Ruhi Su Hayatı
Ruhu Su Kimdir, Ruhi Su Halk müziğinin yorumcusu, bestecisi, bas bariton ve şair olan ruhi Su, Zülfü Livaneli, Rahmi Saltuk ve Sümeyra Çakır gibi birçok sanatçıyı önemli ölçüde etkilemiştir.
Sanatçı anne ve babasını I.Dünya Savaşı sırasında kaybetti.Adanadaki Öksüzler Yurduna yatılı olarak yerleşti Müzik öğretmeni Mehmet Tahirin okula keman aldırması üzerine kemana başladı.
Öğrenimini Ankara Müzik Öğretmen Okulunda tamamladı.Ankara Devlet Konservatuarı şan bölümüne girdi ve konservatuarın opera yüksek bölümünü bitirdi.
1942 de Ankara Devlet Operasına girdi ve Maskeli Balo, Figaronun Düğünü, Madam Butterfly, Tosca, Satılmış Nişanlı, Bastien-Bastienne, Fidelio gibi operalarda sahneye çıktı.
Opera çalışmaları sırasında Türk halk müziğine ilgi duydu 1943-1945 yılları arasında Ankara Radyosunda türküler söyledi. 1944 te Ankara Halkevinde başlattığı ilk türküler resitalini 1983 e kadar sürdürdü.
1952 de operadan ayrılmak zorunda kaldı.Beş yıl hapiste, 20 ayda Konyada emniyet gözetiminde kaldı. Bu istenmeyen suskunluk döneminden sonra Karacaoğlan, Barbaros ve Lale Devri adlı filmlerde türkü söyledi.
1960 da istanbul Kanatlarımın Altındala dönerek dinletiler düzenledi.Türk halk edebiyatının çok sayıda şiirini besteledi. Çağrıldığı Almanya, Hollanda, isveç ve Bulgaristanda şenliklere katılarak konserler verdi.Birçok ülkenin radyolarında bantlarda be plaklarda geniş yığınlara sanatını dinletti.
Son dinletisini 6 Şubat 1983 te Abdi ipekçi Dostluk ve Barış Haftasında sundu.Yaşamı boyunca 16 tane 45lik plak, 12 tane de uzunçalar yapan Ruhi Su ölümünden önce Dadaloğlu uzunçaları üzerinde çalışıyordu.
Şiir, yazı ve konuşmalarını Ezgili Yürek 1985 adlı kitapta toplandı Ruhi Suya Saygı adlı kitap 1988 de yayımlandı.
Ruhi Su Eserleri
Seferberlik Türküleri, Kuvayi Milliye Destanı, Yunus Emre, Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal, Şiirler Türküler, Köroğlu, El Kapıları, Sabahın Sahibi Var, Semahlar