Tırnak Mantarı Tedavisi
Nedenleri GenelIikle ayak başparmağında rastlanır. Tırnaklarda renk ve şekil bozukluğu yanında, kalınlaşma görülür ve tırnağın serbest kenarından dibine doğru ilerler.Öneriler iki avuç dolusu aynısefa çiçeği (çiçek, sap ve yaprak) ince kıyıldıktan sonra yanm kilo içyağı veya margarin ateşte kızdı nlıp bitki içine dökülür. Çıtırdadıktan sonra karıştırırıp ateşten alınır.Üstü kapatılıp serin bir yerde bir gece bekletildikten sonra hafifçe ısıtılıp bir tülbentten süzülerek ve posalarda üstüne sıkılarak temiz bir kabın içine doldurulup gerektiğinde tırnağın üzerine mantar geçene kadar sürülerek kullanılır. Bu aynı zamanda derinin mantar hastalığında da kullanılır.Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı ısırgan otu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde üç öğün birer çay fincanı içilir.
Tırnak Mantarı Nedir
Tırnak mantarı denen sorun bir enfeksiyondur ve “dermotofit” denen mikroorganizmalar tarafından ortaya çıkarılır.
Ayak derisinde oldukça sık karşılaşılan bir enfeksiyon sorunu olan tırnak mantarı;
% 95 oranında dermotofitler ve küf mantarları,
% 5 oranında ise maya cinsi mantarlar tarafından oluşturulur. Yaygınlığı hemen hemen ayak tırnaklarında görülen tüm hastalıkların % 50’sini oluşturmasından anlaşılır.
Bu hastalık tek başına oluşabildiği gibi aynı zamanda ellerde ve ayaklarda var olan hastalıklarla beraber de ortaya çıkabilir. Hastaların genel durumu incelendiğinde vücudunun herhangi bir yerinde mantar hastalığı olanlarda ayak mantarı görülme olasılığı oldukça yüksektir.
Tırnak Mantarının Oluşum Nedenleri
Oluşumunun zor anlar yaşattığı tırnak mantarı yaygın olarak tırnağın yanlış kesilmesi yani fazla dipten kesilmesi nedeniyle ortaya çıkar. Tırnağın olması gerektiğinden kısa olması, mantarın kolayca tırnağın iç kısmına girmesine ve tutunmasına zemin hazırlar.
Sivri burunlu ayakkabılar, tırnağın anatomik yapının bozulmasına, bu durum da tırnağın saldırılara açık hale gelmesine neden olur. Sivri burnu olan ayakkabılar tercih edilse bile tırnak sağlığı için birkaç saatten fazla giyilmemelidir.
Yanlışlıkla ayak tırnağına basılması, tırnağın zedelenmesine neden olur. Zedelenen tırnak da tıpkı sivri burunun ayağa yaptığı etki gibi bir etki yaratarak tırnağın mantar saldırısına açık hale gelmesine zemin hazırlar.
Herhangi bir hastalığın tedavisinde uzun süreli antibiyotik ya da kortizon içerikli ilaç kullanımı tırnaklarda mantar oluşumunu tetikler.
Ayak tabanında daha önceden oluşmuş enfeksiyonlar, mantar oluşumunda rol oynayan etkenler arasındadır. Her ne kadar eski rahatsızlık iyileşmiş olsa da bu, yeniden tekrarlama riski olduğunu ifade eder.
Tırnaklarda mantar görülmesinin başka bir nedeni de zayıf olan bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sisteminde aksaklık olan kişilerin mantar sorunuyla karşılaşma riski çok daha yüksektir. Bağışıklık sisteminin desteklenmesiyle tırnak mantarı tedavisi hızlanmış olur.
Dolaşım bozukluğu ve bunun yarattığı bazı sorunlar özellikle ayak tırnaklarında mantar görülme olasılığını arttırır. Ayak tırnaklarında görüldüğü gibi aynı zamanda ayağın genelinde de bu sıkıntı sıkça yaşanmaktadır.
Tırnak Mantarının Belirtileri
Tırnak mantarının ilk belirtisi tırnağın görüntüsünde meydana gelen değişikliktir. Sağlıklı tırnak görüntüsü pürüzsüz, şeffaf renge sahip ve çok ince ya da çok kalın olmayan tırnak yapısıdır. Tırnak mantarında bu görüntü yok olurken tırnağın üst kısmında soyulma, kırılma, pul pul kalkma meydana gelir. Bu saydığımız değişikliklerden en az birinin görülmesi, hastalık teşhisi için bir belirti olarak kabul edilir.
Tırnak mantarının bir diğer belirtisi oluşan renk değişimidir. Tırnakların tümü sarımsı, yeşilimsi ya da kahverengi bir renge dönüşür. Eskiden şeffaf olan tırnak rengi tamamen yok olur.
Özellikle ayak tırnaklarında hassasiyet ve acı hissi oluşmaya başlar. Dokunulduğunda sanki morluk var gibi bir acı oluşur.
