Site icon Nedir ve Nasıl

Virüs Nasıl Yayılır

Virüs Nasıl Yayılır

Virüs Nasıl Yayılır? Virüs Ne Demek? Virüs Nedir? Virüs Hakkında?

virüsler hakkında öğrenmeniz gereken temel bilgiler bilgisayarla ilgili olan herkes, virüslerden bahsedildiğini mutlaka duymuştur. bazı söylentiler ve dedikoduların aksine, bu tehlikeden korunmak için birkaç küçük önlem almanız yeterli bazı rivayetlere göre, çok tehlikeli virüsler bilgisayarınızın ya da monitörünüzün patlamasına neden olabilir. gerçekteyse virüslerin yaratabileceği zararlar asla bu boyuta ulaşamaz. ancak bu durum, virüslerin var olmadığı ya da tehlikeli olmadıkları anlamına da gelmez. siz hiçbir şeyin farkında değilken bile virüsler pusuda bekliyor olabilirler. bu yüzden bilgisayarınızda virüslere karşı gerekli önlemleri almalısınız.

virüsler genellikle yazılımlar aracılığıyla bulaşırlar. zaten virüs dediğimiz de aslında küçük bir yazılımdır. bugün karşılaşabileceğiniz tüm virüsler, programcılar tarafından yaratılmışlardır.

Virüsleri Tanıyalım

insan vücudundaki virüsler hastalıklara yol açar. aynı durum bilgisayarlar için de geçerlidir. bilgisayar virüsü, özünde pcnize farklı şekillerde zarar vermeye çalışan bir bilgisayar programıdır. virüslerinin bilgisayara etkileri, aynı insan vücudunda olduğu gibidir. bir bilgisayar virüsü, durumu giderek daha da kötüleştirebilir ve sonunda pcnizi kullanılmaz hale bile getirebilir.

virüs bulaşmış bir bilgisayar, farklı yollarla diğer bilgisayarlara da bu virüsü bulaştırabilir. en yeni virüsler, kendilerini anti-virüs programlarından saklamak için şekil değiştirmeye ve güvenlik sistemlerine karşı bağışıklık kazanmaya başlamışlardır. bu yüzden anti-virüs programları sürekli güncellenmelidir. aksi taktirde kesin bir güvenlikten söz etmek mümkün olmaz.

Virüslerin Kaynakları

günümüzde bilinen 70.000 kadar bilgisayar virüsü vardır ve bu rakam hızla artmaktadır. virüslerin nereden çıktıkları hakkında farklı teoriler vardır. virüsler, genç programcılar tarafından programlama konusunda bilgilerini ispatlamak amacıyla yaratılmış olabilirler. diğer bir rivayete göreyse, profesyonel programcılar daha önce çalıştıkları şirketlere olan öfkeleri yüzünden, şirketlerin bilgisayar ağına virüs bulaştırmaktadırlar. en ilginç görünen teori ise virüsleri, ürünlerinin satışını garantilemek amacıyla anti-virüs yazılım üreticilerinin ortaya çıkardığıdır.

virüsler nereden geliyor olurlarsa olsunlar, milyonlarca sıradan bilgisayar kullanıcısının bilgisayarlarına özellikle e-posta yoluyla bulaştıkları açıkça ortadır. pek çok kişinin faydalandığı e-postalar, virüsler için en uygun dağıtım ortamına dönüşmüş ve istemeden de olsa pek çok bilgisayara zarar gelmesine neden olmuştur. sonuç ise çoğu zaman ciddi hasarlar şeklinde karşımıza çıkar.

Elektronik Postaya Dikkat

e-posta aracılığıyla yayılan virüslerden ayrıca bahsetmek gerekiyor. eğer birinin size virüslü bir mesaj gönderdiğini düşünüyorsanız, şunu unutmayın ki virüsler genellikle mesajların eklerinde bulunurlar. bu yüzden e-postalar in izi okurken çok dikkatli olmalısınız. eğer mesaj sizde şüphe uyandıracak bir başlık taşıyorsa, en iyisi hiç okumadan silmektir.

