Sigarayı Bıraktıktan Sonra Neler Olur? En son sigarayı içtikten sonraki ilk 12 sat içinde vücut kendi kendini iyileştirmeye, vücuttaki nikotin ve karbonmonoksit oranı hızla azalmaya, kalp ve akciğerler sigaranın vermiş olduğu hasarları onarmaya başlamaktadır.Kişi birkaç gün sonra vücudunda belirgin değişiklikler olduğunu, özellikle tat ve koku alma duyularında keskinlik hissetmeye başlar. Çok daha kolay ve rahat solunum yapmaya, sigaranın sebep olduğu kuru öksürüğün azaldığı görülür. Ancak, bir süre sonra öksürüğün yeniden başlayacağı unutulmamalıdır.
Sigara Bırakıldıktan Hemen Sonraki Etkiler
Vücut onarma işlemine başlarken belli süre sonra kişi kendini daha kötü hisseder. Bu durumun iyileşme sürecinin devam ettiğinin ifadesi olduğu bilinmelidir. Sigarayı bırakan kişilerin bir çoğu geçici kilo alma, dilde ve damakta ağrı, bağırsaklarda düzensizlik yaşayabilmektedir. Kişi kendini sinirli, huzursuz, aç ve yorgun olarak hissedebilir. Bunun olmasının nedeni ise, vücudun nikotinden temizlenmeye başladığı ve birkaç gün içinde de vücuttan atılacağıdır.
Uzun Süreçte Sigarayı Bırakmanın Yararları Nelerdir?
Sigarayı bıraktıktan sonraki belli bir süreçte yaşanan belirtiler geçicidir ve çok daha sağlıklı bir hayata başlayacağınızın göstergesidir. Sigarayı bıraktınız ve artık ömrünüze çok daha sağlıklı ve verimli geçireceğiniz yeni günler kazandırdınız. En önemlisi de sağlıklı ve daha uzun yaşamın nasıl olacağı ile ilgili yolu kendinize açmış oldunuz. Örnek vermek gerekirse; kalp ve damar hastalıkları, kronik bronşit, felç, akciğer kanseri, anfizem ve diğer sigaraya bağlı bir çok hastalığın olma riskini düşürdünüz demektir.
Nikotinin Çekilme Belirtileri ve Bu Dönemdeki Yardımcı Öneriler
Sigarayı bırakan kişilerde ağızda kuruluk, boğaz, damak ve dilde ağrı olabilir. Bunun etkilerini gidermek için soğuk su ya da meyve suyu tüketebilir, sakız çiğneyebilirsiniz.
Baş ağrısı olan kişilerin ılık bir duş almaları ve gevşeme egzersizleri yapmaları önerilmektedir.
Uyku sorunu olduğunda akşam 18:00’den sonra çay, kahve ve kafeinli içecekler tüketilmemelidir.
Bağırsaklarda yaşanan düzensizliklerde günde 6-8 bardak su içilmeli, beslenme programına çiğ sebze, meyve ve bol lifli tahıl ürünleri alınmalıdır.
Yorgunluk durumunda kısa süreli bir uyku her zaman iyi gelir. Vücut kendini iyileştirme sürecindeyken enerjik olmayı beklemeyin.
Açlık hissettiğinizde düşük kalorili besinler ve bolca su tüketilmelidir.
Sinirlilik ve gerginlik halinde kısa yürüyüşlere çıkılmalı, sıcak bir banyo yapılarak gevşeme egzersizleri denenmelidir.
Kuru öksürük olduğunda adaçayı ve ıhlamur gibi sıcak bitkisel çaylar tüketilmelidir. Kaynak: Sigarayı Bıraktıktan Sonra Neler Olur