Site icon Nedir ve Nasıl

Taş Nedir? Taş Ne Demek Kısaca?

Taş Nedir

Taş Nedir? Taş Yer kabuğu kütlesinden kopan veya koparılan, çeşitli işlerde kullanılan katı ve sert madde. Jeoloji ilmine göre yer kabuğu temel iki ana maddeden meydana gelmektedir. Bunlar kütle taş, ve topraktır. Kütleler değişik yapıya sahip minerallerden kopan değişik büyüklükteki parçalara da taş ismi verilmektedir.

Taş Nedir? Taş Ne Demek?

insanlar taşlardan bina, set, köprü, saray, sur, kale, yol yaparak ondan istifade etmişlerdir. Yaşayışlarına ve kurdukları medeniyetlere göre bunlar değişik şekillerde olmuştur. Yapılan kazılardan ortaya çıkarılan eserler bunları göstermektedir.

ilk insan ve ilk peygamber hazret-i adem yaratıldığı zaman, dünyada toprağın yanında taş da vardı Bkz. adem aleyhisselam. ilk önce taşı bina yapımında kullanan hazret-i ademdir. Çamur ve taştan ev yapmıştır.

Selçuklu ve Osmanlı zamanında yapılan cami ve medreseler, köprüler, saraylar, kütüphaneler vs. hepsi taşların işlenerek ve yontularak kullanılmasıyla yapıldı. Bu şekilde Türk sanat ve zevkini dünyaya tanıtmışlardır. Edirnede Selimiye, istanbulda Süleymaniye Camileri, Doğubeyazıtta ishak Paşa Sarayı gibi eserler bunlardan birkaç tanesidir.

Yeryüzünde taşların, kapladığı kütleler kayalar, tortul, püskürük, metamorfik diye üç kısma ayrılmaktadır

Tortul Kütleler

Suların sürüklediği çeşitli maddelerin tortullaşması netîcesinde ortaya çıkmıştır. Tebeşir, çakmaktaşı, kumtaşı gibi.

Metamorfik Kütleler

Aşırı ısı, basınç ve su buharı sebebiyle fiziki özelliğini kaybeden kütlelerdir. Mermerlerle gnays cinsi taşların üretildiği kütleler bu şekilde meydana gelmiştir.

Püskürük Kütleler

Püskürme sonucu yeryüzüne çıkan lavların aniden soğuması veya lavların yeryüzüne çıkmadan derinlerde kalması ve katılaşmasından meydana gelir. Bunların içinde fosil yoktur. Temizdirler. Aynı zamanda asitler de tesir etmez. Bu şekilde meydana gelen taşlar çok kıymetlidir. Granit, prafil, trakit, bazalt gibi dünyaca ünlü taş ve mermer cinsleri bu şekilde meydana gelmektedir. Bunlardan başka taşın, zümrüt, yahut, pırlanta, elmas, zebercet, firuze vs. cinsleri olduğu gibi seylan, yeşim, akit, jat, gibi işlendikten sonra kıymeti artanları da vardır.

Taş Ocağı

Çeşitli yerlerde kullanılmak üzere toprağın üstünden veya altından taş çıkarılan yerlere taş ocağı ismi verilmektedir. ilk zamanlar taş ocaklarında insan gücü çok önemliydi. Bugün elektrik gücünden ve bazı patlayıcı maddelerden faydalanılarak taş ocaklarında çalışma kolaylaşmış ve verim artmıştır.

Exit mobile version