Türkiyenin En Yüksek Gökdelenleri
Sabancı center Birbiri ardına yapılan projelerle göğe yükselmeye devam eden istanbul’da en yüksek bina hangisi? Hangi gökdelen birincilik koltuğuna oturacak Dünyanın en önemli metropollerinden biri olan istanbul gökdelenleriyle de adından söz ettiriyor. Türkiye ve içinde bulunduğu bölgede en yüksek binalara sahip olan istanbul’da yeni yapılacak yüksek binaların yüksekliği mevcutlarını gölgede bırakacak gibi görünüyor. Kentte 100 metrenin üzerinde çok sayıda gökdelen bulunurken, bunlar otelden ofise, konuttan alışveriş merkezine kadar değişik amaçlar için kullanılıyor
Yazımızda bahsi geçen gökdelenlerin resimlerini sayfanın en altında görebilirsiniz.
Tahtına göz dikenler olsa bile şu anda istanbul ve Türkiye’nin en yüksek binası 181 metre yüksekliği ile iş Bankası’na ait olan iş Kuleler. Kiler Grubu tarafından Levent’te inşaatına başlanan Saphire ise 261 metre yüksekliğiyle 2009 yılında bu unvanı iş Kuleler’in elinden alacak. Hatta Grubu da 200 metre yüksekliğindeki Diamond of istanbul projesiyle başa oynuyor. Kazak şirketi Landmarkk ise Levent’te yapmayı planladığı 250 metrelik iki gökdelenle yarışta ben de varım diyor. Zincirlikuyu arazisini rekor fiyata alan Zorlu’nun da iddialı bir projeyle gündeme gelmesi bekleniyor ancak o bölgede kat yüksekliği sadece 28 olabiliyor.
istanbul dışında Mersin, Konya ve Ankara’daki gökdelenler dikkat çekerken, özellikle Mersin’deki Mersin Metropol 175 yüksekliğiyle en uzunlar arasında sıralanıyor. Konya’daki Kule Site’nin yüksekliği 163 metreye kadar çıkarken, Ankara’da ise Sheraton’ın yüksekliği 146 metre.
iş Kuleleri – 181 metre
Türkiye iş Bankası’nın 2000 yılında açtığı istanbul Levent’teki iş Kuleleri, 181 metre ile Türkiye’nin en yüksek binası konumunda bulunuyor. Giriş seviyesinin üzerinde 52 katı bulunan Kule1 iş Bankası’nın Genel Müdürlük ofislerini bünyesinde barındırıyor. inşaatı 1996 ile 2000 yılları arasında tamamlanan Kule 1’in 36 metre yüksekliğindeki bayrak direğiyle toplam yüksekliği 194 metreye çıkıyor. Bu yükseklik, Boğaz Köprüsü yüksekliğinin yaklaşık 3 katına, Küçük Çamlıca tepesinin de yüksekliğine yaklaşıyor. Kule 2 ve Kule 3’ün yükseklikleri ise 117 metre. iş Kuleleri’nin toplam maliyeti 230 milyon doları buldu.
Mersin Metropol – 175 metre
inşaatına 1987 yılında başlanan ve 1992’de Mersin’de Mahmudiye Mahallesi Hastane Caddesi’nde açılan Mersin Metropol’ün 175 metre yüksekliği ve 52 katı bulunuyor. Mersin’in tüm noktalarından rahatça görülebilen bina 12 bin metrekare alan üzerinde yükseliyor. Otel ve ofis olarak kullanılan bina yapıldığı dönemde Singapur ile Frankfurt arasındaki en yüksek betonarme bina olarak gösteriliyordu. Ünlü mimar Cengiz Bektaş tarafından projesi çizilen ve Üstay Yapı Taahhüt ve Ticaret tarafından inşa edilen Mersin Metropol’ün 62 bin metrekare kapalı alanı var.
Koza Plaza – 168 metre
Her biri 44 katlı 168 metre yüksekliğinde iki bloktan oluşan Koza Plaza, Tem’den girişi olan tek plaza. Ofis ve işyerlerine kiralanan merkez A, B ve C bloktan oluşuyor. Plazanın A ve B blok kuleleri, C bloğu ise alışveriş merkezinden oluşurken, alışveriş merkezinde 450 masalı foodcourt, süpermarket, spor salonu, banka ve alışveriş mağazaları bulunuyor. A bloğun en üst katında istanbul’u 360 derece manzarasıyla gören 2 lokanta yer alıyor. Akıllı plaza uygulamalarının en iyi örneklerinden biri olan Koza Plaza’nın yaklaşık 50 bin metrekare kiralanabilir alanı mevcut.
Süzer Plaza – 154 metre
154 metre yüksekliğinde 34 katlı Süzer Plaza tartışmalı yargı süreçlerinin ardından 2001 yılında hizmete açıldı. Boğaz’a bakan 244 süper lüks odasıyla otel hizmeti veren The Ritz-Carlton oteli istanbul’un en lüks otelleri arasında yer alıyor.
Polat Tower Residence – 152 metre
Yapıldığı dönemde dünyanın en akıllı konut binalarından biri olan Polat Tower Residence, istanbul Fulya’da 2002 yılında açıldı. 36 ayda tamamlanan bina 152 metre yüksekliğinde. Toplam 42 kattan oluşan yapımım 406 daire ve alışveriş merkezi bulunuyor. Tehlike anında düşmeyen paraşütlü asansörleri olan Polat Tower Residence’de 5 yıldızlı otel hizmeti veriliyor. Binada, depremi 8 saniye önceden algılayıp tüm önlemleri alan deprem sensörleri bulunuyor. Polat Tower içerisinde 650 araçlık bir otopark da yer alıyor.
Garanti Bankası Genel Müdürlük Binası – 143 metre
1997 yılında inşaatına başlanan ve 2002 yılında istanbul Levent’te açılan Garanti Bankası Genel Müdürlük binası 22 kattan oluşuyor ve 143 metre yüksekliğe sahip. Mimarı projesi Randolf Gerner tarafından çizilen binanın 560 araçlık otoparkı bulunuyor. Çok şiddetli depremlere bile dayanıklı şekilde inşa edilen bina panjurlu giydirme cam cephe sistemiyle inşa edildi. Engellilerin de düşünüldüğü binada merdivenlerde tekerlekli sandalyeler için rampalar yer alıyor.
Sabancı Center – 157 metre
Türkiye’nin en büyük holdinglerinden birine ait olan Sabancı Center, 1992 yılında istanbul 4 Levent’te açıldı. Akbank Genel Müdürlüğü, Sabancı Holding ve holding şirketleri tarafından kullanılan merkezde Akbank Kule 39 kat ve bodrum hariç 141 metre yüksekliğe sahip. Toplam yükseklik ise 157 metre. Sabancı Holding Kulesi de 34 katlı ve 119 metre yüksekliğinde. Mimari projesi Haluk Tümay ve Ayhan Böke tarafından çizilen Sabancı Center’da 440 araçlık kapalı otopark bulunuyor. Binaların tüm camları olası patlamalara karşı dağılmayı önleyici filmlerle kaplı. Toplam 107 bin metrekare inşaat alanı bulunan kulelerde ikisi yangın, sekiz adet de ekspres asansör olmak üzere toplam 24 adet asansör mevcut.
Tekfen Tower – 118 metre
inşaatına 2000 yılında başlanan ve 3 yılda tamamlanarak istanbul Büyükdere Caddesi’nin Levent mevkiinde 2003 yılında hizmete açılan Tekfen Tower, 38 katlı ve 118 metre yüksekliğinde. Kule bloğu, 7 bodrum kat, zemin kat, 22 ofis katı, 3 tesisat katı ve çatı terasından oluşan binanın mimari projesi, Swanke Hayden Connell Architecs şirketi tarafından çizildi. ‘A’ sınıfı ofis binası olarak kullanılan gökdelen Tekfen inşaat ve Tesisat A.Ş. tarafından yapıldı. 33 bin metrekare ofis alanına sahip olan binada uluslararası standartların en üst derecelerinde yer alan ısıtma, soğutma sistemi olan VAV kullanılıyor. Tekfen Tower binasında toplam olarak 17 adet asansör ve 2 adet yürüyen merdiven yer alıyor. 800 araçlık otoparkı bulunan bina şiddetli depremler dayanaklı olarak inşa edildi.
Şişli Plaza – 160 metre
Şişli Plaza toplam 50 milyon dolara mal oldu. istanbul Şişli’de yer alan proje Yapı Merkezi inşaat ve Sanayi A.Ş. tarafından gerçekleştirildi. 97 bin 500 metrekare inşaat alanı bulunan Şişli Plaza’nın yüksekliği ise 160 metre. 103 metre yüksekliğinde konutların bulunduğu plazada ofis blokları da yer alıyor. Yaklaşık 15 bin 500 metrekarelik bir alan üzerine kurulan Şişli Plaza’da 42 katlı 147 dairelik B Blok ve 9 katlı 32 dairelik C Blok var. 18 bin metrekarelik inşaat alanına sahip A blokta ise 10 katlı ofis bloğu ile mağaza ve otopark alanları mevcut. Toplam 96 bin metrekarelik alana sahip olan Şişli Plaza’nın 60 bin 841 metrekaresi konutlara ayrıldı.
