Orta Kulakta Sıvı Birikmesi
Orta kulakta sıvı birikmesi özellikle çocuklarda ciddi bir problemdir. Çocuklarda işitme kaybına bile neden olabilmektedir. İşitme kaybı yanı sıra ağız açık olarak uyumak ve horlama kulakta sıvı birikiminin başlıca belirtileridir.
Küçük çocuklarda sık rastlanan bir hastalık olan kulakta sıvı birikimi hemen anlaşılmaz. Çocuğa seslenildiğinde size bakmaması veya televizyonun sesini açması ile oluşan duyma kaybı ile anlaşılır.
Orta Kulakta Sıvı Birikimi Nasıl Oluşur
Kulak zarının titreşmesini sağlayan orta kulakta hava ile dolu olan bir boşluk olmalıdır. Orta kulakta olan bu boşluğa geniz yolundan sürekli olarak taze hava girer. Fakat, geniz eti bu hava kanalını tıkayacak kadar büyürse orta kulakta sıvı birikimi başlar. Hava ile dolu olması gereken nokta zamanla sıvı ile komple dolar ve çocukta duyma problemi oluşur. Kulakta oluşan bu sıvı birikimi aslında çocukta duyma kaybı dışında kendini belli etmez. İltihap olmadığından ateş ve halsizlik yoktur.
Orta kulakta sıvı birikimi, aslında çok önemli bir hastalıktır ve erken teşhis yapılmalıdır. Erken teşhis yapılmazsa hasta zamanla duyma kaybını daha da ilerletir ve zamanla sağırlık oluşur.
Tedavi Nasıl Yapılır
Doktora işitme kaybı ve ağız açık uyuma şikayeti ile gelen hastalarda geniz etinin ne kadar büyüdüğü anlaşılmaya çalışılır. Geniz etinin ameliyatla alınması hastayı rahatlatabilir. Kulak zarında oluşan bir çökme veya zarın arkasında hava kabarcığı olup olmadığı kontrol edildikten sonra hastaya tam teşhis koyulur. Pek çok hastaya ilaç tedavisi önerilir. İlaç tedavisi yanı sıra hastaya bol bol sakız çiğnemesi ve balon yapması önerilir. Hasta ilaç ve sakız ile düzelme gösterirse ilaç tedavisi devam eder. Fakat, duymada düzelme yoksa, ameliyat kararı alınır.
Orta kulakta sıvı birikmesi ameliyatında, öncelikle yapılacak olan yol geniz etini alarak orta kulağa hava girmesini sağlamaktır. Gerekirse kulak zarında delik açması işlemi yapılabilir. Bazen de ventilasyon tüpü denilen malzeme kulağa takılır. Hava bu uygulama ile, dış kulaktan orta kulağa geçirilir. Tüp uygulamasında, tüp kulakta 1 yıl kadar kalabilir. Sonrasında tüp alınmak için bir ameliyat daha yapılmaz çünkü, tüp kulak zarından kendiliğinden atılır.