Ses Kısıklığına Ne iyi Gelir? Ses kısıklığı sesteki çatallaşmaların meydana getirdiği boğuk ses ve diğer tüm ses değişimlerine denir. Gırtlak altındaki rahatsızlıklarda ses daha cılız ve az çıkarken gırtlak yukarısındaki rahatsızlıklarda ses daha kalın gelmektedir. Ağızda olan rahatsızlıklarda ise ses burundan çıkmaktadır.Gırtlakta iltihap, enfeksiyonlar, alerji, sigara, reflü, uzun süre bağırmak, çığlık atmak benzeri nedenlerden dolayı ses kısıklığı meydana gelebilir. Soğuk algınlığı da yaygın ses kısıklığı nedenlerinden biridir. Ses kısıklığı birkaç hafta sürüyorsa veya nedeni konusunda fikir yürütemiyorsanız bir kulak burun boğaz doktoruna muayene olmanız gerekir.
Ses Kısıklığı Nedenleri
Ses Kısıklığına Ne iyi Gelir? Ses Kısıklığına Neden Olan Faktörlerden Bazılarını Sıralamamız Gerekecek Olursa
- Bağırmak
Alkol kullanmak
Sigara tüketmek
Aşırı konuşmak
Kirli havaya maruz kalmak
Gırtlak iltihaplanması olarak bilinen larenjitin ses tellerine baskı uygulaması ve hafifte olsa zarar vermesi
Larengofarengeal reflü yani boğaz reflüsünün beraberinde getirdiği midede bulunan asidin yemek borusuna yerleşmesi
Tellerdeki titreşim aksaklığı
Sesin yanlış kullanımından kaynaklı ortaya çıkan ses teli nodülleri
Ses tellerindeki dokunun deformasyonuyla ortaya çıkan polipler
Bazı nörolojik bozukluklar
Boyun ve göğüs cerrahisinden kaynaklı laringealde ki yani gırtlakta ki sinir yaralanmaları
Ses tellerine gelen sinirlerin fonksiyon dışı kalması nedeniyle ortaya çıkan ses teli felci
Gırtlak kanseri
Ses Kısıklığı Belirtileri
. Konuşamama
. Fısıltıyla konuşma
. Gırtlak kaslarında görülen aşırı kullanımdan kaynaklı ses tellerinin kasılması
. Boğaz ağrısı
. Yutma zorluğu
Ses Kısıklığı Tedavisi
Bağırma, aşırı konuşma ve kirli havaya maruz kalma nedenli rahatsızlıkta ses kısıklığı tedavisine dair bir şey yapılmayarak, dikkat ettikçe ilaç kullanmadan geçmesi beklenmektedir.
Sigara içmekten ve alkol tüketiminden gerçekleşen ses kısıklığı tedavisinde bu maddelerin derhal bırakılması, bırakılamıyorsa ilgili uzmanlardan yardım istenmesi gerekmektedir.
Larenjitten kaynaklı ses kısılması var ise hekim tarafından hastalığın nedenleri araştırılarak ses kısıklığı tedavisi uygulandıktan sonra hastalığın geçmesi beklenmektedir.
Boğaz reflüsünden kaynaklı olan ses kısıklığının tedavisi için baharatlı, yağlı yiyeceklerin yenmemesi, birey kilolu ise kilo vermesi, sürekli boğazın temizlenmemesi, yüksek yastıkta yatılması gerekmektedir.
Ses tellerinin kalınlaşmasının birçok nedeni olabileceğinden, hekim tarafından belirlenen tedavi rotasından sonra hastalığın geçmesi beklenmektedir.
Ses tellerindeki nodüllerden kaynaklı olan ses kısıklıklarında konuşma terapisi ile yani hastaya hekim yardımı ile doğru ses kullanımı öğretilerek bu yöntem seanslar halinde tekrarlanmaktadır. Seanslar sona erdiğinde ses kısıklığının da geçmesi oldukça yüksek bir ihtimaldir.
