Şeker Hastalığında Hangi Testler Yapılır

Şeker Hastalığında Hangi Testler Yapılır

Şeker Hastalığında Hangi Testler Yapılır Şeker hastalarının, hastalıklarının takip edebilmeleri için yapılacak olan testleri çok iyi bilmesi gerekir.

Açlık Kan Şekeri

Açken, insülin hormonu kanda şekeri aşağıya doğru indirir. Fakat, insülin hormonu iyi çalışmadığında kan şekeri, açken yüksek çıkar. 12-14 saat aç kalındıktan sonra sabah saatlerinde ölçümü yapılan kan şekeri en doğru ölçümdür. Şeker hastası olmayanlarda 70-100 mg/dl arasında olan bu değer, 126 mg/dl ve üzerinde ölçülürse şeker hastalığı teşhisi koyulur. Açlık kan şekeri 70 mg/dl çıkarsa şeker düşüklüğü ortaya çıkar.

HbA1c

Bu test, son 3 aylık, 100 günlük kan şekeri yüksekliği hakkında bilgi verir. HbA1c testi, kan şekeriniz 3 ay boyunca yüksek ise, yüksek çıkar. Açlık kan şekeri normal olduğu halde HbA1c testi yüksek çıkarsa tokluk kan şekeri yüksektir. Ayda bir sefer yapılan bu testte, normal olan değer, %4.5, şeker hastalarında %6, %6 üzerindeyse organlarda hasar olduğu düşünülür. Teste göre, diyet ve ilaç ayarlanması yapılır.

Kan Yağları Ölçümü, Total Kolesterol, LDL, HDL, Trigliserid

Şeker hastalığında en büyük risk, kalp hastalıklarıdır. Normal olarak total kolesterol, 200 mg/dl altı, trigliserid 150 mg/dl’nin altında olmalıdır. Hdl kolesterol dediğimiz iyi kolesterol, 40-60 mg/dl arasında olmalıdır. LDL dediğimiz kötü kolesterol ise, 70-100 mg/dl altında olmalıdır. Trigliserid, 150 mg/dl altında olmalıdır.

OGTT (Oral Glukoz Tolerans Testi)

Halk arasında şeker yükleme testi olarak bilinir. 10 saat kadar aç kalındıktan sonra, açlık kan şekeri ölçülür ve 300 ml suda erimiş 75 gr. şeker hastaya verilir. Yarım saatte bir 2 saat süre ile kan şekeri ölçülür. İkinci saatte kan şekeri 200 ve üzeri ise şeker hastası olduğunuza karar verilir. İkinci saatte, kan şekeri 140-199 arasındaysa gizli şeker teşhisi koyulur.

Rastgele Kan Şekeri Ölçümü

Günün herhangi bir saatinde açlık ve tokluğa bakılmadan yapılan kan şekeri ölçümleridir. Bu ölçümde kan şekeri 200 mg/dl üzerindeyse şeker hastası teşhisi koyulur.

İdrarda Kan Şekeri Ölçümü

Kan şekeri 180 mg/dl’nin üzerine çıkınca idrarda şeker olmaya başlar.

C-Peptid Ölçümü

İnsülinin ne oranda salınım yaptığını anlamak için yapılan testtir. C-peptid değeri düşükse, insülin salınımın da sorun vardır.

Tokluk 2. Saat Kan Şekeri Ölçümü

Yemek yedikten yaklaşık 2 saat sonra ölçülür. Ölçümde kan şekeri 180 mg/dl’den düşük olmalıdır.Yemekten sonra yüksek çıkan kan şekeri, organ hasarları ve damar sertliğinin başladığını gösterir. Kayanak: Şeker Hastalığında Hangi Testler Yapılır?

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …