Skolyoz Nedir
Skolyoz Sağlıklı bir omurgaya arkadan bakıldığında tüm omurlar aynı doğrultuda görülür. Herhangi bir nedenle bu dizilimin bozulmasına ve anormal bir eğriliğin ortaya çıkmasına skolyoz adı verilir. Ülkemizde 12-14 yaş arası çocuklarda yapılan taramalarda omurga eğriliklerinin % 2 oranında görüldüğü atanmıştır.
Skoyoz nasıl fark edilir: Skolyozun erken dönemlerinde genellikle bir yakınma yoktur. Bu nedenle tanı genellikle tesadüfen konulur. Genellikle ilk bulgu görüntü bozukluğudur. Kötü duruş şekli bir omuzun diğerinden yukarıda durması, bir tarafta belirginleşen kürek kemiği çıkıntısı, elbiselerin tam olarak vücuda oturmaması kızlarda etek yada elbise çizgilerinin asimetrik olması çoğu zaman aile veya öğretmenleri tarafından fark edilir. Skolyozun saptanmasında en kolay yollardan biri öne eğilme muayenesidir. Dizlerini bükmeden her iki eli ile yere değmeye çalışan öne eğilmiş çocukta kaburga çıkıntısı, kalça veya belde asimetri olması skolyozu akla getirmelidir.
Kime başvurmalıyım
Skolyozdan kuşkulandığınızda tanı ve tedavisi için ortopedi ve fizik tedavi rehabilitasyon kliniklerine başvura bilirsiniz.
Skolyozun nedenleri nelerdir
Skolyozun pek çok nedeni vardır. Ancak %80 hastada skolyoza neden olan bir saglık sorunu saptanamaz. %20 hastada ise yapısal bir kemik sorunu, sinir sistemi, kas hastalıkları saptanabilir veya yapısal bir bozukluk olmadıgı halde skolyoz, duruş bozuklukları, omurga kırıkları, tümörler, bacak boyu eşitsizlikleri nedeniyle oluşmuş olabilir.
Skolyoz tedavisi: Skolyoz tedavisinde amaç kozmetik olarak düzgün, dengeli ve agrısız bir omurga yapısı sağlamak ve oluşabilecek ek sorunları önlemektir. Erken tanı eğriliğin daha küçükken saptanması ve gerekli önlemlerin alınması ile ilerlemenin önüne geçilmesini saglar. Tanı ve tedavide her hasta bireysel olarak değerlendirilmelidir. Yani her hastanın tedavisi kendine özgüdür. Skolyozun seyri hastadan hastaya degışkenlik göstermektedir.
Skolyoz ilerleyebilir. Aynı derecede kalabilir veya düzelebilir. Tedaviyi belirleyen ana faktörlerden biri bu sürecin öngörülmesidir.
Genel olarak kız cinsiyet skolyozun küçük yaşta ortaya çıkması, iskelet olgunlaşmasının derecesi, çift egrilikler, egrilik açısının fazla olması, hastalığın ilerleyebileceği konusunda uyarıcı olabilir. Bu hastalar daha yakın izlenip daha yogun tedavi alırlar. Dolayısı ile skolyozlu bir çocuk düzenli aralıklarla konunun uzmanı bir hekim tarafından kontrol edilmelidir.
Egzersiz skolyoz tedavisinde duruşun düzeltilmesinde, esnekliğin artırılmasında ve psikolojik olarak hastanın hastalığa olan uyumunu artırmada etkin olmaktadır. Buna karşın tek başına egzersiz yapmak yeterli olmayabilir. Genel olarak cerrahi tedavi gerektirecek kadar olmayan eğriliğin tedavisinde, egzersiz programı ile korseleşme birlikte kullanılmaktadır. Korseleme ihtiyacı hastadan hastaya degişiklik göstermektedir. Eğriliğin açısı, ilerleme düzeyi, çocuğun gelişim evresine göre korseleşme kararı verilmektedir. Yine egriligin oldugu bölgeye göre farklı korse çeşitleri kullanılabilir.
Cerrahi tedavi
Korse ile ilerlemesi durdurulamayan hastalarda egriligin 40 derece üzerinde olması durumunda egrilik ameliyat ile düzeltilebilinir. Ameliyat kararı verilirken çocugun yaşı iskelet sisteminin olgunlaşma derecesi gelişebilecek komplikasyonların önlenmesi gerekliliği dikkate alınmaktadır.