Site icon Nedir ve Nasıl

Sinüzit Bitkisel Tedavi

Sinüzit Bitkisel Tedavi

sinuzit Sinuzit alın boşluğu, çene boşluğu ve burun boşluğundan birinin veya hepsinin iltihaplanmasıdır. Burunboşluğu boş bir alan olup yüzkemikleri ile burunarasındadır.

Normal olarak alınboşluğu, burunboşluğu ve çeneboşluğu yeterince hava alır, fakat burunboşluğu etrafindaki sümüksü deri burayi temiz tutmak icin sümük salgılar ve bu sümük kanallarla boğaza akar. Sayet kanalarda tıkanma olursa bakteriler iltihaplanmaya sebep olur.

Kanalların kapanması, mukozanın şişmesi, üşütme, allerji, burunun ayırım duvarındaki eğiklikler, burundaki polipler veya çürük dişkökü burunboşluğunun tıkanmasına neden olurlar.

Sinüzit belirtileri
Yüz ve baş ağrıları; Bu ağrılar karakteristik olarak eğilme, ağır bir şey kaldırma, öksürme, başını sallama gibi hareketler sırasında sinüslerdeki basınç artışına bağlı olarak artar. Ağrılar kronik sinüzitte akut sinüzite oranla daha azdır, hatta hiç olmayabilir. Sinüzit ağrısının özellikleri kafada basınç hissi, özellikle kafatasının ön bölümünde zonklayıcı ağrı karakterindedir.

Etkilenen sinüs üzerine basınç uygulanması ya da üzerine vurulması ile sıklıkla hassasiyet görülür. Örneğin maksiller sinüzitte yanak üstü, frontal sinüzitte alında ve etmoid sinüzitte burunun göze komşu olan tarafında, sfenoid sinüzitte oksipitalde, temporalde ve kafatası merkezinde tipik ağrılara neden olur.

Burun akıntısı; Özellikle erişkinlerde tek taraflı burun akıntısı her zaman sinüzit şüphesi uyandırmalıdır. Sekresyon renksiz ve değişen kıvamlarda, ancak sıklıkla sarı-yeşil yada kanla karışık olabilir. Genellikle kokulu, hem burunun ön bölümünden, hem de nazofarenks içerisine doğru drene olur. iltihabi akıntılar sinüs ostiumlarında ve nazofarenks arka duvarında görülebilir. Alt solunum yollarına yayılması öksürme, bronşit yada seste kısılmaya neden olur. Burun tıkanıklığı Sürekli yada aralıklarla görülebilir. Koku alma bozukluğu (Hiposmi) yada kaybı (anosmi) sık görülür. Diş absesi ve kronik sinüzitte kötü koku duyma (kakosmi) görülebilir. Burun deliklerinin ekzeması özellikle çocuklarda sık görülür.

Genel Belirtiler; Uyuşukluk, çalışma isteksizliği ve depresyon dahil olmak üzere pisişik semptomlar görülebilir. Ateş yükselmesi genel bir enfeksiyon yada erken komplikasyonların belirtisidir. Çocuk sinüzitlerinde, erişkinlerde görülen semptomlar aynı şekilde görülebilir ancak sıklıkla belirtiler azdır. Adenoid hiperplazi sıklıkla nedenlerden biridir. Etmoidit doğumdan kısa bir süre sonra gelişebilir. Maksiller sinüzit süt çocukluğu döneminde çok nadirdir. 4 yaşından sonra sıklığı giderek artar. Frontal sinüzit ve sfenoidal sinüzit kural olarak 5-1 2 yaşından sonra görülür.

Korunma yolları; Saçınızı ıslak tutmayın jöle kullanmayın. Kışın bere -şapka giyin başınızı sıcak tutmaya gayret edin. Yazın imkan varsa denize girin ve burnunuzdan deniz suyu girsin. Rüzgarlı havalara dikkat edin. Beslenmenize dikkat edin çay,kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerden uzak durun bağışıklık sistemini güçlendiren özellikle c vitamini ihtiva eden gıdaları kivi ve maydonaz gibi sıkça tüketin. Sinüsler yeterince hava alamadığı için iltihaplanabilir.Burnunuzda nefes almanızı engelleyen bir durum varsa tedavi yoluna gidin.

Bitkisel tedavi yöntemleri; Bir parça pamuk isveç şurubuyla ıslatılır. Pamuk sırt üstü yatan hastanın iltihaplı sinüslerinin olduğu noktaya konulur. 45 dakika içinde olumlu sonuç alınır. Ayrıca hatmi çiçeğinin, altınbaşak, orman sarmaşığı ile eşit miktarlarda karıştırılması ile yapılan bitki çayı da bu rahatsızlığın en iyi alternatif ilaçlarındandır.

Ilık tuzlu su; Bir bardak normal 200 cc içmesuyuna bir çay kaşığı tuz, bir çay kaşığı karbonat konarak hazırlanıyor. Tuz, eğer doğal tuz olursa daha tercih sebebi. Bu solüsyonu hazırladıktan sonra örneğin sabah akşam, ideali o ve 40-42 derece ısıda öneriliyor. Araştırmalarla antibiyotik kadar iyileşmeyi hızlandırdığı ispatlandı. Bununla sabah akşam burun ve geniz yollarını yıkatabiliyorsunuz. Eğer çok küçük çocuksa, müsaade etmiyorsa, burun spreylerinin içini boşaltıp, bu solusyonları doldurarak, bol miktarda kullandırabilirsiniz.

Exit mobile version