Site icon Nedir ve Nasıl

Siyatik Ağrısı

Siyatik Ağrısı Nedir

Siyatik Ağrısı Nedir? Siyatik Ağrısı Ne Demek? Siyatik Ağrısı Hakkınd Kısaca? Siyatik Ağrısı Ne Demektir? Siyatik Ağrısı Nedir Kısaca?

Siyatik Ağrısı Ne Demek, Siyatik Ağrısı Vücudunuzdaki en uzun sinir olan siyatik siniri, leğen kemiğinizden başlayarak kalça bölgenizden geçer ve her iki bacağınıza uzanır. Dizlerinize geldiğinde tibyal ve peroneal sinirlere ayrılır. Siyatik sinirini bacağınızın alt kısmında bulunan kasları konrtol eder baldırlarınıza, bacaklarınıza ve ayaklarınıza hissetme yetisi sağlar. Siyatik terimi bu sinirin güzergahında, sırtınızdan baldırınıza ve bacağınıza yayılan ağrıyı ifade eder. Rahasızlık hafif olduğu gibi, elden ayaktan düşürücü de olabilir ve karıncalanma, uyuşma veya kas zayıflığı eşlik edebilir. Siyatik, kendi başına bir hastalık olmaktan çok, disk fıtığı gibi, sinirler üzerinde baskı yaratan başka bir sorunun semptomudur.

Siyatik Ağrısı

genellikle yaklaşık olarak altı hafta boyunca kendi başına devam eder. Aynı zamanda, soğuk veya sıcak kompresler, reçetesiz satılan ağrı kesiciler veya fiziksel terapi rahatsızlığı hafifletebilir ve iyileşmeyi hızlandırabilir. Sinir üzerindeki ağrıyı gidermek amacıyla cerrahi müdahale, semptomlar koruyucu tedaviye yanıt vermediğinde ve ağrı kronik ya da elden ayaktan düşürücü olduğunda bir seçenek olabilir.

Nedenler ve sonuçlarıyla, zıtların birliğidir yaşam. Siyah – beyaz, gece – gündüz, soğuk – sıcak gibi, ağrı ve ağrısızlık için de bu böyle. Her sonucun bir nedeni vardır. Neden-sonuç, zıtların birliği kadar yaşamın gerçeğidir. Anlamak, anlatmak, anlaşılmak ve aldatılmamak için özgür aklın rehberidir o.

Neticede sonuç olan, neden ile karıştırılmamalıdır. iz sürüp, neden ortaya konulmalıdır. Ateş, öksürük çoğu yerde neden değil, sonuçtur. Genel olarak ağrılar ve bugün konu edeceğimiz siyatik ağrısı da aynen öyle. Acı çekmeye son vermek gerek! Ama geçici çözümlerle uyuşarak ve avutarak değil, acıya neden olanı teşhir ederek ve de yok ederek!

Kalçamızdan başlayarak bacağımızın arkasından topuğumuza kadar yayılan ağrıyı, siyatik ağrısı olarak tanımlarız. Günlük yaşantımızda, kısaca siyatik olarak dile getiririz. Siyatik ağrısı, ani olarak ya da yavaşça ortaya çıkar. Özellikle yürürken, yukarıya doğru uzanırken daha belirgin olur.

Bacağın yukarı kaldırılması ile ağrı şiddetlenir. Ağrı ile birlikte ya da tek başına karıncalanma, hissizlik duyguları da olabilir. Bu tür yakınmalar, daha önemli sorunlara işaret edebileceğinden hafife alınmaz.

Bel Fıtığı mı

Siyatik, özünde bir bel hastalığıdır. Bununla birlikte, bel’e ait hastalıkların ancak %1’inde şikayet olarak dile getirilir. Aslında siyatik, bel fıtığı’nın en önemli bir bulgusudur. Bunun içindir ki bazı istisnalar dışında biz, “siyatik olmadan bel fıtığı olmaz” deriz.

Belimizdeki omurların sayısı 5 adettir. Asıl sorun, bu omurlarımız arasında yer alan sinir ve kas dokularımızın sıkışmasıdır.

Siyatik sinir, vücudumuzun en uzun siniridir. Belimizden dizlerimize kadar tek dal halinde gelir ve burada iki dala ayrılarak, bacaklarımızın arkasından parmaklarımıza kadar ulaşır.

Siyatik siniri, iki ayak üzerinde sağlam duruşumuz adına önemli bir işlev yüklenmiştir. Sinirin sıkışması bacak kaslarında zayıflamaya yol açar. Hasta bacakta incelme ve zayıflamaya neden olur.

Neden

En sık ağır kaldırma, ters hareket ya da kazalar sonrasında görülür. Kalçadan uygulanan enjeksiyonların siyatik sinire denk gelmesi, ağrıdan çok, uyuşmaya ve bacak kaslarında zayıflamaya neden olur. Süreç içinde bacakta güçsüzlük ortaya çıkar.

Ayakta kaldığında, uzun süre oturduğunda ağrı şiddetlenir. Yan yatmakla ağrı hafifler. Hapşırma ve ıkınma ile ağrı şiddetlenir. Pek çok hastamızda hapşırma ya da ıkınma sonrası siyatik ağrısı geliştiğine tanık olmaktayız.

Gebelik süresince büyüyen rahim, siyatik sinirine baskı yaparak ağrıya neden olabilir. Bebeğin ana rahmindeki pozisyonuna göre ağrı azalır ya da şiddetlenir. Bu durumlarda istirahat etmek gerekir.

Gerekli önlemler alınırsa en fazla 6 hafta kadar sürer ve kendiliğinden geçer. Daha uzun süren ağrılar, ciddiyetle araştırılır. Altta yatan önemli nedenler dışlanır.

Tedavi, ağrıyı oluşturan kesin neden ortaya konduktan sonra yapılır. Bu da tam ve sistemik bir muayeneyi gerektirir.

Siyatiğin tedavisinde yatak istirahatı önemlidir. Ancak bu, çok uzun tutulmamalıdır. Ağır kaldırmamak, günlük bedensel aktiviteleri sınırlamak gerekir. Tedaviye yardımcı olarak tarafımızdan önerilecek kas gevşeticiler ve ağrı kesiciler kullanılır. ihtiyaç halinde Fizik Tedavi planlanır. Ayrıca uygun görülürse kaplıca ve masaj tedavileri de önerilir.

Siyatik Nedenleri

Ne Yapmalı

Exit mobile version