Şeker Diyeti Nedir
şeker diyeti yani diabet şeker hastalığı olan hastaların uyması gereken basit ama çok önemli bazı kuralları içerir. şeker diyeti düzenlenirken temel amaç, kan şekerini normale yakın seviyede tutmak, hiperglisemi kan şeker düzeyinin yükselmesi ve hipoglisemiyi kan şeker düzeyinin düşmesi önlemek, ideal vücut ağırlığını sağlamak, hastalıkla ilgili olarak uzun dönemde gelişebilecek büyük ve küçük damar komplikasyonlarını sorunlarını önlemek, yani yaşam kalitesini yükseltmektir.
Çay şekeri, şeker, reçel, marmelat, pekmez, bal, çikolata, dondurma, helva çeşitleri, hazır meyva suları, şekerli kurabiyeler, pasta ve tatlılar, kurutulmuş meyvalar ve meşrubatlar gibi yiyecek ve içeceklerin içindeki şekerler vücudumuzda hızlı bir şekilde glikoza çevrilerek kana geçerler ve kan şekerinizde ani yükselmeler meydana getirirler. Yüksek kan şekeri arzuladığımız bir durum olmadığından bu tür yiyeceklerin diyetimizde yer almaması gereklidir.
ekmek, pirinç, makarna, patates, un, mısır, mercimek, kuru fasulye, nohut gibi yiyeceklerin içindeki nişasta vücudumuzda glikoza çevrilir, ancak bu tip yiyeceklerin içindeki nişastanın glikoza çevrilmesi yavaş olduğundan, kan şekeri daha geç ve daha yavaş yükselir. Posa içeriği yüksek olan nişastalı yiyecekler kepekli ekmek, bulgur, kuru baklagiller gibi düşük posalı nişastalı yiyeceklere göre beyaz ekmek, patates, pirinç kan şekerinizin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlarlar.
kırmız et, balık, tavuk, süt, süt ürünleri ve yumurta gibi yiyeceklerde bulunan proteinler vücut dokularının gelişmesini ve gerektiğinde onarılmasını sağlar. Proteinler ayrıca enerji elde etmek amacıyla da kullanılabilir. iyi kontrollü şeker hastalığında günlük protein ihtiyacı yetişkinler için; ideal vücut ağırlığının 0.8, çocuklar için 1.5-3 ile çarpımı ile bulunur. ancak kan şekerinin uzun süre kontrollü olmaması böbrekleri etkileyebilir. böyle bir durumda protein kısıtlanır.
Zeytinyağı, ayçiçeğiyağı, mısırözüyağı, soyayağı gibi sıvıyağlar margarin, kahvaltılık yağ, krema, mayonez, ayrıca salam, sucuk, pastırma gibi et ürünleri, fındık, fıstık, ayçekirdeği gibi kuruyemişler yağ bakımından zengin yiyeceklerdir. Yağlar vücudunuzda depolanır ve daha sonra enerji elde etmek amacıyla kullanılır. Yağlar, diyetin küçük bir bölümünü oluşturmalıdır.
daha fazla posa yiyin. bitkisel kaynaklı gıdaların insandaki sindirim enzimleri tarafından parçalanmayan kısımlarına posa denir. Posa iki gruba ayrılır.
buğday kepeği, hemiselüloz gibi suda erimeyen ve sindirilemeyen posalar yiyeceklerin bağırsak kanalına geçişini ve bağırsak hareketlerini hızlandırır.
suda eriyebilen posa; elma, greyfurt, limon, portakal, yulaf kepeği, kuru baklagiller ve birçok sebze suda eriyebilen posa içerir. Posanın bu türü mide boşalmasını geciktirir, karbonhidratların sindirimini yavaşlatarak glisemi yükselmelerini önler, bağırsak çalışmasını düzenler kabızlığı önler. suda eriyebilen posa yüksek kan kolesterol ve trigliserid düzeylerinin düşmesinde de yardımcıdır.
diyetin posa içeriğini arttırmak için ne yapmalı? beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, pirinç yerine bulgur, meyva suyu yerine meyva tüketiniz. kabuğu ile yenilebilen meyvaların kabuğunu soymayınız. öğünlerde sebze ve salata yemeyi ihmal etmeyiniz. kuru baklagilleri sıkça tüketiniz.
daha az tuz tüketin ve insanlar çok zaman vücutlarının ihtiyaç duyduğu miktardan biraz daha fazla tuz yer. bu fazla tuz, bazı insanlarda tansiyonun aşırı yükselmesine neden olabilir. diyabetlilerde tansiyonun yüksek olma olasılığı, diyabetli olmayanlardan çok daha fazladır. Yüksek tansiyon ve diyabet, tehlikeli bir ikilidir. aldığınız tuz miktarını azaltmak için yemekleri pişirirken daha az tuz kullanın ve sofradaki tuzluğu ortadan kaldırın. konservelenmiş, kutulanmış ya da saklanmak üzere tuzlanmış besinlerden çok az tüketin. hazır çorbalar, dondurularak hazırlanmış gıdalar ve benzeri besinler tuz bakımından genellikle zengindir.
daha az yağ, özellikle daha az hayvansal yağ alın. bunun hedefi, kalp sağlığıyla ilgili riskleri azaltmaktır. kandaki kolesterol düzeyinin yüksek olması, kalp krizini davet eden etkenlerden biridir. kolesterol vücutta da üretilen bir tür yağdır ve kandaki kolesterol düzeyinin çok yüksek olması, kan damarlarını tıkayabilir. besinlerimizdeki yağı ve özellikle de hayvansal yağı azaltmak, kan kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardım eder.
örnek bir şeker diyeti
sabah
1 su bardağı şekersiz çay
2 kibrit kutusu beyaz peynir
salatalık, domates
2 dilim kepekli ekmek
ara öğün
1 su bardağı ayran
2-3 adet kepekli bisküvi
1 porsiyon meyve
öğle
3 köfte kadar kadar et (100 gram) veya 1 porsiyon kuru baklagil yemeği
1 porsiyon sebze yemeği
salata
1 kase yoğurt
2 dilim kepekli ekmek
ikindi
1 dilim kepekli ekmek
1 dilim beyaz peynir
1 porsiyon meyve
akşam
1 kase çorba
1 porsiyon sebze yemeği
salata
1 kase yoğurt
2 dilim kepekli ekmek
gece
1 su bardağı şekersiz süt
1 porsiyon meyve