Soru işareti Nedir

Soru işareti Nedir? Soru İşareti Nedir Nerelerde Kullanılır?

Soru işareti Nedir? Cevabı Sorunun içinde Olan Cümlelerde de Soru işareti Kullanılmaktadır.

  • Haksız mıyım? Liderler içinde Atatürk gibisi var mı?
    Yoksa bu sözümde yalan var mı? Gibi.

İçinde soru kelimeleri ya da soru eki olan, ama anlam olarak soru cümlesi niteliği taşımayan cümlelerde soru işareti kullanılmaz:

  • Yapar mı yapmaz mı bilmem
    Kaça aldım, şu an hatırlamıyorum
    Bu olayı bize ne zaman anlatmıştı, hatırlamıyorum

Bu örneklerde soru kelimesi nesneye dahildir. Bazı kelimeler ve cümleler soru anlamı barındırmamasına rağmen, soruyu ifade eder. Bu kelimeler ve cümleler soru işareti ile biter ve bunların soru anlamları vurgu ve tonlamalarla ifade edilir:

  • Yaşınız
    Kilonuz
    Boyunuz

Soru işareti Nerelerde Kullanılır?

1. Soru bildiren cümlelerin sonuna konur. Nereden geliyorsunuz?’
2. Soru bildiren kelimelerden sonra da konur. Kimsin? Parola nedir? ‘

3. İçinde soru eki olduğu halde soru anlamı vermeyen cümlelerde bu işaret kullanılmaz. Buradan bir çıktım mı doğru sendeyim. Buldum mu kaçırmam.

4. Bazı kelimeler ve cümlelerde soru bildiren kelime olmadığı halde soru anlamı vardır. O zaman kullanılır. Adınız? Doğduğunuz yer?

5. Bir söze inanılmadığını, sözün şüphe ile karşılandığım bildirmek için sözden sonra veya cümle sonunda soru işareti parantez içinde konur.
Öğrenci çok çalıştığını(?) söylüyordu. Çok yoruldum de-’ di(?).

6. Bilinmeyen yer, tarih vb. durumlar için kullanılır. Ahmet Ali (1240?-1320), (Doğum yeri: ?)

Noktalama işaretleri düşüncelerin ve duyguların açıkça ifade edilebilmesi için kullanılır. Cümle içerisinde duraklama gerektiren noktaların belirlenmesi, okurken daha kolay anlaşılma, vurgu ve tonlamalar gibi birçok özellik neden ile yazılarda kullanılır. Türk dil kurumunun da belirlediği bazı özelliklere göre cümlelerde soru işareti kullanılabiliyor. Soru işaretinin kullanımının birden fazla nedeni bulunuyor.

Soru İşareti

Soru işareti genel olarak cümle sonlarında kullanılan bir noktalama işaretidir. Cümle içerisinde bir soru sorma anlamı var ise cümle sonunda noktalama işareti olarak soru işareti kullanılmaktadır. Cümle içerisinde soru ifadesinin bulunmasının yanında bazı farklı nedenler ile de soru işareti kullanılabilmektedir. Soru işaretinin kullanılma nedenlerini birlikte inceleyelim.

Soru İşareti Nerelerde Kullanılır? Soru İşareti Kullanımı

Soru işareti kullanımı ile ilgili genel olarak sadece bir kullanım şekli bilinmektedir. Bu kullanım şekli ise cümle içerisinde soru anlamı bulunan cümlelerin sonlarında kullanılmasıdır. Fakat bu kullanım dışında üç farklı kullanım şeklide bulunmaktadır.

İçerisinde soru anlamı olan her cümlenin sonuna soru işareti konulur.Eğer soru anlamı taşıyan birçok cümleciğin birleşiminden bir cümle oluşuyorsa her cümleciğin sonunda soru işareti konulmasının yerine tüm cümlenin tamamının en sonuna konulur.Herhangi bir bilgi şüphe ile karşılanıyorsa ya da bilginin kesin olmadığını belirtebilmek için ince bir alay etme anlamında da soru işareti kullanılır. Bu anlamlarda kullanılacak olan soru işareti”(?)” şeklinde parantez içerisinde kullanılır.

Soru İşareti İle İlgili Cümleler

  • İçerisinde Soru Anlamı Bulunan Cümleler
  • – Yol ne zaman bitecek şoför bey?
  • – Senin doğum günün ne zaman?
  • – Sınavlar ne zaman başlıyor?
  • – Sınava sıkı çalıştın mı?
    – Hangi renk gömlek almalıyım?
  • Birleşik soru cümlelerinde soru işareti kullanımı:
  • – Her gün nereye gidiyordun, nerelerde dolanıyorsun; kimlerle konuşuyorsun, nasıl vakit geçiriyorsun?
  • – Nerede, ne zaman gördün?
  • Soru işareti Nedir?

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …