Site icon Nedir ve Nasıl

Van Kedisinin Genel Özellikleri Nelerdir?

Van Kedisinin Genel Özellikleri Nelerdir

Van Kedisinin Genel Özellikleri Nelerdir? Van kedisi dendiği zaman insanların ilk aklına gelen şey iki gözlü farklı renklerde olan ve tüyleri beyaz renkte bir kedidir. Cana yakınlığı, oyuncu halleri ve temizliğiyle dikkat çeken Van kedisi, Türkiye menşeili bir kedi türüdür. Gözlerinden biri mavi biri kehribar rengi olan kedilerin bu farklılığına ”diskromatopsi” adı verilir. Bunun dışında iki gözü de mavi, iki gözü de kehribar tonu ya da bir gözü mavi bir gözü kahverengi olan Van kedileri de mevcuttur. Van kedilerinin tüyleri oldukça yumuşak, gösterişli ve bembeyazdır. Aynı şekilde tüyleri de kabarık ve gösterişlidir. Tüyleri bazen yere değecek kadar uzar ancak çok da bakım gerektirmez. Tüyleri yumuşak olduğu için birbirine karışıp tiftiklenme ihtimali yoktur. Mavi gözlü kediler kendi aralarında mavi gözlü kısa kadife tüylüler ve mavi gözlü uzun ipek tüylüler olarak da ikiye ayrılır. Van kedileri doğum yaptıklarında yeni doğan yavruların göz renkleri gri olur.

Van Kedisinin Genel Özellikleri Nelerdir?

25 gün içerisinde göz rengi maviye dönmeye başlar ve 40. günün sonunda göz renkleri netleşir. Dişi Van kedilerinin ağırlığı 3 kg.’a yakın, erkek Van kedilerinin ağırlığı ise 3,5 kg.’dan fazladır. Van kedileri yavruladıklarında yavruların kulakları arasında 1-2 adet siyah noktalar bulunur. Bu siyah noktalara sahip olan kedilerin ”tek-göz”(göz rengi farklılığı) olacağına kesin gözüyle bakılır. Daha sonra en fazla 2 aylık süreçte bu noktalar kaybolur.

Van kedileri her yıl Şubat, Mart ya da Haziran aylarında çiftleşme dönemine girer. Bu dönem 10 günlük bir süreyi kapsar. Dişi Van kedisi bu dönem içerisinde hamile kalırsa o sene içerisinde tekrardan çiftleşme kızgınlığı yaşamaz. Hamilelik süreci 62 günü bulur. Karnı belirginleşmeye başladığı zaman huysuzlanır ve karın bölgesini asla elletmez. Kedilerin genel özelliği olan kalabalıktan uzak bir yerde doğum yapma içgüdüsü doğal olarak Van kedilerinde de olduğundan, doğum süresi yaklaştıkça kendisine yer aramaya başlar.

Doğum yaptığı sürede yeni doğan bebeklerinin göbek bağını anne Van kedisi ısırarak kopartır ve ondan sonraki süreçte yavrularını ortalama 60 gün emzirir. Van kedileri tek seferde 4 tane yavru doğurabilir. Yeni doğan yavruların doğduktan sonra 10. günden itibaren gözleri yavaş yavaş açılmaya başlar. Anne Van kedisi yavrularını kendisi temizler ve sürekli emzirir. İçgüdüsel olarak doğum yaptığı yeri terk edip yeni ve daha güvenli bir yer bulması gerektiğini düşündüğünden yavrularını başka bir yere taşır. Yavrularını sürekli koruma altında tutup sadece özel ihtiyaçlarını karşılamak için yeni doğanların yanından ayrılır.

Van Kedilerinin İlginç Özellikleri

Van kedilerinin bilinmeyen özelliklerinden bir kaçı çok iyi biri avcı ve çok iyi bir yüzücü olduklarıdır. Evde bakılıyorlarsa ya da dışarıda bir hayat sürüyorsa mutlaka fareleri, kertenkeleleri, kuşları, böcekleri ve sinekleri avlayacaklardır. Bunun dışında kedigiller familyasında yüzmeyi seven ve çok iyi bir yüzücü olan tek kedi türü Van kedisidir.

Exit mobile version