Piercing Nedir
Piercing Nedir? Piercing Ne Demek? Piercing Nedir Kısaca? Piercing Ne Demektir? Piercing Hakkında Bilgi?
Piercing Nedir, Piercing kelimesi İngilizce kökeni piercing ( sivri bir aletle delmek oymak ) sözcüğünden gelir. Piercing in içeriğinde çelik veya titanyum kullanılarak üretilir.1975 tarihinde Los Angeles da ilk piercing takılabilecek stüdyo çalışmaları başlamıştır. Şuan bildiğimiz piercing in ilk tarihi 1980 li yıllar da Kaliforniya da ” çağdaş ilkeller ” ( modern primitives ) ile başlamıştır. Bu akımı başlatanlar geçmişte ki kültürel geleneklerden alarak başlamışlardır. Bu kültürel gelenekler vücuda yapılan şekillerdir. Bunlardan bazıları vücuda dövmeci tarafından dövme yaptırmak kızgın demirlerle vücudu dağlamak yara izlerini bırakma ve piercing. Bu başlatılan harekatın etkileri 1990 lı yılların başında sadece Sado – Maso lularda etkili kalmıştır. Bu kültürel faaliyetler daha sonra bu zamanlara kadar daha medeni bir şekilde genç kültürleri etkilemeye devam etmiştir.
Piercing Çeşitleri
- Kulak Piercingleri
Daith
Snug
Conch
Lobe
Helix-Piercing
Industrial Piercing
Rook Piercing
Tragus-Piercing
Anti-Tragus-Piercing - Yüz piercingleri
Kaş piercingi
Dil piercingi
Nostril piercing: Burunun yan tarafına takılır.
Septum piercing: Burun duvarlarından geçirilmiş piercing
Bridge Piercing: Gözlerin arasında burunun en üst kısmına takılan Pirsing.
Labret piercing: Dudağa takılan Pirsing.
Medusa piercing: Üst-dudağın ortasına takılan Pirsing.
Madonna piercing: Çogunlukla kadınlar tarafından seçilen üst dudağa yandan takılan pirsing.
Yanak piercingi (cheek piercing): Yanaktan geçirilen pirsing.
- Austin Bar
- Vücut piercingleri
Göğüsucu piercingi
Göbek deliği piercingi
Madison piercingi - İntim (mahrem) piercingler
- Bu piercingler cinsel organlara ve çevresine takılan piercing lerdir.
- Erkeklerde intim piercing
- Frenulum piercingi
Prenz Albert
Ampallang
Apadravya
Dydoe
Pubik piercingi
Ketang
Scrotal ya da Hafada piercingi
Guiche piercingi
Kadınlarda intim piercing
Kristina piercingi: Dış dudakların üst tarafta birleştikleri kısıma dövmeci tarafından takılan piercing.
Klitoris piercingi: Klitorise takılan piercing
Klitoris gövdesi piercingi: Klitoris gövdesine takılan piercing.
Dış dudak piercingi: Dış dudaklara yandan takılan piercing.
Fourchette piercingi: İç dudakların alt tarafta birleştikleri kısıma takılan piercing.
Prenses Albertina: Ürerta ağzına takılan piercing.
Piercing için birbirinden değişik delik açma materyalleri mevcuttur. Bu aletlerin kullanım da ve kullandıktan sonra çok steril bir biçimde temiz tutulmasına çok dikkat edilmelidir. dövmeci tarafından da takılabilir. Gerektiği kadar temiz olmayan aletler piercing takıldıktan sonra iltihap kapma riskine yol açabilir. Vücudunuzun herhangi bir yerine ya da dilinize piercing taktırdıysanız bir süre çıkarmamanız gerekir. Bu süre kişilerin iyileşme sürecine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Piercing takılmadan önce alkol uyuşturucu ve ya kafein içeren herhangi bir madde kullanılmaması gerekir. Bunun da sebebi alkol ve benzeri maddeler kanın pelteleşmesini engelleyebilir.
Eğer piercing taktırmayı düşünüyorsanız bunun mutlaka profesyonel kişilerce yapılmasına ve piecing taktıracağınız yerinde hijyenik olmasına mutlaka dikkat edilmelir.
Piercing Nasıl Takılır
Piercing taktırmayı düşündüğünüz kişiler bu konuda uzman değilse birçok risk ve tehlikeyle karşılaşabilirsiniz. Birçok dövmeci stüdyolarında da piercingi takma işlemi yapılmaktadır. O yüzden piercing takacak kişinin konusunda uzman olması gerekir. Burun ve çene piercingi Buna bir örnek verilecek olursa kulak kıkırdağı normal de delinmesi sakıncalı bir yerdir bunun bir de sıradan kişilerce yapıldığını düşünürseniz delinen yerin iltihaplanması sonucunda size güzellikten çok acı verir. Kaş ve dudak piercingleri içinde aynı şey geçerlidir.
Piercing takılan bölgeler de kızarma ve şişlikler oluşabilir eğer profesyonel kişilerce yapıldıysa bir süre sonra bu kızarıklıklarda hafifleme görülür. Fakat piercing taktırdığınız yer ve kullanılan aletler hijyenik değilse kızarıklık devam eder ve iltihaplanmaya sebebiyet verebilir. Özellikle göbek deliğine takılan piercinglerde bu kızarıklık ve şişme süresi bir kaç ay devam edebilir. Cinsel bölgelerde yapılan piercingler daha hassas bölgeler olduğu için kronik iltihaplanma yaşanabilir.
Kaş Piercingi
Ağız içine takılan piercingler uzun süreli rahatsızlık verebilir. Mesela dil e takılan piercingler yüz hareketlerinizden kaynaklı diş etinize damağınıza batabilir ve diş etinizin altında bulunan kemiğe bastırılırsa zamanla oluşacak ezilmeden dolayı diş etiniz hasar görür ve buna bağlı olarak da dişlerinizin dökülmesine kadar gidebilir. Özellikle erkeklerin cinsel bölgelere taktıracağı piercingler 2 milimetreden ince olursa deriye hasar verebilir. Ayrıca iltihaplanma süreci henüz geçmemişse cinsel ilişki de AIDS ve hepatit B gibi hastlıkların geçmesine sebep olabilir. Eğer bir piercing iniz varsa -10 derecenin altında bölgesel donmalar yaşabilirsiniz.
Piercing’in Olası Tehlikeleri
Piercing takma işlemini aynen tattoo (dövme) de olduğu gibi uzman olmayan kişiler yapmamalıdır. Yapıldığı takdirde büyük riskler ortaya çıkabilir. Örneğin kulak kıkırdağı iltihaplanır, kaş-kulak gibi bölgelerdeki sinirler bölünebilir, vücudun çeşitli yerlerindeşişlikler oluşabilir.