Nikotin Replasman Tedavisi Nedir
Nikotin Replasman Tedavisi Nedir?Nikotin replasman denince ne anlamalıyız Sigaradaki bağımlılık yapan madde nikotindir ve nikotin replasmanının mantığı, nikotin eksikliğine bağlı olarak gelişen yoksunluk belirtilerinin ortadan kaldırılarak kişinin daha az sıkıntı ile sigarayı bırakmasını sağlamaktır.
Nikotin replasman tedavisinin sigarayı bıraktırma Üzerinde nasıl bir ektisi vardır Nikotin replasman tedavisinde kullanılan nikotin miktarı sigaradakinden çok daha az olmaktadır, daha sonra kullanılan nikotin miktarı da giderek azaltılarak kışının nikotinden tamamen kurtarılmasını sağlanır.
Sigarayı bırakmada en etkili nikotin replasman yöntemi hangisidir Nikotin replasman tedavisinde halen dünyada kullanılan sakız, transdermal flaster, nasal spray ve inholer formları kullanılmaktadır. Genelde en sık kullanılan sakız ve trensdermal flaster formlarıdır.
Nikotin replasman tedavisi ne kadar süre kullanılmalıdır ve yan etkileri var mıdır Genellikle 8 ila 12 hafta kullanılması yeterlidir. Yan etkileri kullanılan forma göre değişebilir. Sakızlar ağız içinde ve midede rahatsızlık yapabilir, flasterlerin ise en sık yan etkisi yapıştırılan yerde cilt reaksiyonları görülmesidir. Ayrıca kas ağrıları, uykusuzluk, baş ağrısı, bulantı gibi yan etkiler de olabilir.
Nikotin replasman tedavisini kullanmaması gereken kişiler var mıdır Gebelerde ve süt veren annelerde önerilmez, son 1 ay içinde geçirilmiş olan kalp krizi ve ritim bozukluğu olan kişilerde kullanılmaz, karaciğer, böbrek hastaları ve kalp yetmezliği olanlarda da dikkatli kullanılmalıdır.
Bupropionün sigarayı bıraktırma Üzerinde nasıl bir etkisi vardır Bupropion Amerika’da nikotin replasman tedavisinden sonra FDA’nın onay verdiği ilk ilaçtır. Fakat Bupropion aslında daha önceleri de bilinen bir antidepresan ilaçtır. Bu ilaçla başlangıçta sigara belli bir süre içilebilmektedir.
Bupropion ne kadar süre ue nasıl kullanılmalıdır? Herhangi bir yan etkisi var mıdır Bupropionun kullanım süresi genellikle 8 hafta olmakla birlikte, bu süre 3-4 aya uzatılabilir. En sık yan etkiler ağız kuruluğu ve uykusuzluk olmakla beraber, bu ilaç daha önce epilepsi öyküsü olan ve kafa travması geçirmiş olanlarda kullanılmamalıdır.