Şeftalinin Faydaları Yararları? soyulmuş şekilde önüne gelecek bir tabak, soğuk şeftaliye kaç kişi ‘hayır’ diyebilir? Bilerek ‘soyulmuş’ dedim çünkü şeftali kabuğundan hoşlanmayan, dokunamayan, şeftalinin tüylü dokusu nedeniyle dişleri gıcırdayan pek çok kişi olduğunu, kendi çevremden de biliyorum. Kabuğuyla bu tür ufak tefek sorunlar yaşansa da yumuşak, sulu ve lezzetli bir yaz meyvesidir şeftali.
Şeftalinin Faydaları Yararları? Meyvenin en iyi zamanı Haziran’dan Ağustos sonuna kadardır. Şeftali Çin kökenli bir meyvedir ve dünyada İtalya ile birlikte en büyük şeftali üreticilerinden biri de Çin’dir. Şeftalinin Çin’de ölümsüzlüğü ve arkadaşlığı simgelediği söylenir. Şeftali yetiştiriciliği bakımından uygun iklim koşullarına sahip Türkiye de, sayılı üretici ülkelerden biridir. Bursa ili başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde bolca yetiştirilir.
Şeftali sadece taze meyve şeklinde değil, meyve suyu ve tatlılarda da ana malzemelerden biri olarak sıkça karşımıza çıkar. Üstelik kalorisi düşük, yağ içermeyen ve buna karşın pek çok besleyici madde ile dolu bir meyvedir. Yaz diyetine başlamış olanlar, tatlı krizinin tuttuğu anlarda şeftaliyi tatlı isteğini giderecek bir atıştırmalık olarak düşünebilir. Ya da sabah kahvaltılarında yağsız yoğurt ve müsli ile birlikte tüketildiğinde, şeftali hem kahvaltıyı zenginleştirir hem de besleyicidir.
Şeftalinin içerdiği Vitaminler
Şeftali tam 10 farklı vitamin içerir. İçerdiği A vitamini sağlıklı gözler için gereklidir. Şeftalide vücudu toksinlerden arındıran C vitamini de yüksek oranda bulunur. Daha düşük oranda da olsa, yine vücut sağlığı için önemli vitaminlerden E ve K vitaminleri de bu meyvenin içerdiği vitaminler arasındadır.
Şeftali ayrıca B6 vitamini, niasin (B3 vitamini), riboflavin (B2 vitamini), tiamin (B1 vitamini), folik asit (B9 vitamini) ve pantotenik asit (B5 vitamini) gibi diğer vitaminleri de içerir.
Şeftalinin içerdiği Mineraller
Büyük bir şeftali 333 mg potasyum içerir. Potasyum böbrek taşını engelleyen, kemik sağlığını koruyan ve tansiyonun düzenlenmesine yardımcı, önemli bir mineraldir. Sağlık kuruluşları, yetişkinlerin günde 4700 mg potasyum almasını önerir. Bu durumda şeftalinin potasyum oranının yabana atılmayacak bir ölçüde olduğunu söylemek yanlış olmaz.Şeftali ek olarak magnezyum, fosfor, bakır, çinko, manganez, demir ve kalsiyum gibi diğer mineralleri de içerir. Bu mineraller kan hücrelerini, kemikleri ve sinir sistemini destekler.
Şeftalinin Besin Değeri
Şeftalide bulunduğunu söylediğimiz besin maddelerinin oranlarına biraz daha detaylı bakalım:
- Adet Orta Boy (150 gr) Şeftali
- 59 kalori
13 gram şeker
1 gram protein
2.2 gram besin lifi (günlük ihtiyacın % 9’u)
489 IU A vitamini (günlük ihtiyacın % 10’u)
9.9 mg C vitamini (günlük ihtiyacın % 17’si)
1.1 mg E vitamini (günlük ihtiyacın % 5’i)
3.9 mcg K vitamini (günlük ihtiyacın % 5’i)
1.2 mg niyasin (günlük ihtiyacın % 6’sı)
6 mcg folat (günlük ihtiyacın % 1’i)
9 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın % 1’i)
0.4 mg demir (günlük ihtiyacın % 2’si)
13.5 mg magnezyum (günlük ihtiyacın % 3’ü)
30 mg fosfor (günlük ihtiyacın % 3’ü)
285 mg potasyum (günlük ihtiyacın % 8’i)
0.3 mg çinko (günlük ihtiyacın % 2’si)
0.1 mg bakır (günlük ihtiyacın % 5’i)
0.1 mg manganez (günlük ihtiyacın % 5’i)
3 mg toplam omega-3 yağ asitleri
126 mg toplam omega-6 yağ asitleri içerir.