Protein Tozu Ne İşe Yarar
Protein tozu, amino asitlerin birleşmesiyle meydana gelen, organik moleküller olarak adlandırılan ”protein” ‘lerin işlem görmesiyle elde edilen tozların genel adıdır. Proteinler, vücudumuzda kemik ve yağ dokusunda daha az bulunmasının yanında kas, karaciğer, akciğer gibi organ ve dokuların %90’lık bir kısmını proteinler oluşur. Vücudumuzun en önemli yapı taşı olarak kabul edilen protein, her insan vücudunda hücreler tarafından üretilmektedir.
Proteinlerin insan vücudundaki önemi
Proteinler insan vücudundaki hayati fonksiyonlar için büyük önem taşır. Vücudumuzun büyümesi ve gelişmesi, aynı zamanda zeka gelişimi; aldığımız ürünlerin sindirimi, vücuttaki sıvı oranının dengelenmesi, dış kaynaklardan aldığımız enfeksiyonlara karşı korunma ve vücutta oluşan açık yaraların iyileştirilmesi gibi bir çok durumda ihtiyaç duyulan ana kaynak proteindir.
Protein tozunun tercih edilmesinin nedenleri nelerdir
Bireyler, günlük hayatlarında spor yaparak enerji harcadıklarında ek gıda olarak protein tozunu tercih ediyorlar. Bunun nedeni proteinlerin vücutta kas dokusunun ana bileşenlerinden olup kas yapısının gelişmesine katkı sağlamasıdır. Düzenli egzersiz yapan ve planlı olarak sporun bir dalıyla uğraşan bireylerin bazıları bu durumu sağlık çerçevesinden çıkarıp dış görünüşe önem verme boyutuna taşıyor ve ne kadar kaslı görünürlerse manevi olarak bir o kadar iyi hissediyorlar.Protein tozları bu noktada istenilen bu görüntü için en önemli yardımcı etmen. Kısa sürede çok daha uzun sürede elde edilebilecek kas görüntüsüne ulaşılmasını daha olanaklı hale getiriyor fakat protein tozu kullanımında da fazlaya kaçılması kişinin sağlığını tehdit ediyor. Protein tozunun sporla birlikte takviye olarak alındığı durumlarda kişiler bu protein tozlarını mutlaka yetkili bir kişinin gözetimi altında kullanmalıdırlar. Protein tozunun makul miktarı kişiye fayda sağladığı gibi aşırı miktarı da bir çok sağlık riskine yol açabiliyor.