Site icon Nedir ve Nasıl

Saçkıran Nedir? Saçkıran Neden Olur?

Saçkıran Nedir

Saçkıran Nedir? Kısaca saçkıran kıl üreyen bölgelerde kıllın belli miktarda çıkmaması hastalığıdır.Her ne kadar halk arasında ki adı saçkıran ise de tıptaki adı Alopesi Areta’dır. Aslında daha çok saç ile bütünleştirilen bu hastalık bir cilt hastalığıdır.Saçkıran sinsi hareket eden ve belirtilerini hemen ortaya koymayan bir saç dökülmesi hastalığıdır. Klişe sebeplerin aksine saç kıran stres ve psikolojik travma gibi nedenlerden değil, cildimize bulaşan ve hızlı yayılan bir tür mantarın sebep olduğu cilt ve saç hastalığıdır.

Saçkıran Nedir? Saçkıranın en önemli zararı ve yan etkisi saçlarda yayılması ve zamanında müdahale edilmez ise kalıcı saç kaybına sebep olmasıdır. Her ne kadar adına saç kıran denilse de bu hastalığa sebep olan mantarlar, saçta, deride, tırnakta ve ayak parmaklarında mantar enfeksiyonuna yol açabilmektedir.

Saçkıran Nedir? Özellikle dikkat etmeniz gereken husus, saçkıranlı hastanın kullandığı tarak vb. ürünlerden uzak durmanız ve kullanmamanız’dır. Saçkıran erkek ve dişi biçiminde 2 farklı şekilde inceleniyor. Dişi olan saçkıran, erkeğe göre yayılma konusunda daha hızlı ve daha güçlü. Saç’ın her bölgesine kolayca yerleşebiliyor ve kalıcı hale geliyor.

Erkek saçkıran ise, yayılma konusunda daha yavaş ve etki ettiği bölgeler dişi’ye göre daha az. Saçkıran hastalığı istisnasız herkeste görülebilir. Fakat çocuklarda ve ergenlerde yaşça büyük olan insanlara nazaran daha sık ve kolay ortaya çıkabilir. Bunun en büyük nedeni ise, bünyenin daha zayıf ve hassas olmasıdır.

Saçkıranın Nedenleri

Saçkıranın bağışıklık sistemindeki bir sorundan dolayı ortaya çıktığını söyledik ama bu sorun tam olarak neden kaynaklanıyor, yani bağışıklık sistemi neden saçkırana yol açacak şekilde vücuda karşı harekete geçiyor, tıp dünyası henüz bunu çözmüş değil. Elbette bu konudaki araştırmalar sürüyor ve saçkıranla ilgili belirlenen genel sebeplerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

Saçkıran

Genler: Saçkıranın ortaya çıkmasında kişinin genetik yapısının rolü olduğu düşünülür. Bu kişilerde virüs, çevresel faktörler, stres gibi etkenler hastalığı tetikleyebilir. Ailesinde saçkıran vak’ası olan kişilerde bu hastalığa yakalanma riski biraz daha yüksek olur. Aile geçmişinde saçkıran dışında diyabet, romatoid artrit, tiroid hastalıkları, lupus bezeri başka otoimmün hastalıkların görüldüğü kişilerde de saçkırana yatkınlık olabilir.

Ancak saçkıranın ortaya çıkması başka bir bağışıklık sistemi hastalığının da ortaya çıkacağı anlamına gelmez. Saçkıran olan kişilerde daha çok astım, atopik egzama, saman nezlesi, kansızlık veya tiroid hastalıklarına rastlandığı görülmüştür.

Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık sistemi vücudu hastalıklardan korumakla görevlidir. Saçkıranın ortaya çıktığı durumlarda ise, bağışıklık sistemi vücudu korumak yerine vücuda karşı bir saldırıya geçmiş demektir. Bu durumda akyuvarlar (beyaz kan hücreleri) saç köklerinde büyüyen hücrelere saldırır.

Bu saldırıdan etkilenen saç kökleri küçülür ve saç üretimi de yavaşlar. Neyse ki kök hücreler saç köklerini saldırıdan etkilenmeyen, yeni hücrelerle destekler ve böylece dökülen saçların yerine yenileri çıkabilir.

Stres: Üzüntü, stres, depresyon benzeri duygusal anlamda kişilere sıkıntı veren durumlar bağışıklık sistemini zayıflatır. Saçkıranın çoğu kez duygusal travmaların, stresli dönemlerin ardından ortaya çıkması bundandır.

Zayıf düşen bağışıklık sistemi karşısında stres, saçkıran için tetikleyici bir rol oynar. Örneğin sınav döneminde zorlanan çocuklar ya da sorunlu bir boşanma dönemi yaşayan kişilerde saçkıran şikayetine rastlanması bundandır.

Saçkırandan Dökülen Saçlar Yeniden Çıkar mı

Saçkıran nedeniyle dökülen saçların yeniden çıkıp çıkmayacağı haklı olarak en çok merak edilen konulardan biridir. Bu soruya hemen bir cevap vermek kolay değildir çünkü cevap kişiden kişiye değişir. Dökülen saçlar yeniden çıkabilir ama bu sonuç, saçkıran bir daha tekrarlamayacak anlamına gelmez.

Saçlar ne zaman yeniden dökülür, ne zaman yeniden çıkar, dökülme ne kadar sürer: bu en çok sorulan soruların cevabı ne yazık ki belirsizdir. Bazı kişilerde saçların tamamı dökülmüş olsa bile hepsinin yeniden yerine geldiği görülür. Bazı vakalarda ise dökülen saçlar ne yazık ki yeniden çıkmaz.

Saçkıran Hastalığın Tedavisi Nasıldır

Saçkıran, tedavi yöntemleri sayesinde çözümü olan bir cilt hastalığıdır. Saçkıranı tedavi edebilmek adına ilk olarak saçkırana sebep olan enfeksiyon yapıcı mantarları yok etmek şarttır. Bu da genellikle mantar ilaçları olarak bilinen toz, tablet veya krem şeklinde olan ilaçlarla gerçekleştirilmektedir.

ahsedilen ilaç türleri genellikle topikal uygulama adı verilen, hastalık olan bölgeye sürülerek uygulanmaktadır. Griseofulvin adı verilen tablet, en sık kullanılan ve tercih edilen tedavi ilacıdır. Saçkıran iğne tedavisi de yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Minoxidil içeren ve düzenli bir şekilde kullanılan spreyler de bölgeye uygulanır ve saç kıran tedavisinde etkilidir. Diğer taraftan bazı bitkisel tedaviler de saçkıran vakalarına iyi gelmektedir. Ancak bu çözümler kesinlikle ilaç tedavisi kadar etkili değildir.

Exit mobile version