Romanov Koyunu Nedir? ülkemizde otuz iki çeşit yerli koyun türü bulunmasına rağmen, son yıllarda ülkemize de ithal edilmiştir. Romanov koyunları birinci doğumlarında bir veya iki, ikinci doğumlarında iki ya da üç, üçüncü doğumlarında üç ve üzeri yavru doğururlar. Hatta bazen sekiz yavru bile doğurabilirler. Yüksek döl verimine sahip bu ırk, koyun ırkları içerisinde 3 – 4 aylık gibi, cinsi en erken yaşta olgunluğa ulaşan özelliği ile dikkat çekmektedir.
Romanov Koyunu Nedir? Romanov koyunu kuzu makinesi olarak da anılır.Asıl Anavatanı Rusya’dır. Adını ve ismini Rus hanedanlığından almıştır. Daha soğuk iklimlere dayanıklı olan bu hayvanlar, daha sonra Almanya’ya, Fransa’ya, Amerika’ya ithal edilmiştir.
Romanov Koyunları Siyah Renkte Doğarlar. Daha sonra tüyleri grinin tonlarına döner. Kuzular 2 kg- 2.5 kg arası doğarlar. Yetişkin erkek kuzular 60 kg-80 kg arası, dişiler de 40 kg-50 kg arası olurlar. Bacakları uzun, gövdeleri küçüktür. Dişiler boynuzsuz doğarlar. İklim şartlarına çabuk uyum sağlarlar.
Ülkemizde son yıllarda yaşanılan et yetersizliğine karşı, bu koyunlara talep her geçen gün artmaktadır. Ama henüz üretim aşamasında olup kesime gitmezler. Özel çiftliklerden bu koyunlar temin edilebilmektedir. Maviye çalan şık ve zarif postu ile tanınmakla kalmayıp deri kalitesi bakımından büyük bir üne sahiptir. Romanov koyunu bu eşsiz deri özelliği ile, Fransa ve İngiltere’de düzenlenen dericilik fuarlarında ödüller almıştır.
Romanov ırkını diğer prolifik (doğurgan) koyun ırklarından ayıran ve avantajlı kılan özelliklerinden birisi de, kuzularında yaşama gücünün yüksek olmasıdır. Romanov koyununun kuzu büyütme kabiliyeti iyidir. Romanov koyunu herhangi bir başka ırkın kanını taşımayan saf bir ırktır.
Romanov Koyunu ile ilgili Bilgiler 18. yüzyıla dayanmaktadır. Bu verimli ırk üstün üreme özelliklerinden dolayı 1960’lı yılların başından itibaren dünya genelinde elliye yakın ülkede saf yetiştiriciliğinin yanında yerli ırklarla melezleme çalışmalarında kullanılmaya başlanmıştır. Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Güney Afrika, Orta Doğu olmak üzere geniş bir coğrafyada yayılma alanı bulan Romanov ırkına dayalı çalışmalar ulusal ve uluslararası çapta desteklenmektedir.