Ses tellerindeki poliplerden kaynaklı olan seste kısılmalar için cerrahi müdahaleye başvurmak gerekmektedir.
Yukarıda belirttiğimiz tedavi yöntemleri genelde olumlu sonuçlar vermekle beraber vücut tipinin ve rahatsızlıkların kişiden kişiye değişmesi hali göz önünde bulundurularak tedavi yöntemlerinin her biri hakkında hekiminize başvurmanız gerekmektedir.Bunun dışında doktorunza danışarak aşağıda paylaştıpımıza bazı bitkisel tedavi metodlarını uygulayabilirsiniz.
Zencefil
Zecefil ses kısıklığı tedavisinde en yaygın kullanılan bitkilerden bir tanseidir. Ses kısıklığına neden olan mukoza sağlığını yeniden düzenlemeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda üst solunum yolları enfeksiyonlarına karşı faydalıdır
Düzenli olarak zencefil yemek, salatalarda kullanmak veya znecefil çayı hazırlayarak içmek ses kısıklığı problemini ortadan kaldıtabilir.
Bal
Ses kısıklığıan faydalı olan diğer bir besin baldır. Doğal antibiyotik olan bal ses ile ilgili hastalıkların iyileştirilmesinde de yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Boğazı nemli tutmak için ve mikropları öldürmek için dünd ebir kaşık bal yemek faydalıdır.
Bunun dışında diğer bir seçenek karabibere bal karıştırarak tüketmek olabilir.
Elma Sirkesi
Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı için elmas sirkesi iyi bir alternatif olabilir. Bunun yanında antimikrobiyal özelliklerinden dolayı boğazda meydana gelen enfeksiyon sonucu oluşan ses kısıklığını iyileştirir.
Bir bardak suda 1 şeker kaşığı doğal elma sirkesini karıştırın ve için. Sorun geçene kadar kullanabilirsiniz.
Tuzlu Su ile Gargara
Tuzlu su ile gargara ses kısıklığını kısa sürede tedavi edebilir. Tuzlu su ses kısılığına neden olabilecek mukus kaynaklı sorunları giderir. Bunun yanında boğaz enfeksiyonlarıan iyi gelir.
Buhar Tedavisi
Boğaz kuruluğu da ses kısıklığına neden olabilmektedir. Bundan dolayı buhar tedavisi sorunu ortadan kaldırabilir. Tedavinin daha etkili olması için buhara, lavanta, kekik, nane, papatya yağı katabilirsiniz.
Acı Biber
Ses kısıklığı tedavisinde kullanılan diğer önemli doğal ürün, acı biberdir. Boazğalrda ses kısıklığını gidermenin yanında, enfeksiyon, tahriş, şiş ve ağrı sorunlarını tedavi eder.
Acı bibere yarım çay kaşığı bal karıştırarak tüketmek daha etkili olmasını sağlar. Bunun yanında yarım çay kaşığı bala bir çay kaşığı acı biber ve bir bardak suda iyice karıştırarak içebilirsiniz.
Limon
Ses kısıklığı tedavisinde limon ve limon suyuna güvenebilirsiniz. Limon suyu boğazların nemlenmesini sağlar. Mukusdan kaynaklanan se skısıklığını tedavi edebilir. C vitamini açısından zengin olduğu için enfeksiyonu giderir.
Ilık bir bardak suya birkaç damla limon suyu karıştırarak içmek başta ses kısıklığı sorunu olmak üzere o bölgedeki bir çok sorunu giderebilir.
Sarımsak
Ses kısıklığı tedavisi eski medeniyetlerden beri aynı zamanda sarımsakla yapımaktadır. İltihaplardan kaynakanan ses kısıklığını hızla iyileştirebilir.
Bir diş sarımsağa 2 karanfil koyun ve ağzınıza koyun. Tahrişi azaltmak ve ses kısıklığını daha etkili tedavi etmek için karılımın suyunu emin.