Omuz Ağrısı Neden Olur? Omuz ağrısı hepimizin şikayetlerindendir. Bunun başlıca nedeni omzumuzun komplike bir yapıya sahip olmasıdır. Pek çok kas, tendondan oluşan bu karışık yapı, çok fazla hareket kabiliyetine sahiptir. Yapılan bir ters hareket ya da darbe ile omzumuzda bulunan yumuşak dokular, kemiklerde sıkışmalar, çatlamalar oluşabilir.
Omuz ağrısı her yaş grubunda sıklıkla görülebilir. Erken yaşlarda omuz ağrıları genelde ters hareketler veya travmalar kaynaklıyken, ilerleyen yaşlarda omuz ağrıları yıpranma kaynaklıdır. Omuz sinirlerinde olan aksaklıklar, normal hareketler bile omuz ağrılarına neden olabilir. Çeşitli hastalıklar, safra kesesi, karaciğer, kalp ve boyun omurga sorunları omuz ağrılarına neden olabilir.
Omuz Ağrısı Nedenleri Bursit
Vücudumuzda bulunan pek çok eklem bursa isimli minik sıvı dolu keseciklere sahiptir. Bursalar, dokular ve kemikler arasında minik yastık yerine geçerler. Kas ve kemikler arasında sürtünmeyi yavaşlatan bu sıvı keseciklerinde bazen iltihaplar meydana gelir. Bu şekilde omzunuzu kullanarak yapabileceğiniz pek çok şeyi yapamaz hale gelirsiniz. Bu hastalığa Bursit denilir.
Tendinit: Kaslar ve kemikler tendonlar ile birbirine bağlıdır. Tendonların yıpranması ile tendinit meydana gelir. Aslında bir iltihaplanma olan tendinit, akut ve kronik olarak ikiye ayrılır.
Tendon Yırtıkları: Tendonlarda aşırı kullanma, kazalar, yıpranmalar kaynaklı yırtılma ve kopmalar şiddetli omuz ağrısına neden olabilir.
Omuz Sıkışmaları: Kolun kalkması ile omuzun en uçta olan çıkıntısının alttaki yumuşak dokulara yaptığı baskıya sıkışma denilir. Kolun çok fazla havaya kalkması ile oluşur. Yüzücülerde, voleybol, tenis oynayanlar ile ev işi yapan kadınlarda sıklıkla görülür. Zamanla sıkışma artarak, kas yırtılmasına bile neden olabilir.
Artrit: Artrit en fazla omuz ağrısına neden olan kireçlenme şeklidir. Ağrı, şişme, sertlik ile kendini belli eder. Spor yapanlarda, sakatlanma ve yıpranmalar artrite neden olabilir. Kas yırtılmaları, enfeksiyon ve eklem iltihaplanmaları artrite zemin oluşturabilir. Ağrısı çok fazla olan bu omuz ağrılarında omzun hareketleri kısıtlanır.
Donuk Omuz: Omzun hareketleri kısıtlıdır ve hareketsizlikten oluşur. Romatizma ve omzun hareketsiz kalması bu hastalığı tetikler.
Omuz Çıkıkları ve Kırıkları: Kol kemiğinin başı, omuzda olan yuvadan çıkarsa buna omuz çıkığı denilir. Spor veya kazalar nedeni ile bu bölgede kırıklar da oluşabilir. Hem omuz çıkığı hem de kırığı şiddetli omuz ağrısına neden olur.
Omuz Ağrısı Tedavisi: Genelde omuz ağrısına neden olan hastalık romatizma, kireçlenme vs. olursa ağrı kesici veya antibiyotik tedavisi uygulanır. Bazı hastalara fizik tedavi uygulaması da yapılır. Omuz ağrısı giyinme ve soyunma işlemini yapmanızı engelliyorsa kesinlikle doktora gidilmelidir. Hastalara buz ile kompres uygulaması yapıldıktan sonra, ağrı hafiflemiyorsa yapılan tahliller sonrası bazen ameliyata bile karar verilebilir. Kaynak: Omuz Ağrısı Neden Olur