Ocak Nedir
Ocak, Gregoryen Takvimine göre yılın 1. ayı olup 31 gün çeker Türkiyede, Atatürk devrimine değin Arapça da ocak anlamına gelen kanun, sözcüğünden Kanuni Sani olan ayın adı Cumhuriyetten sonra ikinci Kanun, ikincikanun olarak kullanıldı, 10 Ocak 1945 te kabul edilen 15 Ocak 1945 te yürürlüğe giren ve dört ayın adlarını değiştiren yasa ile ayın adı Ocak yapıldı.
Adı, eski Türkçede şimdi yerine Farsça ateş sözcüğünü kullandığımız od sözcüğünden gelmektedir. Bir kökten odun sözcüğü de ateşte yanan demektir.
Yaz bahar ayında bir od verdiler Yandım gittim ala karlı dağ iken Karacaoğlan Sözcüğün, odcak ocak olduğu savlanırken, öte yandan Eski Türkçedeki oc-mak, uc-mak ateş tutuşturmak kökünden de olabilir. Ocak, ateş yakılan yer, ev, yuva sözcükleriyle bağlantılı olup ocakların yakıldığı, günlerin dışarıda çalışarak, avlanarak değil de, ocaklarda evlerde geçirildiği soğuk ay, anlamını taşımaktadır. Ocak adı ayrıca üç uzun çubukla ateş üstünde pişirme kabının tutulmasına yarayan düzeneğin, üçok’un adının evrilmesi sonucunda da bugünkü formuna kavuşmuş olabilir.
Ocak ayı ingilizcesi January adını, Roma kapı tanrısı Janustan alır. Orijinal Roma takviminde 10 ay 304 gün vardı. Romalılar kış mevsimini aysız bir süreç olarak tanımlıyorlardı. M.Ö. yaklaşık 700lerde Romulus’tan sonra gelen kral Numa Pompilius, takvimin standart kameri yıl (364 gün) ile hizalanması için Ocak ve Şubat aylarını ekledi. Çift sayılara karşı batıl itikatı olan Romalılar yıla bir gün daha ekleyip gün sayısını 365’e çıkardılar.