Sun Plaza – 147 metre
istanbul Maslak’ta Büyükdere Caddesi üzerinde yer alan Sun Plaza, 5 bodrum kat, zemin kat, asma kat, 28 normal kat ve 2 penthouse katı olmak üzere toplam 37 kattan oluşuyor. 147 metre yüksekliğiyle Maslak’taki en yüksek binalardan biri olan plaza ofis ve konut katlarından oluşuyor. En son teknoloji donanımı ile tüm akıllı bina özelliklerine sahip olan Sun Plaza biyometrik teknolojileri, profesyonel kapalı devre TV sistemleri ile güvenliği de üst düzeyde sağlıyor. Sun Plaza’ da 30 metre uzunluğunda yüzme havuzu, sauna, kondisyon ve dans salonlarına imkan veren fonksiyonel mekan alanları, 4 squash sahası, her biri 5 katlı toplam 550 araç kapasiteli 2 kapalı otopark bulunuyor.
Kule Site – 163 metre
Konya’da bulunan Kule Site, 42 katlı ofis kulesi ve çarşı bloğu olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor. 163 metre yüksekliğindeki bina 2004 yılında açıldı. Kurulduğu caddeye kendi adını veren Kulesite’nin, üç ayrı noktadan yaya girişi ve iki noktadan da otopark girişi olmak üzere toplam 5 girişi bulunuyor. 112 bin metrekare alanda yapılan Kule Site’de 1500 koltuk kapasiteli 9 sinema salonu mevcut.
Metrocity – 120 metre
1996 yılında yapımına başlanan Metrocity, 2003 yılında istanbul Levent’te hizmete açıldı. Projenin mimarları Doğan Tekeli ve Sami Sisa. 24 katlı ve 120 metre yükseklikteki metrocity 24 bin metrekare alan üzerine kurulu. içinde 1200 kişi çalıştığı binada günlük ziyarete gelen misafirlerle birlikte bu sayı 3 bin 600 kişiye ulaşıyor. 8 asansör ve 270 araçlık otoparkın bulunduğu bina deprem uyarı sistemine sahip.
Kanyon – 130 metre
Konut, ofis ve alışveriş merkezi olarak kullanılan Kanyon 2006 yılında istanbul Levent’te açıldı. 2 bin 300 araçlık kapalı otoparkın bulunduğu Kanyon en şiddetli depreme dayanacak şekilde tasarlandı. ABD’den Jerde Partnership ve Türkiye’den Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından mimari projesi çizilen Kanyon’un 30 katı ve 130 metre yüksekliği bulunuyor. 250 bin metrekarelik kapalı alana sahip ofis bloğu 26 katlı ve toplam 30 bin metrekareden oluşuyor. Projede çarşı dahil 34 asansör var.
Sheraton – 146 metre
1991’de Ankara Kavaklıdere’de açılan Ankara Sheraton’ı Alman mimar Wolfgang Haux tasarladı. Binanın 24 katı, 340 odası ve silindir şeklinde bir kulesi var. 146 metre yüksekliğindeki bina Ankara’nın pek çok semtinden görülüyor. Birbirinden açıkça ayrılmış iki bölümden oluşan binada 12 ile 14’üncü katlar arasında iki kemer bulunuyor. Kulenin tepesi iki silindir ve bir antenle tamamlanıyor. Otel, 2006’da 150 odalık bir apart otel bölümünün yanı sıra, 1600 kişilik balo salonu, konferans alanı, sergi salonu, iş merkezi ve alışveriş alanını kapsayan bir kongre ve kültür merkezi ile genişletildi.
Halk Bankası Binası– 123 metre
Ankara’da 2000 yılında hizmete giren Halk Bankası Genel Müdürlüğü, MNG Holding’e bağlı Günal inşaat tarafından yağıldı. 4 bloktan oluşan yapının 123 metre yüksekliğindeki ana bloğunun kat sayısı 35. Binanın dört bodrum katında arşiv, mutfak, depo, kazan dairesi, tesisat odaları, personel girişi, yemekhane, pastane ve sergi alanı var. Zemin, 1, 2 ve 3’üncü katlar ise yönetim katları. Proje Ankara’da Eskişehir yolu üzerinde yapıldı.
Tat Towers – 143 metre
Salih Tatlıcı’ya ait Zincirlikuyu’daki Tat Towers’ın inşaatına 1988’de başlandı. 1999’da inşaatı duran Tat Towers, Tepe inşaat proje yönetiminde bu yıl açılacak. Yerin üzerinde 30 kat, yerin altında 8 kat, 2 mekanik ve zemin kat olmak üzere toplam 41 kattan oluşan ve 143 metre yüksekliğindeki Tat Towers’da 56 ofis bulunuyor. Tat Towers’ın, kapalı alan inşaatı 141 bin metrekare.
