Tarçının Faydası Nedir? Yüzyıllardır yemeklerde baharat ve çeşitli hastalıkların tedavisinde doğal bir ilaç olarak kullanılan tarçın, aynı adlı ağacın kabuğundan elde edilir. Peki tarçının faydaları nelerdir,Tarçın, başta Endonezya, Malezya, Madagaskar, Brezilya ve Jamaika’da kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir.Tarçın ağacı 6-12 m boyundadır. 2-3 yaşında iken gövdesi yerden 50 cm yukarıdan kesilir ve böylece kökünden sayısız uzun filiz verir.Bu 2-3 cm uzunluğundaki bu filizlerin kabukları soyularak kurutulur. Kabukların dışındaki kabuk atılarak iç kabuklar iç içe geçirilerek kurumaya bırakılır.Seylan tarçınının kabukları iç içe dizilmiş ve öylece kurutulmuştur. 0,5 mm kalınlığında 15-25 cm uzunluğunda açık kahverengimsi, narin ve hoş kokuludur.Çin tarçını koyu kahverengimsi, tadı keskin, 1-3 mm kalınlığında, 30-50 cm uzunluğundadır.
Tarçının Faydası Nedir? Ağacın meyveleri 0,5 cm çapında, yarısına kadar kaba yapraklar tarafından sarılmış ve yumurta şeklindedir. Yaprakları taze iken kırmızı, sonra kahverengimsi kırmızı ve olgunlaşınca yeşil renk alır.
Yaprakları 7-15 cm uzunluğunda, 4-6 cm eninde, oval veya yumurta şeklinde, kenarları bütün, üstü parlak ve koyu yeşil, altı ise mattır. Bilimsel adı Cinnamonum verum olan tarçının 100’den fazla türü bulunmaktadır ama en çok bilinenleri Çin (Cassia) ve Seylan tarçınlarıdır.
Bu iki tarçın çeşidi tat ve görünüm olarak birbirine benzer ancak Seylan tarçını biraz daha tatlıdır ve daha zor bulunur.
Kan şekerini düşürmede Çin tarçınına göre daha etkili olduğu söylenen Seylan tarçını daha pahalıdır.
Tarçının faydaları arasında besin lifi bakımından zengin olduğu için sindirimi kolaylaştırması ve kan şekeri dengesini koruması ilk sıralarda gösterilir.
Tarçın Alternatif Tıpta Daha Pek Çok Farklı Kullanım Alanına Sahiptir
Faydalarından bazıları bilimsel araştırmalarla desteklenirken, bazıları sadece nesilden nesile aktarılan bilgilerden ibarettir.
Bir çay kaşığı (yaklaşık 7 gram) tarçın günlük demir ihtiyacının % 4’ünü, kalsiyum ihtiyacının % 8’ini, manganez ihtiyacının % 68’ini, lif ihtiyacının % 16’sını karşılamaya yeter.
Tarçında bulunan “sinamaldehid” (sinamik aldehit olarak da adlandırılır) istenmeyen pıhtılaşmaları önlemektedir.
Tarçının tehlikeli pıhtılaşma üzerine etkisi hakkında çok sayıda bilimsel araştırma bulunmaktadır. Tarçının bu özelliği aynı zamanda iltihap önleyici olarak kullanılmasını da sağlamaktadır.
Geleneksel olarak doğal bir mikrop önleyici / temizleyici olarak kullanılmakta olan tarçın yağının bu özelliği laboratuvar testleriyle de kanıtlanmıştır.
Gıda Sektöründe, gıdalarda bakteri üremesini önlemek ve raf ömrünü uzatmak için kullanılan tarçının bakteri ve mantar hastalıklarının yayılmasını önlediği de bilinmektedir.
2012 yılında, tarçının kan şekerini düşürmeye etkisi üzerine yapılan tüm çalışmaların gözden geçirilmesi sonucunda tarçın ve tarçın takviyelerinin şeker kontrolüne yardımcı olduğu sonucu elde edilmiştir.tarçının faydaları
Bu alanda araştırmalar devam etmektedir. Bunun yanı sıra; tarçının kan şekerini düşürdüğü ve insülini artırdığı bilimsel olarak kabul görmektedir.
Yine yapılan bilimsel bir araştırmada, 40 gün boyunca her gün 1-6 gram arası tarçın tüketen gönüllülerin kolesterol seviyelerinde % 18, kan şekeri seviyelerinde ise %24 düşüş olduğu belirlenmiştir.
ABD’de bulunan Wheeling Jesuit Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise tarçın kokusunun hafızayı geliştirdiği ve bilişsel fonksiyonu artırdığı belirlenmiştir.
2009 Yılında “Journal of Alzheimer’s Disease” adlı bilimsel dergide yayınlanan bir diğer makaleye göre de, tarçın özü Alzheimer hastalığının gelişimini yavaşlatıyor.
Kan şekerinde yaşanan dalgalanmaların gıdalardan alınan yağın depolanmasını artırdığı bilinmektedir. Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan baharatın bu sebepten kilo vermeye etkisi üzerinde duruluyor. Ayrıca lif bakımından zengin olan tarçın, kendinizi daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur.