Paralel ve Meridyen Nedir? Ekvatora paralel olarak çizilen çizgilere paralel denir. Paraleller hayali birer çemberdir ve yerlerinin belirlenmesi eksen ile ekvator düzlemi arasındaki 90’lık açının birer derecelik aralıklarla bölünmesi sonucu sağlanmıştır. Dünya’nın üzerindeki görünmez çizgiler olarak bilinen paralel ve meridyen nedir, özellikleri nelerdir.
Paralel Nedir?
- Ekvator’a paralel birer derece aralıklarla çizilen dairelerdir.
- Ekvatorun kuzeyinde 90 ve güneyinde 90 olmak üzere 180 paralel dairesinin olduğu kabul edilir.
- İki paralel arasındaki uzalık eşittir ve yaklaşık 111 km’dir.
- Kutuplara doğru gidildikçe paralellerin çere uzunlukları azalır. Her iki yarımkürede de 90 derece paralelleri bir nokta halini alır.
- Bunlara kuzey kutup noktası ve güney kutup noktası denir. Kuzeydeki paralellere Kuzey Parallelleri, güneydekilere ise Güney Paralelleri denir.
Meridyen Nedir?
- Bir kutup noktasından başlayıp diğer kutup noktasında sona eren, Ekvator’u ve paralele dairelerini dik kesen yaylardır.
- Merdiyenlerin uzunlukları birbirine eşittir ve yarım daire şeklindedir.
- İki meridyen arasındaki mesafe Ekvator üzerinde yaklaşık 111 km olup kutuplara doğru gidildikçe azalır.
- İngilrere’nin başkenti Londra’daki Greenwich gözlemevinden geçen meridyen başlangıç meridyeni olarak kabul edilir ve “O” ile gösterilir.
- Meridyen yayları birer derecelik açılarla çizilir ve 180 tane başlangıç meridyenin doğusunda, 180 tane de başlangıç merdiyenin batısında olmak üzere toplam 360 tane meridyen vardır.
- Başlangıç meridyeni Dünya’yı doğu yarımküre ve batı yarımküre olmak üzere iki yarımküreye böler.
Paralellerin Özellikleri Nelerdir?
Ekvator en büyük paralel olarak kabul edilir.Paraleller ekvatordan kutuplara doğru birer derecelik aralıklarla çizilir. Paralellerin çapları ve uzunlukları, ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe azalır.Birbirini takip eden iki paralel arasında dünyanın her tarafında 111 km mesafe vardır. Toplam 180 tane paralel vardır.
Meridyenlerin Özellikleri Nelerdir?
Başlangıç meridyeninin doğusunda 180, batısında da 180 tane olmak üzere toplam 360 tane meridyen vardır. Paralel-meridyen-2810
Başlangıç meridyeninin doğusunda kalan meridyenlere doğu meridyenleri, batısında kalan meridyenlere batı meridyenleri denir.
- Meridyenlerin dereceleri başlangıç meridyeninden itibaren artar.
- Tüm meridyen yaylarının uzunlukları birbirine eşittir.
- Birbirine komşu iki meridyen yayı arasındaki uzaklık ekvator üzerinde 111 km’dir.
- Meridyenler arasındaki uzaklık, ekvatordan kutuplara doğru azalarak, kutup noktalarında sıfır olur.
- Birbirini takip eden iki meridyen arasındaki zaman farkı 4 dakikadır.
- Dünya batıdan doğuya doğru döndüğü için güneşin doğduğu ilk meridyen 180 meridyenidir.