Ofis Bilgisayarı
yazıcı ve elektronik posta
ofislerde kullanılan pc ağına network adı verilir. bu tam olarak şu anlama geliyor yan masanızda oturan arkadaşınıza veri iletmek için artık bir diskete ya da benzer bir manyetik veya dijital veri depolama birimine ihtiyacınız yok. yerel alan ağı lan da denilen, iki bilgisayarı birbirine bağlayan bir ağ kablosu sayesinde mesai arkadaşınıza bilgileri kendi bilgisayarınızdan doğrudan aktarabilirsiniz. aynı bilgiler sadece yan masaya değil, şirket dahilindeki tüm bilgisayarlara gönderilebilir. özellikle büyük şirketler için bu durumun ne kadar zaman kazandıracağını bir düşünün
yerel ağ kurmanın şirketler için son derece mantıklı bir yatırım olduğunu yazıcı kullanımından da anlayabilirsiniz. bir ofisin içinde pek çok yazıcı kullanmak yerine, tüm bilgisayarların bağlandığı tek bir ağ yazıcısı kullanılabilir. bu güçlü ve hızlı bir çözüm olduğu kadar ekonomiktir de çünkü her bir bilgisayar için ayrı bir yazıcı almak yerine tek bir yazıcı yeterli olmaktadır.
peki ya elektronik postanın getirdiği yeniliğe ne demeli? elektronik posta, bilgisayarlar sayesinde internet üzerinden mesaj gönderip almanın en pratik yolu. önemli avantajları ise hızı ve tamamen güvenilir olması.
düzenleme
ofiste zaman zaman hızlı hareket etmek gerekebilir ve bu da dağınıklığa yol açar. kimisi elindeki bir kağıdı pencerenin yanında bırakır, kimisi de kahve makinesinin yanında unutur. tüm bu karmaşaya bilgisayar bir düzen getirebilir. bunun için bilgisayarda aynı kişinin hazırladığı tüm çalışmaların yer alacağı tek bir klasör açılabilir. ya da farklı konular için farklı klasörler düzenlenebilir. böylece bir karışıklığa yol açmadan istediğiniz zaman istediğiniz belgeye ulaşma şansınız olur. hatta dilerseniz her bir belgenin yazıcıdan çıktısını alabilir ve istediğiniz sayıda kopyalayabilirsiniz.
elektronik ajandalar da her geçen gün ofis çalışanları arasında yaygın hale gelmektedir. bunlar küçük ebatları nedeniyle avuç içi bilgisayarlar olarak da adlandırılırlar. avuç içi bilgisayarlar randevuları, kişilerin ad, soyad ve adreslerini hafızlarına alabilirler. yani tam anlamıyla birer elektronik ajanda görevi görürler. bilgilerin gözden geçirilmesi ve güncellenmesi gibi işlemler için pclerle birlikte kullanılabilirler.
güvenlik
ofislerde pek çok değerli araç gereç bulunur. akla ilk gelense tabii ki bilgisayarlar olacaktır. ama aslında önemli olan bilgisayarın maddi değeri değil, içindeki bilgilerdir. dosyalanmış birçok önemli bilgiyi çelik bir kasada saklamaktansa bu görevi bilgisayarlarınıza verebilirsiniz. bilgisayarın standart şifreli koruma özelliğinin dışında özel bazı dosya ve klasörler de koruma altına alınabilir. bir şifre ile korunan belgelere ulaşabilen kişilerin sayısı, bu şekilde azalacaktır.
haberleşme
pclerin yaygınlaşmasıyla birlikte toplantıların anlamını yitirdiğini ortaya koyan düşünce doğru değildir. pcler, aksine bu durumlarda yardımcı olabilirler. çalışanlar arasında mesaj ve haber iletişimini sağlayabilirler. bilgisayar üzerinden iletişimin avantajları hızlı olması, kolaylığı ve sağladığı kağıt tasarrufudur. güvenliği sağlamak için şirket içi bilgisayar ağında her kullanıcıya farklı yetkiler verilebilir. mesela bazı kullanıcıların bazı mesajları okumaları engellenebilir. bir başka kullanıcı ise belgeleri okuyabilir ama üzerlerinde değişiklik yapamaz. bu sayede şirket içindeki önemli bilgilerin paylaşımı ve güvenliği kontrol altında tutulabilir.
yerinde duramayanlar için ideal çözümler
bu sayfalarda ofis içinde bilgisayar kullanımından bahsedildi. ama birçok insan bütün gün ofiste oturarak çalışmaz ve sık sık yolculuk yapar. ya şantiyelere, ya yurtdışına ya da bir ofisten diğerine giderler. işte o zaman taşınabilir bilgisayarlar imdadınıza yetişir.
eskiden masaüstü bilgisayarlarla, taşınabilir bilgisayarlar arasında bariz farklar vardı. ama bu farklar ilerleyen teknoloji sayesinde ortadan kalktı. her ikisi de artık aynı görevleri yerine getirebiliyorlar. eğer fiziksel alan açısından bakarsak masaüstü bilgisayarların daha üstün olduğunu görebiliriz. ayrıca taşınabilir bilgisayarlar daha pahalıdır. bunun sebebi ise bilgisayarın taşınabilmesi için tüm parçalarının daha dar bir alana sığabilecek kadar küçültülmüş ve aynı şekilde hafifletilmiş olmasıdır.
taşınabilir bilgisayarlar aynı zamanda kullanımı giderek yaygınlaşan cep telefonlarının hatlarını kullanarak internete bağlanabilir ve e-posta gönderip alabilirler. sadece ajanda görevi görmesi için taşınan bilgisayarlar da vardır. avuç içi bilgisayarları bir düşünün. peki ama ya klavye? klavyeniz küçük ekranda görünüyor ve ufak bir elektronik kalem sayesinde kullanılabiliyor.
donanım
ofis kullanımı için tercih edilen pclerin çok güçlü bir işlemciye ihtiyaçları yoktur ama belleklerinin yüksek olması tercih edilir 256 mb bellek yeterlidir ama zaman zaman daha fazlasına ihtiyaç duyulabilir. bunların yanı sıra, kaliteli bir yazıcı şarttır. ofis kullanımı için siyah-beyaz bir lazer yazıcı idealdir, renkli lazer yazıcılar ise bir servete mal olabilir. lazer yazıcılar fiyat açısından inkjetlere göre daha pahalı olsalar da kartuş gibi işletim giderleri daha düşüktür.
tipik konfigürasyon
pentium ıv
256 mb bellek
agp ekran kartı
40/ 60 gblık sabit disk
17 monitör
lazer yazıcı
fare + klavye