Tabanca Nedir
Tabanca kısa namlulu bir ateşli silah olup, bulundurulması veya taşınması 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunla hükme bağlanmıştır Tabancalar, çalışma prensiplerine ve mermi muhafaza bölümlerinin şekline göre, şarjörlü veya toplu revolver olarak adlandırılırlar ve kullanılan mermilerin çaplarına göre sınıflandırılırlar
Şarjörlü tabancaların kendine göre toplu tabancaların, da kendilerine göre avantaj ve dezavantajları vardır ŞarjörŞarjör içi mermiyle doldurulan bir nevi mermi kutusudur. Bu kutuya mermiler üst üste sırayla dizilir ve şarjör, tabancanın kabza denilen, elle tutulan kısmının içindeki yuvaya yerleştirilir
Silah, her ateşlendiğinde mermi çekirdeği barutun genleşmesiyle kovandan ayrılarak namludan çıkarken, kovan da tepkimeyle kapak takımını geri iter ve tabancada bulduğu boşluktan dışarı fırlar, yeni gelecek mermiye yer açar. Kapak takımı geri gelirken horozu da yatırarak kurar.
Boşalmış olan yuvaya, şarjörde sırasını bekleyen mermi, şarjörün içindeki mermilerin altındaki yayın itme tesiriyle yerleşir. Kapak takımı yayın etkisiyle eski yerine gelirken, şarjörede sırasını bekleyen yeni mermiyi namlunun içine sürer ve yeniden ateşlenmeye hazır hale getirir. Böylelikle şarjördeki mermiler bitinceye kadar ateş edilebilir.
Şarjörlü tabancaların, bir çoğunda emniyet kilidi vardır. Emniyet kilidi bir parmak hareketiyle tetik mekanizmasının çalışmasını engeller, bir başka hareketle açar.
Bir tabanca, boşken veya doluyken, emniyet kilidi kapalı olsa dahi, namlusu canlıya doğru çevrilmez. Her ne kadar adı Emniyet kilidi de olsa, silaha güven olmaz. Neticede bir makinedir ve her an mekanik bir aksaklık söz konusudur. Emniyet kilidi sadece bir miktar emniyettir güvenilmez.
Şarjörlü tabancalar, toplu tabancalara göre daha fazla mermi alırlar. Mermi kapasiteleri 7+1 den 14+ 1e kadar değişir + artı ne demektir Şarjörün aldığı miktardan 1 fazlası demektir ki bu mermi de namluya sürülen mermidir Toplu revolver tabancalar
Smith Wesson toplu revolver 38 calToplu tabancaların şarjörü yoktur. Tabancanın, kendi bünyesinde döner bir mermi taşıyıcısı vardır. Dairesel bir hareketle dönebilen bu taşıyıcı top, bir çember üzerine dizilmiş toplam 6 adet yuvadan meydana gelir. Yandaki bir mandalın bir parmak hareketiyle top sol yana doğru devrilir ve yuvaların ağız kısmı açığa çıkar. Bu yuvalara mermiler el ile tek tek yerleştirilir top, tekrar el ile itilerek yerine oturtulur.
Her tetik çekildiğinde, mermi ister ateş alsın, ister almasın, yuva dönerek diğer mermi namlunun ağız hizasına gelir ve horozun iğnesi bu merminin kapsülüne vurarak mermiyi ateşler. Patlamış mermilerin çekirdekleri namluyu terk ettikten sonra kovanlar, şarjörlü tabancaların aksine, yuvaların içinde kalır. Boş kovanları boşaltmak için, top gene yana devrilir ve kovanların tamamı, namlunun altında bulunan iticinin el ile itilmesiyle dışarı atılır.
Toplu tabancaların emniyet kilidi yoktur ve tetik çekildiği anda ateş alır. Bu bakımdan toplu tabancalarda, şarjörlü tabancalara, göre daha dikkatli olmak gerekir. Not Yeni model toplu tabancalarda bazı üreticiler emniyet mandalı koymaya başlamıştır