bu tip virüslerle ilgili bilmeniz gereken diğer bir nokta da kullandığınız e-posta programının içine yerleşebildikleri ve siz bir mesaj gönderirken otomatik olarak kendilerini mesaja kopyalamalarıdır. az önceki uyarımızı bu noktada bir kez daha tekrarlayalım. gelen e-postalar arasındaki şüpheli başlıklardan uzak durun çünkü bu mesaj sizi tuzağa düşürmek için oynanan bir oyun olabilir.

vVirüs Türleri

daha önce de bahsettiğimiz gibi virüsler, bilgisayarınıza zarar verecek küçük programlardır. farklı yöntemler kullanarak, farklı şekillerde bilgisayarınıza girmeye çalışırlar. virüsler genellikle gizlenmek için var olan bir programa saklanarak, bir anda diğer tüm programlara yayılmayı amaçlayabilirler. bu küçük ve tehlikeli yazılımları kullandıkları saldırı tekniklerine göre sınıflandırmak mümkün. fakat virüs türlerinin sürekli olarak değişim göstermesi, bu sınıflandırmayı zorlaştırmaktadır.

Bir Virüsü Nasıl Tanırız

bir insanın hastalanıp hastalanmadığını, bazı belirtilerin yardımıyla anlayabiliyoruz. bilgisayarlar için de benzer belirtilerden bahsedebiliriz. sisteme bulaşan bazı virüsler hemen anlaşılabilirken, bazıları ise çok gizli bir şekilde çalışırlar ve bilgisayarı içten içe sona doğru yaklaştırırlar. daha tehlikeli virüsler ise direkt olarak bilgisayarın çökmesine neden olurlar.

eğer bilgisayarınıza virüs bulaştığından endişe ediyorsanız, en iyisi bir bilene danışmaktır. endişeniz yersiz bile olsa, tedbir almak her zaman en mantıklı harekettir. bazı virüsler hemen değil ama belli bir süre sonra ya da bilgisayarınızı bir kaç kez başlatmanızın ardından faaliyet gösterebilir. bu yüzden bir virüsün varlığını saptamak her zaman için çok kolay olmaz. örneğin birçok virüs tipi, sabit diskteki boş alanı yavaş yavaş azaltır. yaptıkları işlem ise anlamsız veri yaratmak ve sabit diski doldurmaktır. bu virüsler var olan verilere zarar vermezler ancak sabit disk dolduğu için bir süre sonra bilgisayar kullanılmaz hale gelebilir.

bir diğer virüs tipi ise bilgisayarı yavaşlatır. en tehlikeli virüsler ise sabit diskteki bilgilere zarar verenlerdir. bunlar dosyaları ya da sabit diski bozabilirler. sabit diskin onarımı çok zor ve zaman alıcı bir iştir. ayrıca her zaman başarılı olunması da garanti edilmez.

Şakacı Virüsler

bir de şakacı virüsler vardır. bunların amacı çalışmalarınızı zorlaştırmak ve canınızı sıkmaktır. örneğin siz çalışırken ekranda bana kraker ver yazısı belirebilir ve kraker sözcüğüne tıklayana kadar çalışmanıza izin verilmez. tanınmış bir başka virüs türü de yazıları okunmayacak hale getirir. fakat günümüzde bilgisayarlar, daha çok tehlikeli virüslerle boğuşmaktadırlar.

kısacası virüs konusunu hafife almamalı ve mutlaka bir anti-virüs programı kullanmalısınız. ayrıca, ihtiyaç duyduğunuzda sizden daha tecrübeli bir kullanıcıya danışmaktan da asla çekinmeyin.

bilgisayarınıza virüs bulaşma riskini hafife almayın. eğer önemli bilgilerinize virüs bulaşırsa, bu durum geri dönülemeyecek sorunlara yol açabilir.

iyi bir anti-virüs programı satın alın ve onu sürekli olarak güncel tutmaya özen gösterin. bu programlan bilgisayar ve yazılım satılan mağazalarda bulabilirsiniz. ayrıca verilerinizi düzenli olarak yedeklemenizde de yarar var. böylelikle bilgisayarınıza virüs bulaşsa bile önemli bir veri kaybı ile karşı karşıya kalmazsınız.

bilgisayarınızın virüslerden etkilenmesini önlemek için, öncelikle iyi bir anti-virüs programına sahip olmalısınız. bu tip programlar sisteminizi sürekli olarak gözlem altında tutarlar.

Exit mobile version