Trüf Mantarı Nedir
Trüf mantarı, mutfak dünyasında en beğenilen ve pahalı bir mantardır. Özel ve lüks mutfaklarda en fazla tercih edilen mantar türü olan trüf mantarının, yüzeyi sert bir kabukla kaplıdır. Trüf mantarı, yer altında, ağaç diplerinde yetişirler. Genelde doğada olan türleri insanlar tarafından görülmez fakat yaban hayvanları tarafından yenilirler.
rüf mantarı çeşitleri
Trüf mantarları dünyanın çeşitli bölgelerinde yetişirler. Genel olarak tat ve kokularına göre isim alırlar. Büyüklükleri bezelyeden portakala kadar uzanan trüf mantarları, tazeyken kahverengi ve siyah kabuğa sahiptir. Dünyada en fazla trüf mantarı yetişen bölge, Fransa’nın Perigord bölgesidir. Fakat dünya tarafından en beğenilen türü olan Tuber magnatum isimli trüf mantarı, taze olduğunda koyu bej rengi ile İtalya’nın Piedmont bölgesinde yetişir.
Genelde bu özel mantar hasat edildikten hemen 1-2 hafta içinde tüketilir. Çünkü, 2 hafta sonra aromasını tadını kaybeder.Trüf mantarının diğer önemli çeşitleri, Oregon beyaz mantar, Çin mantarı ve yaz mantarı olarak bilinir. Oregon mantarınıniki türü vardır. Olgunlaşmadan önce beyaz daha sonra turuncu kahve ve solgun yeşil tonlarında olurlar. Çin mantarı Çin’de yetişir ve olgunlaşmadan hasat edilir en ucuz trüf mantarı olarak kabul edilir. Fransa, İspanya ve İtalya’da yazın yetişen yaz mantarları da trüf mantarının en kolay ve en ucuz olan çeşididir.
Trüf mantarı nasıl kullanılır
Trüf mantarı toprak altında yetiştiğinden kabuğu kirlidir. Pişirmeden önce su ile yıkanıp çok ciddi kurulanmalıdır. Hasat yapıldıktan sonra hava geçirmeyen kaplarda buzdolabında saklanmalıdır. Yaklaşık 2 hafta kadar dayandığından bu süre sonrası trüf mantarı aromasını kaybeder. Pişirme sırasında da aromasını kaybettiğinden genelde çiğ olarak tüketilir. Et yemeklerinde, etin arasına dilimlenerek veya peynir, yumurta gibi besinlerin yanında yenilenebilir. Ayrıca trüf mantarı yağı olarak tüketilebilir. Fakat, trüf mantarının yağı çıkarılmaz sadece mantar zeytinyağının içinde bekletilerek trüf mantarı yağı oluşur.
Trüf mantarı nasıl hasat edilir
Trüf mantarı genelde toprağın 30 cm. kadar altında yetişir. Mantarın bitkisel olan kısmı toprak altında ağaçların kökü ile birlikte yaşam sürer. Büyüyüp olgunlaşan trüf mantarı kuvvetli bir koku salar ve genelde hayvanlar bu kokuyu alarak yerlerini anlar. Hayvan mantarı yerken sporları toprağa saçılarak tekrar trüf mantarı ekmiş olur.Genelde ilkbahar dönemlerinde, tırmıkla toprağı kazarak bulunurlar. Bazı avcılar, eğittikleri köpekler ile trüf mantarı bulurlar. Ayrıca dişi domuzlar trüf mantarının yerini çok kolay bulurlar. Bunun nedeni, erkek domuz salyasının kokusu ile trüf mantarı kokusunun birbirine çok yakın olmasıdır. Fakat, domuzlar trüf mantarı yemezler bu nedenle trüf mantarı hasatında köpekler kullanılır.