Voltmetre Nedir? Voltmetre, devrenin herhangi iki noktası arasındaki potansiyel farkını (gerilimi) ölçmek için kullanılan araç. Voltmetre, potansiyel farkı ölçülecek iki nokta arasına paralel bağlanır. Voltmetrenin dirençleri büyük yapıldığından üzerinden geçen akım çok küçük olur. Böylece akımın tamamına yakınının potansiyel farkı ölçülecek devre parçasından geçmesi sağlanır. Potansiyel fark “V” sembolüyle gösterilir ve birimi volttur. Voltmetrelerin analog ve sayısal göstergeli türleri vardır.
Voltmetre Nedir? Voltmetre Nasıl Çalışır?
Voltmetrelerin hassasiyeti volt başına ohm (ohm/volt) olarak ifade edilir. Mesela 200 voltluk bir voltmetrenin direnci 120.000 ohm ise aletin hassasiyeti 120.000/200= 600 ohm/volt olur. Bu değer ne kadar büyükse voltmetrenin hassasiyeti o derece yüksektir. Bobinin direnci ne kadar büyükse o kadar küçük akımla çalışır ve gerilim kaybına sebep olmaz.
Bir pil veya batarya gibi, elektrik üretecinin gerilimini ölçmek için voltmetrenin iki ucu, üretecin kutuplarına temas ettirilir. Böylece üretecin (+) ve (–) kutuplarının bulunması da sağlanmış olur.
Dijital Voltmetreler Nedir?
Dijital voltmetrelerde; Yüksek empedanslı (FET transistörlü) giriş devresi, Attenuatör(Zayıflatıcı), Analog – dijital çevirici (ADC), Decoder (kodçözücü) ve Display gibi devreler bulunur.Analog-dijital çevirici hızlı tip olursa anlık ölçmeler daha iyi gözlenebilir. Eğer cihazın içinde bir Sample and hold devresi var ise ölçülen anlık değer hafızaya alınıp uygun bir zamanda okunabilir. İki nokta arasındaki potansiyel gerilim farkını ölçen aletlere voltmetre denir.
Birimi Volt simgesi “ V “ dir. Voltmetreler potansiyel farkı ölçülecek iki noktaya paralel olarak bağlanırlar. Bu sırada üzerinden akım geçmemesi için iç dirençleri ( empedansları ) yüksek olarak üretilirler. Analog ve digital göstergeli olarak ikiye ayrılırlar. Günümüzün gelişen teknolojisi ile birlikte daha hassas ölçüm yapılan ve okuma kolaylığı sağlayan mikroişlemcili dijital voltmetreler, analog ( ibreli ) ölçü aletlerinin yerini almaktadır. Çeşitli voltmetre türlerini sitemiz içindeki ürünler sayfasında bulabilirsiniz.
Voltmetre Bağlantısında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Voltmetre Cihazından Doğru Yararlanabilmek İçin Aşağıdaki Noktalara Dikkat Edilmesi Gerekir:
- – Voltmetreler devreye bağlanırken paralel bağlama konusuna dikkat edilmeli ve seri bağlamadan kaçınılmalıdır. Bu durum işleyişte anormalliklere yol açmaktadır.
- – Bir voltmetre devreye bağlanırken alan hacmi ve kapasitesi dikkate alınmalıdır. Mevcut kapasitenin üstünde bir devreye bağlanmamalıdır.
- – Devreye bağlamadan önce ölçüm yapılacak alana uygun bir voltmetre seçilmesi önemlidir.
- – Bağlama sırasında artı ve eksi kutuplar dikkate alınmalıdır. Artı(+) kutup her zaman yüksek potansiyel içeren tarafa bağlanır. Eksi(-) kutup ise alçak potansiyelli yere bağlanır. Alternatif akım devreleri söz konusu olduğunda ise bu yönlerin bir önemi yoktur.