Tütün Nedir
Tütün Ne Demektir? Tütün Nedir Kısaca? Tütün Hakkında? Tütün Ne Demek? Tütün Nedir? Tütün Hakkında Kısaca?
Tütün Ne Demek, Tütün Nicotiana, Solanaceae patlıcangiller familyasından Nicotiana cinsinden yaprakları sigara yapımında kullanılan bir yıllık otsu bitki türlerine verilen isim Haziran Ağustos ayları arasında pembemsi renkli çiçekler açan, 0,75-1,5 m boylarında, bir yıllık kültür bitkisidir. Gövdeleri dik, silindir şeklinde, tüylü ve yapışkanlıdır. Yapraklar sapsız veya kısa saplı, büyük oval, tüylü ve yapışkan, özel kokulu ve acı lezzetlidir. Çiçekler tepede salkım durumunda bulunurlar.
Tüp şeklinde, pembemsi kırmızı renkli, tüylü ve beş sivri dişli çiçeklere sahiptir. Meyveleri uzunca ve oval şekilli küçük tohumludur Tarihçe Amerikan Yerlileri Kızılderililer Avrupalılar kıtaya gelmeden önce tütün kullanmaktaydılar. ilk Avrupalı yerleşimciler Tütün, içmeyi kızılderililerden öğrenerek tütünü daha sonra gittikçe popüler olacağı Avrupaya taşıdılar. Amerikan Yerlileri arasında tütün, eğlence amacıyla değil ayinlerinde ve ancak deneyimli şamanlarınca dini gerekçelerle kullanmalarına karşın Avrupalılar tütünü, eğlence ve vakit geçirme amacıyla yaygınlaştırdılar.
Tütün aynı zamanda Amerikanın güneyinin hızla sömürgeleştirilmesine de yol açmıştır. ilk sömürge yayılımının ardında tütün üretimini arttırma isteği de bulunmaktaydı. Avrupalılar Amerikaya getirdikleri zenci kölelerle açtıkları alanlarda tütün ekimi yapmaya başladılar.
Tütün 1500 yıllarında Antillerden ispanyol gemicileri vasıtasıyla ispanyaya ve oradan Avrupaya yayılmıştır. Anadoluya ise Osmanlı imparatorluğu zamanında 1605 Venedikli tüccarlar tarafından sokulmuş ve kullanılışı kısa bir zamanda yayılmıştır.
Tütün bitkisi, kurutulmuş yaprakların yakılması ile ortaya çıkan dumanın içe çekilmesi veya tozlarının enfiye halinde buruna çekilmesi veya özel işlem görmüş yapraklarının çiğnenmesi suretiyle kullanılır. Tütün içme adeti, tütünün vatanı olan Amerikada başlamıştır. Yerliler dini törenlerinde kokulu bitkilerle birlikte tütün yapraklarını tütsü olarak kullanmışlardır. Dumanı teneffüs eden yerliler zamanla bu bitkinin keyif verici etkisini fark etmişler ve adi kamış ve bambudan yapılmış Y şeklinde bir borunun çatal kısmını burunlarına sokarak veya ağızdan üfleyerek dumanı içe çekmeye başlamışlardır. Böylece piponun en eski şekli ortaya çıkmıştır.
Kristof Kolombun Amerikayı keşfine kadar Avrupanın tütünden ve tütün içme adetinden haberi olmamıştır. Kolomb ve arkadaşları, kırmızı derili insanların kuru bir otu mısır koçanına sararak içtiklerini, ağız ve burunlarından duman çıkardıklarını ve yerlilerin buna tabaco veya tombac adını verdiklerini hayretle görmüşlerdir.
Tütün içme adeti, Amerikayı keşfeden Portekizli ve ispanyol gemicilerin önce kendilerinin alışması ve daha sonra yanlarında diğer şehirlere götürmeleri sonucunda yaygınlaşmaya başlamıştır. Gemilerin iki kıta arasında gidip gelmesi suretiyle ispanya, Portekiz ve diğer Avrupa şehirleri, tütünü ve içme adetini tanımışlardır. Meksikanın Tabesco bölgesinde tütün tarımının yapıldığını gören ispanyollar, Kübada tütün içme borusuna tabaco adının verildiğini duymuşlar ve tabaco adını kullanarak her gittikleri yerde bu adın yayılmasını sağlamışlardır.