Uyurken insan Vücudunda Neler Olur
Yeryüzünde yaşayan canlıların hemen hepsi için uyku büyük bir öneme sahiptir. Özellikle insanlar için bedensel ve ruhsal sağlıkları açısından oldukça hayatidir. İnsanlar hayatlarının yaklaşık üçte birlik bölümünü uykuda geçirmektedirler. Pasif bir dinlenme şekli gibi görülmemesi gereken uyku, kişinin tüm gün boyunca zihnini yoran gerginlik, sıkıntı ve olayların süzgeçten geçirilmesini sağlamaktadır. İnsanların uykuları sırasında hormon seviyeleri yükselmekte, bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi devreye girmektedir. Bu sırada deri yapılandırılması yaşanmaya başlamakta ve en fazla hücre bölünmesi bu esnada olmaktadır.
Uyku sırasında neler yenilenmektedir
Cildin sağlıklı olması için her insanın 10 gram kadar deri dökmesi gerekir. Uyurken güneş ve rüzgar gibi dış etkilerin olmaması hücre bölünmesinin hızlanmasını sağlamakta, hormon seviyesinin artmasına ve reaksiyonun hızlanmasına imkan tanımaktadır. Bu durumların yaşanabilmesi için vücudun oksijene ihtiyacı vardır ve yatmadan önce odanın havalandırılması gerekir. Uyku süresince insanın vücut ısısı yaklaşık 2 derece kadar düşer. Rüya görülmesi sırasında da beden bolca sıvı kaybeder. Ayrıca insan vücudunun, uyku sırasında normal zamandan daha fazla yağ yaktığı da saptanmıştır.
2004 yılında Kolombiya Üniversitesinin gerçekleştirdiği çalışmalara bakıldığında, günde 6 saat uyku uyuyan kişilerin, günde 7-8 saat uyku uyuyan kişilere nazaran daha kilolu oldukları belirlenmiştir. Bu da demek oluyor ki; az uyumak kişinin beden sağlığında önemli sorunlara neden olabildiğidir.
Ne zaman uyumak gerekir
Konunun uzmanlarına göre, gece uykusu günün diğer saatlerindeki uykulara göre çok daha önemli ve gereklidir. Özellikle cildin yenilenmesini sağlayan melatonin hormonu, sadece hava karadıktan sonra salgılanmaya başlamakta, bu sayede de hücre yenilenmesi olmaktadır. Bazı insanlarda uyku bozukluğu sorunları vardır. Uzmanlar, bu şekildeki uyku bozuklukları yaşayanların öğlen uykusu uyumasından ziyade gece uyumaya kendilerini zorlamaları gerektiğini belirtmişlerdir.
Bir diğer hatırlatma da, gelişim çağındaki çocuklar için uykunun çok önemli olduğu ile ilgilidir. Yetişkinler için günlük 7-8 saat uyku yeterli iken, bu süre gelişme çağındaki çocuklarda 8-9 saatten az olmamalıdır. Kısaca, uyku insanlar için oldukça önemli bir olgudur ve düzenli uyumak hem beden hem de ruhsal sağlık bakımından gereklidir.