Site icon Nedir ve Nasıl

şalgam Bitkisi Nedir

Şalgam Bitkisi Nedir

Şalgam, hafif acımsı tatlımsı kökleri sebze olarak yenilen şalgamı veren bitkisi, turpgillerdendir. anayurdunun kuzey avrupa ile kuzey asya olduğu sanılan şalgam, ikiyıllık otsu bir bitkidir. 50-120 cm. kadar boylanabilen ve ülkemizde de yetiştirilen bitkinin birinci yılında kökü ve toprak üstü yeşil kısımları ikinci yılında çiçek sapı, çiçekleri ve tohumları oluşur

bitkinin sebze olarak değerlendirilen bölümü, şişkin kökleridir. basık, yuvarlağımsı ya da uzun silindirik biçimlerde olan kökün sertçe etinin rengi beyaz ya da mavimtıraktır. ama, kökün toprak yüzeyine yakın kısmı kırmızı, mor, beyaz, sarı veya yeşil renklerde olabilir. bitkinin oval biçimli yaprakları yeşil renkli, yaprak kenarları düz ya da testere gibi dişlidir.

şalgamın çiçek sapları 50-120 cm. kadar uzar. erselik özellikli çiçekleri, parlak sarı ve bazen beyaz renkte olur. tohumları lahananınkilere çok benzediğinden, satın alırken aldanmamaya dikkat edilmelidir. şalgam, günümüzde hem insanlar hem de hayvanlar için üretilmektedir. insan yiyeceği olarak yetiştirilenleri yumuşak etli, hayvan yemi olanları ise sert etlidir. şalgam, bazı çorba ve soslara katılır, yemeklerde garnitür olarak kullanılır. bazı yörelerimizde suyu sevilerek içilir.

Şalgamın Besin Değerleri

100 gr. taze şalgamın, içerdiği önemli besin değerleri şunlardır 23 kalori 0,8 gr. protein 4,9 gr. karbonhidrat 0 kolesterol 0,2 gr. yağ 0.9 gr. lif 24 mgr. fosfor 35 mgr. kalsiyum 0,4 mgr. demir 34 mgr. sodyum 188 mgr. potasyum 20 mgr. magnezyum eser miktarda a vitamini 0,04 mgr. b1 vitamini 0,05 mgr. b2 vitamini 0,3 mgr. b3 vitamini ve 22 mgr. c vitamini.

Şalgamın Sağlığımıza Yararları

şalgam, patates yaygınlaşana değin, büyük önem verilerek tüketilen bir sebzeydi. günümüzde geri plana itilmiş olan şalgama içerdiği yüksek besin değerleri nedeniyle layık olduğu önem verilmelidir. şalgam, söz konusu besin değerlerinin yanı sıra

tüm turpgiller gibi, bedenin kansere yakalanma rizikosunu en aza indirgeyen bir besindir. zengin potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmektedir. içerdiği zengin orandaki lifi sayesinde peklik kabızlık çekenlere iyi gelir ayrıca şalgam, halk hekimliğinde bedene dinçlik sağlayan, mide ve siyatik ağrılarına iyi gelen bir besin olarak bilinmektedir.

Şalgam Bitkisinin Üretilmesi

şalgam bitkisi tohumlarıyla çoğaltılır. tohumlar, doğrudan doğruya bitkinin yetiştirileceği yere ekilir. ekim zamanı, ilkbaharda mart-nisan sonbaharda ağustos sonları ile eylül aylarıdır. tohumlar ya serpme yoluyla ekilir ve sonra fidelerde seyreltme yapılır. ya da sıralar üzerinde tohumlar, 15-25 cm. aralıkla ve 1-2 cm. derinliğe ekilir.

Şalgam Bitkisinin Yetiştirilmesi

iklim isteği şalgam, ılık ve serin mevsimlerin bitkisidir. ancak, soğuklara karşı diğer sebzelerden daha dayanıklı olduğu için, ülkemizde soğukça bölgelerde de rahatlıkla yetiştirilebilir. bitki, sıcaktan ve kuraklıktan hiç hoşlanmaz.

Şalgam Toprak isteği

toprak bakımından pek seçici olmayan şalgam bitkisi, çok hafif ve çok ağır topraklar dışında, her tip toprakta yetiştirilebilir. ama, bitkiden en iyi sonuç derin, geçirgen, organik madde yönünden zengin kumlu-tınlı ya da killi-tınlı topraklarda alınır. şalgam bitkisinin toprak hazırlığı ve toprak işlemesi aynen havuçunki gibidir.

Sulama

şalgam, suyu çok seven bir bitkidir. yaz mevsiminde havalar sıcak ve kurak gittiği zamanlarda, düzenli olarak sulanması gerekir.

Gübreleme

şalgam bitkisinin, iyi gelişmesi ve bitkiden yüksek ürün verimi sağlanması için iyi yanmış çiftlik gübresi ile azot ve fosfat içeren kompoze fenni gübrelere gereksinimi vardır. şalgamın potas gereksinimi, diğer kök sebzelerinkinden daha azdır.

Hasat Derim

şalgam bitkisi, tohumlarının ekiminden yaklaşık 3-4 ay sonra hasat edilecek duruma gelir. bitkinin kökleri, elle çekilerek ya da çapayla kazılarak hasat edilir.

hastalık ve zararlılarıyla mücadele şalgam bitkisine dadanacak zararlı ve hastalıklarla, uzmanlara danışılarak ve uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak eksiksiz, zamanında ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir

Exit mobile version