Site icon Nedir ve Nasıl

Tarihteki ilk Boğaz Köprüsü Kaç Yılında Yapıldı?

Tarihteki ilk Boğaz Köprüsü Kaç Yılında Yapıldı

Tarihteki ilk Boğaz Köprüsü Kaç Yılında Yapıldı? İtalyan Mimar Mondrakol, Padişah 2. Abdülhamit döneminde, istanbul, Bogazı’na bir köprü inşa etmek için proje hazirladi. Ancak, maket çizimleri de yapılan projeyi beğenmeyen 2. Abdülhamit, köprünün inşaatına izin vermedi. Osmanlı Arsivlerindeki ‘Y.A.Hus 411/174&#8242 numarali belgede, Sadrazam Sait Pasa projeyi anlatan dilekçeyi 6 Tesrin-i evvel 1316&#8242da (6 Ekim 1900) üst yazi ile padisaha sunuyor. Yazıda proje tüm detaylarıyla anlatılıyor.

Tarihteki ilk Boğaz Köprüsü Kaç Yılında Yapıldı?

Köprünün yapım fikri, ‘93 Harbi’ olarak bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus Savası sırasında ortaya atıldı. Almanlarin istanbul-Bagdat Demiryolu’nu yapımı sırasında da yeniden gündeme geldi.

istanbul – Bagdat Demiryolu ile Güney Avrupa ve Avrupa’nın merkezinin birleştirilmesini hedefleyen projenin, Boğaz’ın en dar yeri olan, bugün Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün bulundu. Rumelihisarı ile Anadoluhisarı arasında yapılacağı belirtiliyordu.

Köprünün Mimarisi ise Şöyle Anlatılıyordu

”iki yakanin arasi 600 metre. Projede üç asma köprü olacak ve bu gayet heybetli bir manzara kazanacak. Büyük binanin ortalari minareler ve özel kubbelerle süslenecek. Son direklere çelik kablolar çekilecek, kubbelerden her birinin kaidesi granit olacak. Köprünün ayaklarinin alti, taarruzdan korunmus şekilde olusturulacak. Yüksek kuleler, 15 fenerle işiklandirilacak. Ayrica kubbeler, çini ve yaldiz tuğralarla süslenecek. Köprünün yüksekliği altindan büyük bir geminin geçebilecegi sekilde inşa edilecek. Kulelerin arasindan da tren geçecek.”

İstanbul Boğazının İlk Asma Köprüsü

olduğu için çoğu kişi ona hala birinci köprü demektedir. Boğaziçi köprüsünün en önemli özelliği, kıtaları birbiri ile birleştirmesidir. 20 Şubat 1970 tarihinde yapımına başlanan Boğaziçi Köprüsü, 30 Ekim 1973 tarihinde 50. Cumhuriyet Bayramında, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından açılmıştır. 1973’de açıldığında dünyanın en uzun 4. asma köprüsü idi.

Marmara ile Karadeniz bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde Boğaziçi Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ya da Birinci Köprü, 2. köprü yada Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve 3. Köprü yada Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile toplamda 3 asma köprüsü vardır. Şimdilerde gece ışıkları ile görsel şölen yapan İstanbul Boğaziçi Köprüsü, Avrupa Yakası’nda Ortaköy, Anadolu Yakası’nda Beylerbeyi semtlerinde bulunan ayaklarından rahatlıkla izleyebilirsiniz.

15 Temmuz 2016 tarihinde Askeriye içinde gruplaşmış bir takım askerlerin başarısız darbe girişimi sonrası, burada direnen vatandaşların hayatlarını kaybetmesi sonucu, onların anısına 26 Temmuz 2016’da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilmiştir.

Exit mobile version