Spazm Nedir Nasıl Olur? Kalp, mide, bağırsak ve kasların istek dışı ani kasılmasına spazm adı verilir. Sebebi çoğunlukla, sinir hücrelerinin tahribi veya adaledeki kas hücrelerinin iltihaplanmasıdır.Genellikle devamında ani bir ağrı gelen kramplarda görülür; genellikle zararsızdır ve kısa süre içinde geçer. Bunun dışında farklı sebeplere dayalı ve daha ciddi olan istemsiz kas kasılmaları nedeniyle oluşan spazmalar başka hastalıkların belirtisi olabilir.
Eğer kasılma ve gevşeme devamlı oluyorsa, buna klonik spazm adı verilir. Sara ya da epilepsi adı verilen hastalık nöbetinde vücut umumiyetle bir spazm geçirir. Sarada, spazmlar vücudun tüm kaslarında ani olarak meydana gelir. Bir saniyeden daha az veya dakikalarca sürer.Çocuklarda ve bebeklerde görülebilir. Kolların ve gövdenin kasılması ve gevşemesi en çok görülen şeklidir. Bazen bu spazmlar seri halde meydana gelebilir. İskelet adalesinde çok kere çalışma esnasında görülen ve kramp adı verilen kasılma da bir spazmdır. Hemen hemen herkes yaşamı süresince adale spazmı geçirir.
Spazm
Yüzerken vücudun aniden üşüyüp titremesi ya da vücudun herhangi bir yerinde yeterli kan dolaşımı olmaması sonucu da istemsiz kasılmalar görülür. Sinir sistemindeki bozukluklar, örneğin omuriliğin iç kısmındaki sinir hücrelerinin harabiyeti, onların yönettiği kasların kasılmasına veya felç olmasına yol açabilir.
İç organların düz adalelerinde çeşitli hastalıkların bir belirtisi olarak meydana gelen ağrılı spazmlara ise kolik denir. Böbrek taşlarının idrar yollarında yaptığı tahrişe böbrek koliği, safra taşlarının neden olduğu şiddetli ağrılara da safra koliği denir. Adate spazmı görüldüğünde, nedeninin bu. lunması için doktor muayenesi gereklidir.
Mide Spazmı Nedir
Midenin kaslarının aşırı kasılmasını sağlıyan herhangi bir nedenden kaynaklanabilir. Bunlar neler olabilir; aşırı emosyonel (duygusal) stres, ağır psikolojik travmalar, ağır bir yemek yerken özellikle mideyi havayla doldurmak veya çok sinirli ve kızgın olduğumuzda hızlı yemek yemek sonucunda ortaya çıkabilir.
Bunlardan başka mideye ait bir takım hastalıklar bunu tetikleyebilir; ülser, ağır gastrit ve mide kanseri gibi durumlarla, mide çıkışında tıkanıklık yapabilecek sebepleri takiben mide spazmları ortaya çıkabilir. Ağır fiziki yorgunlukları takibende ve kadınlarda menstruasyas dönemlerini takibende bu mide kasılmaları ortaya çıkabilmektedir.
Mide spazmı diğer mide hastalıklarından ayırt edilmelidir. Genellikle bir an gelir geçer ve çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Ancak diğer mide haslıklarıyla beraber olan mide spazmları uzun sürelidir. Mide Ülserleri, Duedenum (12 parmak bağırsağı) ülserlerinde ve ağır gastritlerde mide asidi fazlalığından dolayı midede ağrılar şiddetlidir.
Bu ağrılar yemekten yaklaşık bir saat önce ve yemekten 2 saat sonra hissedilirler. Asitli ve asit üreten besinlerle, psikolojik stresleri takiben mide spazmları ortaya çıkabilirler. Bağırsak yollarında oluşan stenoz adı verilen tıkanıklıklar sonucu mide içeriği bağırsağa giriş yapmaya zorlandığı için mide kasılmalarla içeriği aşağı göndermeye çalışır. Bu kasılmalarda yine ağrılıdır.
Kalp Spazmı Nedir
Kalp spazmı diğer adıyla Anjina, göğüs bölümünde koroner arter hastalığının neden olduğu bir rahatsızlıktır. Göğüste meydana gelen ağrı çok yaygın olan bir belirtidir. Göğüs ağrısına neyin neden olduğunu bilmek tedaviyi kolaylaştıracaktır. Her göğüs ağrısı kalp ile ilgili değildir. Bazen göğüs ağrıları diğer başka hastalıklarında habercisi olabilirler.
Kalp spazmı sırasında göğüste baskı, sızı ve yanma hissedilir. Bu his genellikle spor sonrası, duygusal yönden baskı altında kalma, soğuğa maruz kalma ve ağır yemeklerden sonra ortaya çıkmaktadır. Arterler aşırı bir şekilde daraldığında da kalp spazmı hissedilir. Bu rahatsızlıkta ağrı göğüs kemiğinin hemen altında başlar, boyuna, çeneye, omuzlara özellikle sol omuza ve kola yayılır.
Buna endişe ve huzursuzluk duygusu eşlik eder. Ağrı genellikle keskin bir ağrı şeklinde değildir. Duyulan ağrı daha çok sıkışma veya baskı şeklindedir. Kalp spazmı sırasında ağrı genellikle birkaç dakika sürer. Ağrı, 20 dakikadan fazla sürüyorsa kişide kalp krizinden şüphelenmek gerekiyor. Diğer belirtiler arasında, mide bulantısı, halsizlik, nefes almakta zorlanma, terleme ve endişe hissi vardır.