Pelvik Muayene Yaptırmak

Pelvik Muayene Yaptırmak

ilk Defa Pelvik Muayene Yaptırmak Pelvik muayene, vajina ile dişi üreme organlarının (rahim, yumurtalıklar ve rahim boynu) muayene edilmesidir. Cinsel açıdan aktifseniz, jinekolojik sorunlarınız Muayene Neden Gerekli?, bölümüne varsa kendinizi hazır hissettiğinizde ya da 18 yaşına geldiğinizde ilk pelvik muayenenizi (doktorunuz cinsel organlarınızı sağlıklı olup olmadıklarını anlamak için kontrol eder) olmanız gerekir.
Jinekologlar (uzmanlık alanı kadınlar olan doktorlar), aile doktorları, ergen tıp doktorları, pediyatristler, dahiliye uzmanları ve uzman hemşireler pelvik muayene yapabilir.

Neyle karşılaşacağınızı bilmediğinizden ilk defa pelvik muayene yaptırmak korkutucu olabilir. Muayeneye bir arkadaşınızla birlikte gitmeniz faydalı olabilir. Annenizin, bir arkadaşınızın ya da bayan bir akrabanızın sizinle gelmesini isteyebilirsiniz. Derin nefesler alarak ya da diğer gevşeme egzersizlerini yaparak muayene sırasında sakin olmaya çalışın. Muayene sırasında ve öncesinde doktorunuzdan yapacağı şeyleri size açıklamasını isteyin.

Siz rahat olduğunuzda bu hem sizin için hem de doktorunuzun sizi muayene etmesi için daha iyidir. Merak etmeyin pelvik muayene yaptırmak biraz rahatsızlık verici olabilir. Ama canımzı yakmaz.

PELViK MUAYENEYE GiTTiĞiNiZDE DOKTORUNUZLA NE KONUŞMALISINIZ
Doktorunuz vücudunuzu ve yaşamakta olduğunuz değişimleri anlamanız için size yardımcı olabilir. Sorularınız varsa (örneğin göğüsleriniz ya da adet kanamalarınızla ilgili) doktorunuza sorabilirsiniz. Doktorunuz sizin sağlıklı ‘ olmanız için elinden geleni yapacaktır.

Nadiren de olsa cinsel ilişkiye giriyorsanız doğum kontrol yöntemlerini ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları önleme yollarını konuşmalısınız. Doktorunuz korunmanız için akılcı kararlar verebilmeniz için size bu konuda sorular sorabilir.

 

PELViK MUAYENE NASIL YAPILIR
Bütün muayene özel bir muayene odasında yapılır ve yaklaşık 10 dakika sürer. Sizden kıyafetlerinizi çıkarmanız, ince bir elbise giymeniz ve muayene masasına yatmanız istenir. Doktorunuz ayaklarınızı masanın ucundaki özel ayaklık bölümüne yerleştirmenizi, sonra da dizlerinizi yukarı çekmenizi isteyecektir. Bacaklarınızın üzerine bir örtü örtülür. Sadece birkaç dakika bu pozisyonda kalmanız istenir.

 

1. Adım Doktorunuz dizlerinizi açmanızı söyler. Ellerine eldiven giyen doktorunuz yara ya da döküntü olup olmadığına bakmakiçin genital organlarınızın dış bölümlerini inceler.

2. Adım Doktorunuz vajinanıza bir spekülom sokarak başlayan iç muayeneye geçer. Spekülom birbirine bakan iki büyük kaşığa benzeyen metal ya da plastik bir alettir ve doktorunuzun daha kolay inceleyebilmesi için vajinanızın duvarlarını açmaya yarar. Vajinanızın içerisinde hafif bir gerilme ya da baskı hissedebilirsiniz. Sakin olun ve derin nefes almaya devam edin kaslarınız gevşerse spekülom içeriye sizi rahatsız etmeden girebilir.

Doktorunuz enfeksiyon kaptığınızdan endişe ederse, vajinanızın içerisinden sıvı örneği almak için pamuklu bir çubuk sokabilir. Kadınların çoğu bunu hissetmez. Bu örnek, enfeksiyonun nedeninin anlaşılması için bir labaratuvara gönderilir.

Doktorunuz ayrıca serviks kanserine yatkınlık olup olmadığının anlaşıldığı bir Pap smear testi de yapabilir. Pap smear testinde serviksten küçük örnek hücreler alınır ve anormal hücrelerin incelenmesi için bir labaratuvara gönderilir. Birçok kadın doktorun Pap smear için hücre almasını hissetmez.

3. Adım Doktorunuz spekülomu çıkarır, eldivenli parmaklarına yağ sürer ve karnınıza hafifçe bastırarak parmaklarını vajinanıza sokar. Bu şekilde pelvisinizde şekillerinin, boyutlarının ve pozisyonlarının normal olduğundan emin olmak için rahminizin, yumurtalıklarınızın ve serviksinizin şeklini ve yoğunluğunu hissedebilir.

Doktorunuz ağrı ya da yumru olup olmadığına bakmak için göğüslerinizi kontrol eder. Size kendi göğüslerinizi nasıl kontrol edeceğinizi gösterir

Muayeneniz sona erip siz üzerinizi giyindikten sonra doktorunuz sorularınızı ya da endişelerinizi cevaplandırır.

PAP SMEAR SONUÇLARI
Pap smear sadece serviks kanserinin erken aşamalarını belirlemek için kullanılsa da serviks hücrelerindeki değişiklikler enfeksiyon ya da genital siğiller gibi birçok nedenden kaynaklanabilir. Labaratuvardan Pap smear ile ilgili olumsuz bir sonuç çıkarsa doktorunuz ilk sonuçların doğrulanması için başka bir test yaptırmanızı ya da kolposkopi yaptırmanızı isteyebilir.

Ayrıca kontrol et

Histeroskopi Nedir Nasıl Yapılır

Histeroskopi Nedir Nasıl Yapılır? Histeroskopi Ne Demek?

Histeroskopi Nedir Nasıl Yapılır? vajina ve rahim ağzından histeroskop adı verilen özel bir optik cihaz …