Tırnak mantarının en belirgin belirtisi de ayaklarda oluşan kötü kokudur. Kimilerinde genetik olan koku bu durumun dışında kalır. Ayaklarda sonradan oluşan bir kötü koku durumu varsa bunun nedeni tırnak mantarına bağlanabilir.
Tırnakların alt kısımlarında kir birikmeleri oluşuyorsa bu durum da tırnak mantarının bir belirtisi sayılabilir.
Tırnak Mantarına Yakalanma Riski Olanlar
Yaşı ileri olanlar tırnak mantarına yakalanma riski olan grubun başında yer almaktadır. Bunun nedeni bu gruptaki kişilerin bağışıklık sistemlerindeki zayıflıktır.
Risk altında olan diğer grubu da dolaşımla ilgili bir rahatsızlık yaşamış olanlar, halen tedavi görenler ya da hastalığı atlatmış olanlar oluşturmaktadır.
Ara ara ayak tırnaklarında ya da ayak derisinde mantar sorunu olanlar da riskli gruptadırlar.
Şeker hastası olanlar tırnak mantarı yaşama riski altındadır.
Ayakları çok terleyen kişiler sürekli nemli ortamdan kaynaklanan mantarlar tarafından tehdit altındadırlar.
Tırnak Mantarının Tedavisi
Tırnak mantarı hangi nedenle oluşmuş olursa olsun herhangi bir tedavi uygulanmazsa kendi kendine geçmez. Bu nedenle doktor kontrolünde bir tedavi uygulanması şarttır. İzlenecek yola ise doktor, kapsamlı bir muayene sonunda karar vermelidir. Tıbbi tedavi yolunu denemeden önce ya da tıbbi tedaviyle eş zamanlı olarak bitkisel çözüm yolları da denenerek tedavi süreci başlatılabilir.
1 – Tırnak Mantarı Tedavisinde Doğal Yöntemler
Gerekli Malzemeler
- 1 yemek kaşığı su
1 yemek kaşığı elma sirkesi
Mantar tedavisinde oldukça etkili olduğu bilinen bir doğal yöntem olan su ve elma sirkesi güzelce karıştırılır. Elde edilen karışım sorunlu tırnak yüzeyine sürülür. Karışımın bu bölgede kalabilmesi için sargı beziyle karışımın uygulandığı bölge sarılır. Yarım saat bu şekilde bekletildikten sonra sargı bezi açılır ve ayaklara pamuklu çorap giyilerek ayaklar korunur. Bu uygulamanın etkili olabilmesi için en az iki hafta süreyle uygulamanın gün aşırı tekrar edilmesi gerekir.
2 – Tırnak Mantarı Tedavisinde Doğal Yöntemler
Gerekli Malzemeler
- 1 çay kaşığı sarımsak yağı
1 çay kaşığı beyaz sirke
Mantar tedavisinde kullanılan başka bir yöntem de beyaz sirke ve sarımsak yağıdır. Bu iki malzeme karıştırılarak mantar bulunan tırnak yüzeyine uygulanır. Daha sonra sorunlu bölge sarılarak 2 saat bekletilir. Bu uygulama günlük olarak tekrar edilebilir.
Tırnak Mantarı Tedavisinde Uygulanan Tıbbi Yöntemler Nelerdir?
Antifungal İlaç Tedavisi: Tırnak mantarı tedavisinde ağızdan alınan ilaçlarla uygulanan tedavi şeklidir. Doktor tarafından mantar türü tespit edilerek ilacın türüne ve dozuna karar verilir. Antifungal ilaç tedavisi uygulanan el tırnak mantarları ortalama 2 ayda iyileşirken ayak tırnak mantarları 3 ayda iyileşme gösterir. Bu yöntem, hastalığın tedavisinde kesin çözüm sunmaktadır. Ancak uzun süreli ilaç kullanımını gerektirdiği için karaciğere fazla yükleme olur ve karaciğer rahatsızlıkları oluşabilir.
Topikal Tedavi: Deriyle sınırlı olan mantar enfeksiyonlarında uygulanan yöntemdir. Fazla ilerlememiş mantarlar için etkilidir. Antifungal kremler ve spreylerle tedavi başarıya ulaşır.
Ajoene İçeren Krem Tedavisi: Sarımsağın içinde uçucu yağlar bulunur. Bu uçucu yağların reaksiyona girerek parçalanması sonucu mikroorganizmaları öldürücü bir etki oluşur. Ajoene uçucu yağı da mantarların çoğalmasını önleyici etkiye sahiptir. Bahsedilen bu uçucu yağın kremlerin içinde kullanılmasıyla hastalığın tedavisinde kesin sonuçlar alınmaktadır.
Lazerle Tırnak Mantarı Tedavisi: Diğer tedavi yöntemlerinin denenip sonuç alınamadığı durumlarda ya da gebelik, karaciğer yetmezliği gibi mazeretlerin etkili olduğu durumlarda ağızdan ilaç kullanılamaması durumunda başvurulan bir tedavi şeklidir. Lazer ışığıyla dokudaki mantara ulaşılması ve yok edilmesi yoluyla uygulanır. Bu tedavi yönteminin başarı oranı oldukça yüksektir.