Yanığa Ne iyi Gelir

Yanığa Ne iyi Gelir? Yanık Ne Demek?

Yanığa Ne iyi Gelir? Birinci Dereceden yanıklar; yüzeyel deri yanıklarıdır. Güneş yanığı bu tip yanıklara örnek olarak verilebilir.ikinci Dereceden yanıklar; yüzeyel deri ve derinin alt katmanı olarak adlandırılan dermis kısmının yüzeyini içeren bölgede meydana gelen yanıklardır. Bu tip yanıklarda ağrı oldukça fazladır.Sıcak ile temas eden derinin su toplaması buna örnektir. üçüncü Dereceden yanıklar; yüzeyel deri ile birlikte derinin bütün katmanlarında meydana gelen yanıklardır. Deriden duyuyu alan, sinir kaybına da neden olur. dördüncü Dereceden yanıklar; yüzeyel deri ve derinin bütün katmanlarının yanı sıra yağ dokusu, kas dokusu, damar dokusu, sinir dokusu gibi deri altı dokularının da zarar gördüğü yanıklardır. Elektrik çarpmaları, kimyasal yanıklar, bunlara örnektir.

Dokuda ve doku altında çeşitli sebeplerden kaynaklı meydana gelen hasarlara yanık denir.Yanıklar yarattıkları tahribatların boyutlarına ve yanıkların derinliklerine göre 4’ e ayrılmaktadır.

Yanığın Nedenleri

  1. Derinin
    Kaynar sıvılar
    Radyasyon
    Elektrik

Kimyasal maddeler gibi etkenler derinin tahribatına neden olarak yanığa dönüşmektedir.

Yanığın Belirtileri

Yanığa Ne iyi Gelir? Dereceden yanıklarda; deri kuru ve kırmızıdır. Yanıklar ödem yapabilir.
Dereceden yanıklarda; deri pembe ve nemlidir. Yanık yerlerinde ağrı oldukça fazladır.
Dereceden yanıklarda; yanık yerlerinde tahribatın büyüklüğünden kaynaklı ağrı yoktur. Yanıklar deride büzülmüş bir görüntü yaratarak kalıcı izlere neden olurlar.
Dereceden yanıklarda; deri ve deri altı dokunun tahribatının çok fazla olmasından kaynaklı bu tip yanıkların verdiği zararı onarmak oldukça güç olan ve zaman alan bir süreci içermektedir.

Yanığın Tedavisi

Öncelikle yanma süreci durdurularak ortam güvenli hale getirilmelidir. Daha sonra yanığın gerçekleştiği noktanın bir an önce soğutulması işlemine başlanılmalıdır. Vücutta yanığın gerçekleştiği bölge aşırı su kaybettiğinden dolayı vücuda olabildiğince hızlı bir şekilde su takviyesi yapılmalıdır.

Ağrılar çok kuvvetli olduğu için bu ağrıların dindirilmesinde oldukça kuvvetli olan ve morfin adı veriler ağrı kesiciler kullanılmaktadır.

Ağrıların vücutta deri tahribatlarına ve görüntü bozukluklarına neden olması yanık teşhisi konan hastaların birçoğunda psikolojik rahatsızlıklara da sebebiyet vermektedir. Bundan kaynaklı hastalar, psikolojik destek almak zorunda da kalabilirler.

dereceden yanıklarda uygulanan tedaviler için yanığın verdiği tahribat az sayılabilecek düzeyde olduğu için çeşitli merhemler kullanılır.
ve 3. dereceden yanıklarda tahribat ve ağrı daha fazla olduğu için açık veya kapalı olmak üzere ikiye ayrılan pansumanlar yapılır.
dereceden yanıklarda greft adı verilen vücudun başka bir bölgesinden alınan deri yanık bölgesine cerrahi uzmanlar tarafından nakledilmektedir.

Yanıklar ciddi sorunlar oluşturabileceğinden dolayı önereceğimiz bitkisel tedavi yöntemlerini mutlaka doktorunuza danışarak uygulamanızı öneririz.

Soğuk Su

Yanmanın hemen akabinde birkaç saniye içerisinde mümkünse etkilenen alana su soğuk su dökün.

Bunun yanında etkilenen alana hemen soğuk buz uygulayun. Bunu birkaç saat içerisinde 3-4 kere tekrarlayın, mümkünse daha fazla. Yanma etkisinia zaltacağı gibi, acıyı düşürür.

Ham Patates

Ham patates yanma sonucu meydana gelebilecek tahrişi azaltır, aynı zamanda ağrıyıa zaltır ve kabarcıklar oluşmasını engeller.

Çiğ patatesleri dilim dilip keserek etkilenen bölüme yokun ve 15-20 dakika bekletin. Gün boyunca sık sık uygulamaya çalışın.

Aloe Vera

Aloe vera bir çok hastalığa faydalı olduğu gibi yanık tedavisinde de kullanılmaktadır.

Aloe vera yaprağını yanık olan bölgeye uygulayın bunun dışında aloe vera heli ve zerdeçal karışımı kullanabilirsiniz.

Hindistan cevizi Yağı ve Limon Suyu

Soğuk hindistan cevizi yapı ve limon suyu yanık tedavisind ekullanılan diğer yöntemlerdendir.Hindistan cevizi yağı, örneğin laurik asit, miristik asit , kaprilik asit, antioksidan ve anti bakteriyel faydalar özellikleri yanında E vitamini açısından oldukça zengindir.

Limon suyu ise olası izlerin kalmasını başlangıç amasında engelleyebilir.

Bal

Bal yaraları dezenfekte etme konusund aoldukça etkin hareket eder ve yanık sonucu oluşan yaranın mikrop kapmasını engeller.Aynı zamanda hipertrofik skar oluşumu ihtimalini azaltır.

Bal bez bir bandajla yara üzerine uygulanabilir.

Siyah Çay Poşetleri

Siyah çayda bulunan tanik asit, yanıktaki ısıyı dışarı çekme ve böylece ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Siyah çay poşetlerini bir kaçdakika suda tutun ve ıslandıktan sonra yaralı bölgeye uygulayın. Özellikle ağrı kesme noktasında çok faydalı olabilir.

Sirke

Enfeksiyon ve yanık tedavilerinde kullanılmaktadır. Sirke saf haliyle tahrişi arttırabileceğinden dolayı suyla inceltilerek uygulanabilir.

Aynı zamanda eşit miktarda beyaz ve elma sirkesini karıştırarak uygulamak mümkün, aynı zamanda yaranın mikrop kapmasını engeller.

Lavanta Yağı

Lavanta esansiyel yağının antiseptik ve ağrı kesici özelliği vardır. Aynı zamanda enfeskiyon riskini azaltacaktır.

İki bardak suya 5 damla lavanta yağı ekleyin. Ve bu karışımı temiz bir bezle yanıktan etkilenen bölgeye uygulayın.

Bazı sağlık uzmanları lavanta ve diğer yağların direkt uygulanmasının sakıncalı olduğunu savunmaktadır, bunu da önemli nir NOT olarak düşelim.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …