Site icon Nedir ve Nasıl

Şeker Aşısı Nedir? Kimler Kullanabilir?

Şeker Aşısı Nedir

Şeker Aşısı Nedir? Son yıllarda ortaya çıkan şeker aşısı nedir? çoğunluğumuz bilmiyoruz. Şeker aşısı, insülin tedavisi gören hastalarda kullanılan ve pankreasta bulunan beta hücrelerini koruyan, bu hücrelere insülin hormonu salgılatan bir aşıdır

Şeker Aşısı Nedir? Kimlere Uygulanır?

Şeker aşısının ismi, TRX4 olarak biliniyor. Aslında bir antikor olan aşı, pankreasta beta hücrelerini dağıtan ve yıkan T hücrelerine yapışıyor. Beta hücresi, T hücresinin saldırısından kurtulduğundan insülin üretimine devam ediyor. Yaklaşık 4 yıldır araştırmaları yapılan bu aşı, tip 1 diyabet ortaya çıkınca 6 gün boyunca hastaya vuruluyor.

Aşı, tip1 diyabet hastalarında yeni teşhis koyulursa kullanılabiliyor. Tip 1 diyabetiniz eski ise aşının size bir faydası yoktur. Aşının faydalı olması için, pankreasta beta hücresi olması gerekiyor. Beta hücresi olmayan hastalarda aşının faydası yoktur. Araştırmaları henüz devam ettiğinden piyasada satılmayan aşı, sadece doktorlar tarafından istenilirse kullanılabiliyor.

Tip 1 Diyabet Nedir?

Tip 1 diyabet, insülin kullanmayı gerektiren diyabettir. Genelde, zayıf, kilo kaybeden, aşırı susama ve sık idrara gitme ile kendini belli eder. Bu hastalar hayatları boyunca insülin kullanmak zorundadır yoksa hayatlarını kaybederler. Tip 1 diyabet, 300 çocuktan 1’inde ortaya çıkabilen bir durumdur.

Tip 1 diyabet, pankreasta bulunan beta hücrelerinin bağışıklık sistemi tarafından harap edilmesi ile oluşan aslında bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Pankreasta bulunan beta hücreleri yabancı bir madde olarak algılanır. Bağışıklık sistemi hızla yok etmeye çalışır. İnsülin hızla vücutta azalmaya başlar ve kanda insülin hormonu bulunamaz. İnsülin yokluğunda, kanda bulunan şeker hücrelere giremez ve birikmeye başlar bu da hastanın hayatını riske edebilecek durumları doğurur. İşte, bu nedenle bu hastalar düzenli insülin kullanmak zorundadır. Çocukluk çağında daha fazla görülen tip 1 diyabet, ilerleyen yaşlar ile de kendini gösterebilir.

Tip 1 diyabetli hastalarda, çölyak, graves, hipotiroidi, addison hastalığı, pernisiyoz anemi sıklıkla karşılaşılan diğer hastalıklardır. Uzmanlar, çocuklarda tip 1 diyabetin gelişmemesi için, bebeğin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesini öneriyor. Ayrıca, alerji yapan gıdalara daha geç başlanması gerektiğini savunuyorlar. Şarküteri ürünleri yenilmemeli, kilo verilmeli ve D vitamini eksikliği asla olmamalıdır.

Exit mobile version