Sarılık Tedavisi
Deri ve dokuların, içlerinde bilirubin (safranın boya maddesi) birikmesi sonucu, sararmasıdır. Bilirubin, karaciğer tarafından, safra içinde bağırsağa atılır.
Nedenleri Sarılığın başlıca üç nedeni vardır. Hemolitik, obstrüktif, hepatik.
Hemolitik Sarılık
Konjenital sanlıkta (yeni doğanın sanlığı) olduğu gibi, dolaşımda, çok sayıda alyuvar yıkılırsa, karaciğere normalin çok fazla üstünde bilirubin gelecek ve karaciğerin kapasitesi bunun hepsini bağırsağa atmaya yetmeyecektir. Böylece fazla bilirubin plasmada dolaşıma katılacak ve deri ile dokular sarıya boyanacaktır. Bu tip sarılıkta, dışkı koyu renktedir ve idrar rengi normaldir.
Obstrüktif sarılık
Safra yolları tıkanacak olursa safra bağırsağa akamayacak ve kan dolaşımına yeniden karışacaktır. Bunun çok sık görülen nedeni safra kesesi taşlandır.
Dışkı rengi kil renginde olup, bilirubin böbreklerce atılmakta olduğundan, idrarın rengi koyulaşmaktadır. Şiddetli bir
kaşıntı oluşur.
Hepatik sarılık
Karaciğer hücrelerinin hastalanması ya da karaciğer hastalığı sırasında hücrelerinin şişmesiyle, karaciğer içi ufak safra kanallannın tıkanmasıyla oluşur. Bazı tür zehirlenmelerde karaciğer hücresi yıkıma uğrar ve bu hücrelerdeki bilirubin serbest kalıp, kan dolaşımına katılır. Hastalık ilerledikçe, hasta karaciğer bilirubini atamadığından sanlık artar. Hastalığın başlangıcında, dışkı normal renkte ve idrar koyudur. Hastalık ilerledikçe, dışkının rengi açılır ve idrar daha da koyulaşır. Tedavi nedenin tedavisidir. Mutlaka uzman bir doktora danışılmasında fayda vardır. Doktorun vereceği diyete mutlaka uyulmalıdır.
Önerilen
Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı ince kıyılmış çıban otu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek gün içinde aralıklarla yudumlanarak içilir.
Sabahlan aç karnına birer çorba kaşığı saf zeytinyağı ile
limon suyu içilir
Bir çay fincanı kaynar suyun içine havanda dövülmüş bir çay kaşığı pelin kökü katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek gün içinde yudumlanarak içilir.
Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı ince kıyılmış sürüngen mayasıl otu (yerüstü kısımlan) katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek soğuk halde gün içinde aralıklarla yudumlanarak içilir.
Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış ayrık kökü katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.
Bir çay fincanı soğuk suyun içine ince kıyılmış bir tatlı kaşığı oranında kokulu yapışkan otu katılıp demlenmesi için on iki saat bekletildikten sonra, süzülerek ılıtılmak için içi kaynar su dolu olan bir başka kabın içine ihyana kadar bırakılıp ardından, gün içinde aralıklarla yudumlanarak içilir.
Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış enginar kökü katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere birer çay fincanı içilir.
Bir çay fincanı kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı aynısefa katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde iki kez sabah ve akşam olmak üzere birer çey fincanı içilir. Mikroplu sanlıkta çok faydalıdır.