Site icon Nedir ve Nasıl

Panik Atak Tehdidi

Panik Atak Tehdidi

Panik Atak TehtidiBeklenmeyen bir anda ortaya çıkan yoğun endişe, bunaltı ve korku karışımı bir nöbet olan “panik atak hastalığı” orta yaşlarda doruk noktaya çıkıyor…

Kadınların yüzde 20’sinin panik atak yaşadığı, bu hastalığın 25-30 yaş arası doruk noktaya çıktığı bildirildi.

Uzmanlardan alınan bilgiye göre, beklenmedik bir anda herhangi bir yerde ortaya çıkan yoğun kaygı, bunaltı ve korku karışımının yaşandığı bir nöbet olarak tanımlanan panik atak hastalığı, her dört kişiden birinde görülüyor.

Kişiye kötü bir şey olacağı veya sonunun geldiği, öleceği hissi veren panik atak; çarpıntı, terleme, titreme, sarsılma, boğulma, soluğun kesilmesi, bunaltı, karında ağrı gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Ayrıca, kontrolünü kaybedeceği korkusu, o esnada “hayatım buraya kadarmış” duygusu, ölüm korkusu, ellerde, kollarda, bacaklarda, başta ve birçok yerde uyuşmalar, yanmalar, karıncalanmalar da panik atağın belirtileri arasında yer alıyor.

Kadınlarda görülüyor
Panik atak hastalarının yüzde 80’ini kadınların oluşturduğu belirtilirken, bu oran genel nüfusa oranlandığında her 5 kadından birinin panik atak hastası olduğu ortaya çıkıyor.

Psikolojik ve biyolojik nedenlere bağlanan panik atağın en fazla 25-30 yaş arası ortaya çıktığı, çocuklarda çok az görülen bu hastalığın, 45 yaşından sonra ise görülmediği bildirildi. Panik atağa, şehir merkezlerinde kırsal bölgelere nazaran daha çok rastlanıyor.

 

Kimler risk altında
Panik atak hastalığının ne zaman ve nerede ortaya çıkacağının bilinmemesi ve tam nedeni bulunmamasına rağmen birçok kişi risk altında bulunuyor. Birinci derece akrabalarında panik ya da başka anksiyete bozukluğu olanlar, sıkıntılı, telaşlı, mükemmeliyetçi, aceleci, düşünce ve duygularını yeterince yansıtmayan insanlar panik atağa yakalanma riski taşıyor. Ayrıca, alkol ya da başka madde bağımlısı olan, sürekli baskı altında kalan, dürtülerini sürekli bastıran, yoğun bilinç altı aldatma dürtüleri içinde olan aşırı hırslı, sürekli başarı ile beslenen ve başarısızlıklarda kendini suçlayan insanlar da risk altında bulunuyor.

Exit mobile version