonomi Millî ekonominin veya bir ticaret kuruluşunun üretim ve hizmet gücünü artırıcı nitelikte olan aktif değerlerine yapılan yeni eklemeler, envestisman mecaz Bir çıkar veya kazanç sağlamak için yapılan davranış Atasözü, deyim ve birleşik fiiller yatırım, yapmak Birleşik Sözler yatırım bankası yatırım fonu ölü yatırım ekipman yatırımı, sanayi yatırımı. Yatırım, hepimizin bildiği üzere servet oluşturmak için kullanılan bir araçtır. Ancak yaygın kanının aksine yatırım, sadece varlıklı bireylerin icra edebileceği bir eylem değildir.

İsteyen ve aklını kullanan herkes bütçesine uygun bir yatırım programı belirleyerek yatırım yapabilir. Üstelik ufak miktarlar koyarak uzun vadede birikim yapmayı sağlayan yatırım araçlarının türemesiyle birlikte artık “Param yok ki, ne yatırımı yapayım!” gibi bahanelere yer yoktur. Peki yatırım ile kumar arasındaki fark nedir sizce? Cevap son derece basit: Yatırım, uzun vadede meyve veren bir süreçtir ve öyle kaşla göz arası şark kurnazlığı yaparak kısa yoldan zengin olmaya çalışan kumarbazlar için pek de doğru seçenek değildir.

Sermaye Yatırımları Nasıl Yapılır?

Sermaye Yatırımları genellikle sabit değerlere veya varlıklara yapılan yatırımlardır. Sabit değerlere örnek olarak bireyler eğer tasarruflarını bir girişimcilikle bir işletme kurarak makina, yapı tesisleri, donanım ve teçhizat gibi sermaye mallarına yatırım yaparak kalkınma odaklı müteşebbis olabilirler. İşletmeye yatırılan bu finansman kaynağı neticesinde üretim veya verilen hizmet ile elde edilen kâr tekrardan parasal sermayeye dönüşeceğinden yatırımcı elde ettiği kârların bir kısmını yine tasarruflarına ayırabilecektir. Varlıklara yapılan yatırımlar ise daha ziyade bir menkul kıymet taşınmazına yani ev, arsa gibi gayrimenkullere yapılanıdır.

Finansal Yatırımlar Nedir?

Finansal Yatırım ise finansal enstrümanları kullanarak eldeki tasarrufları yatırım araçları ile değerlendirme yoludur. Dolayısıyla Finansal Yatırımcı yatırım ürünlerinin değer değişimlerinden kâr elde etmeye çalışır. Burada esas olan hedef tasarruf olan sermayeyi arttırmaktır.

Tabi burada yatırımcı, finansal yatırım yaparken önce bazı yatırım kararları alması gerekmektedir. Örneğin hangi vadede bir yatırım yapacağım, ne kadar risk alacağım, hangi yatırım araçlarını ve finansal enstrümanlarını kullanacağım gibi soruları cevaplaması gerekmektedir. Her yatırımcı kendisine göre strateji belirlemelidir. Bu noktada yatırımcının kendisini iyi tanıması yani profilini iyi bir biçimde belirlemesi gerekmektedir.

Hangi Vadeye İşlem Yapmam Gerekli?

En iyi profil, yatırımcının hangi vadeye işlem yapacağını belirlemesiyle ortaya çıkar. Vade seçimi aynı zamanda yatırımcının yatırım yapmak isteyeceği ürünü de belirler. Yatırımcılar genellikle 3 ana profilde dağılım göstermektedirler. Bunlar Kısa Vadeli Yatırımcı, Orta Vadeli Yatırımcı ve Uzun Vadeli Yatırımcı olarak ayrışırlar.

Kısa Vadeli Yatırımcılar: Genellikle daha çok alım-satım yaparak küçük fiyat değişimlerinden para kazanmaya çalışırlar. En kısa vadeli yatırımcı tipi gün içerisinde bir çok defa işlem yapan ve gün sonunda tüm pozisyonlarını kapatıp bir sonraki güne pozisyon taşımayan yatırımcılardır. Bu tip yatırımcılar Day Trader olarak tanımlanmaktadır. Gün içi al-satçıların dışında pozisyon alıp 3-5 gün hatta 3-4 hafta taşıyan yatırımcılar yine kısa vadeli yatırımcı olarak adlandırılır. Dolayısıyla 1 gün – 1 Ay süre içerisinde taşınan pozisyonlar Kısa Vadeli yatırımlar olarak tanımlanmaktadır.

Orta Vadeli Yatırımcılar: İse pozisyonlarını 1 aydan fazla süre ile taşırlar. Ancak pozisyonlarını genellikle 3 ila 12 ay süresi boyunca taşımayı tercih ederler. Genellikle 1 yılı doldurmadan taşıdıkları pozisyonları realize etmeyi tercih ederler.

Uzun Vadeli Yatırımcı Tipi ise Bir Yıldan Fazla Pozisyon Taşıyanların Grubudur

Bu noktada şunu açıkça belirtmek gerekir ki, vade süreleri yatırımcının işlem yaptığı Yatırım Araçlarına göre farklılıklar göstermektedir. Örneğin Forex piyasası için Kısa Vade 1 gün-1 Ay, Orta Vade 1 Ay-3 Ay ve Uzun Vade 3 Ay-6 Ay olarak tanımlanırken, Hisse Senedi piyasasında Kısa Vade 1 gün-1 Ay, Orta Vade 1 Ay-6 Ay, Uzun Vade 6 Ay-1 Yıl, Tahvil-Bono piyasasında yatırım yapanlar için Kısa Vade 1 Ay-3 Ay, Orta vade 3 Ay- 2 yıl, Uzun Vade 2 Yıl- 5 Yıl olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla her finansal piyasa için vade formatı değişkenlik göstermektedir. Kaynak: Yatırım Nedir

Exit mobile version