Saphire – 261 metre
Kiler Holding’in Levent’teki rezidans ve alışveriş merkezinden oluşan Sapphire binası 261 metre yüksekliğe sahip olacak. Sapphire’nin 2009 yılında bitmesi planlanıyor. 11 bin metrekare arsa üzerinde 64 kat olarak tasarlanan istanbul Sapphire’in 150 bin metrekare inşaat alanına var. Projede bir alışveriş merkezinin yanı sıra 174 rezidans daire yer alacak. 163 metre yükseklikte 1100 metrekarelik bir golf sahası bulunacak olan binada, 30 metre yükseklikte bir yüzme havuzu ve spor kompleksi yapılacak. Binanın en üst katında yapılacak olan seyir terası ise tüm istanbullulara açık olacak. Kiler grubuna bağlı Biscon Yapı’nın Levent’te inşa ettiği istanbul Sapphire arsa hariç 200 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleşiyor. Rezidans daireler ve bir alışveriş merkezinden oluşan istanbul Sapphire’in Türkiye’nin ilk çevre dostu gökdeleni olacak. Murat Tabanlıoğlu tarafından projesi çizilen Saphire, tamamlandığında 181.2 metre yüksekliğe sahip iş Kuleleri’nin Türkiye’nin en yüksek binası unvanını elinden alacak.
Diamond of istanbul – 200 metre
Hattat Grubu’nun istanbul Maslak’ta 12 bin metrekare alan üzerinde yapımı devam eden Diamond of istanbul’un, 2009 sonu ya da 2010 yılının başında faaliyete geçmesi bekleniyor. Türkiye’nin ilk yüksek çelik konstrüksiyonlu binası olacak Diamond of istanbul’un 160 milyon dolara mal olması planlanıyor. 50 katlı ve 200 metre yüksekliğinde olması beklenen binada 308 odalı otel, 200 dükkanlı alışveriş merkezi, otopark, kongre ve sağlık merkezi, konut ve restoranlar olacak.
Kempinski Astoria – 125 metre
Lüks otel zinciri Kempinski ile ASTAŞ tarafından yapılan Kempinski Astoria her biri 125 metre yüksekliğinde 27 katlı iki akıllı kuleden oluşuyor. Kulelerde en küçüğü 80 metrekare, en büyüğü 300 metrekare kullanım alanına sahip 168 lüks konut ve 40 ofis, 30 hızlı asansör, 20 yürüyen merdiven bandı, bin araçlık otopark ve çarşı yer alıyor. istanbul Mecidiyeköy Esentepe’de yapılan ve kısa süre içinde açılacak olan Kempinski Astoria arsa bedeli dahil yaklaşık 100 milyon dolara mal oldu. Residence ve ofislerin işletmeciliği Kempinski tarafından yürütülecek akıllı kulelerde 24 saat lüks oda servisi hizmeti verilecek. Binalar 9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olarak inşa ediliyor.
Dubai Towers – 300 metre
46 bin metrekarelik istanbul Büyükşehir Belediyesi iETT Garajı arazisinin satışı ihalesini 705 milyon dolar artı KDV ile kazanan Şeyh Maktum’un şirketi Sama Dubai, şu anda yargı sürece devam eden arazide daha önce açıkladığı 300 metre yüksekliğindeki Dubai Towers’ı yapmayı planlıyor. Projenin değeri 500 milyon dolar.
Landmarkk Towers – 250 metre
istanbul Levent’teki Renault arazisini alan Kazak gayrimenkul ve yatırım şirketi Landmarkk’ın bölgede 350 milyon dolarlık bir yatırım yapacağı belirtiliyor. Projenin, iki adet 250 metrelik towers ile iki dev kulenin arasında yer alan bir atrium’dan oluşması planlanıyor. Projede yer alacak dev kulelerin ilk 15 katları otel olarak kullanılacak. 15’inci kattan sonrası rezidanslara ayrılacak.
Garden Tower – 150 metre
Uzanların Esentepe’deki arazisini TMSF’den alan Torunlar Şirketler Grubu burada Garden Tower adı bir plaza yapacağını açıkladı. 112 bin metrekare inşaat alanına sahip olan Garden Tower, elips şeklinde yapılacak. Yer altında 8, yer üstünde 45 kattan oluşacak binanın içinde rezidans, otel ve temalı alışveriş merkezi yer alacak. 13′üncü kattaki bahçede fitness salonu, kafe, havuz, en üst katta da gökyüzü barı olacak binanın yüksekliğinin ise 150 metrenin üzerinde olması bekleniyor.