Soğuk Algınlığı Nedir
Soğuk algınlığı virütik yani virüslerin sebep olduğu bir hastalıktır. 200’den farklı virüs soğuk algınlığına yol açabilir. Soğuk algınlığı genellikler buruna odaklanır. Rhinovirusler, burun virüsleri olarak da bilinen ve en sık rastlanan sebeplerdir. Bu arada influenza(grip) virüslerinin de, soğuk, algınlığının genel sebepleri olduğunu da akıldan çıkarmamak gerekir. Soğuk algınlığının en sık rastlanan üç semptomu (belirtisi) ise
Boğaz ağrısı
Hapşırma
Burun akıntısı
Boğazın tahriş olması da genelde rastlanan bir durumdur. Yetişkinler ve çocuklar genellikle hastalık esnasında fazla ateşlenmezken bebeklerde ve yaşlılarda yüksek ateş de görülebilir.
Suçlu olan virüse göre değişmekle birlikte, baş ağrısı, öksürme, gözlerde yanma hissi, kas ağrıları ve iştahsızlık da soğuk algınlığında görülebilir. Ancak soğuk algınlığında genel semptomların burunda toplandığının altını çizmek gerekmektedir.
Soğuk algınlığına yakalandığımızda belirtilerin ortaya çıkması 1 ile 5 gün sürer. Genellikle burunda ve genizdeki kaşıntı ilk belirtidir, bunu saatler süren hapşırma ve burun akıntısı izler.
Bir ila 3 gün içerisinde, burun salgıları kalınlaşır ve renk değiştirir, bu soğuk algınlığının normal bir aşamasıdır ve antibiyotik kullanımını gerektirmez. Bu aşama da çocukların kulak zarları tıkanabilirken, kulak arkasında sıvı birikmesi de görülmektedir. Soğuk algınlığı yaklaşık olarak 1 haftada düzelirken, öksürük gibi bazı diğer semptomların düzelmesi içinse bir hafta daha gerekebilir.
Soğuk algınlığı geçirirken, burun akıntısı virüslerin bolca bulunduğu bir ortamdır. Bu sebeple hapşırmak, sümkürmek ve burnumuzu silmek, virüsü yaymamıza neden olan eylemlerdir. Öksürmek, konuşmak , ağzımızın sulanması ise hastalığın yayılmasının daha farklı yollarıdır. Virüsü, nefes alırken veya hastalığın bulaştığı maddelere temas etmek yoluyla alabiliriz.
Soğuk algınlığı en yaygın ve bulaşıcı hastalıklardan bir tanesidir. Çocuklar yılda 3 ila 8 kere arasında soğuk algınlığı geçirirler. Hastalık en çok kış aylarında meydana gelirken, kışın fazla sert yaşanmadığı bölgelerde ise yağmurlu dönemlerde yaygınlaşır. Aileler çocuklarının geçirdiği ortalama soğukalgınlığı sayının yarısı kadar hastalık geçirirken, anneler hastalanma konusunda babalardan genellikle önde gözükmektedir