Toprak Örneği Örnek Nasıl Alınır
Tarlada toprak örneği alınacak noktaya gelindiğinde Bu yerin toprak örneği alınmaya uygun bir yer olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer bu yer örnek almaya uygunsa toprağın üzerindeki ot, sap gibi şeyler el ile temizlenir. Temizlenen bölgede kürek toprağa 20 cm derinlikte pulluk sürüm derinliği daldırılır. Alınan bu toprak olduğu gibi açılan çukurun hemen yanına konulur. Sonra açılan çukur içine kenarlardan toprak dökülmüş ise el ile temizlenir
Sonra kürek 3-5 cm kalınlıkta toprak alacak şekilde 18-20 cm derinliğe kadar daldırılır ve yavaşça kaldırılır. Alınan örnek kürek üzerinde yalnızca yan taraflarından düzeltilerek kovanın için konulur. Böylece bir adet toprak örneği alınmış olur. Yaklaşık 40 dekar tarla için 10-20 adet örnek alınarak kaba konur ve bu kapdaki bu topraklar karıştırılarak örnek alınır.
Toprak örneği alırken kullandığımız kürek ya da belin temiz olmasına ahırlarda kullanılan küreklerde bulunan artıklar sonucu etkileyecektir dikkat edilmelidir.
Alınan örnek temiz bir bez torbaya konur. Eğer naylon poşet kullanılacaksa mutlaka temiz olmalı ve örnek konulduktan sonra kalemle birkaç yerinden delinerek koyduğumuz etiketin içeride nemden dolayı parçalanmasına mani oluruz.
Numune alındıktan sonra etiket doldurulur. Kurşun kalem kullanılarak etikete ili – ilçesi – Köyü – Mevkii – Adı – Soyadı – Sulanıp sulanmadığ ı- Hangi ürünlerin yetiştirildiği bilgileri doldurulur. Bu bilgiler mutlaka eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Toprak örneği ekim veya dikimden 1 ay önce alınmalıdır.Yukarıda anlatılan şekilde usulüne uygun olarak alınan toprak örneği, Müdürlüğümüz bünyesindeki Toprak, Tahlil Laboratuarına getirilmelidir