Nar Nedir
Nar Ne Demek? Nar Nedir Kısaca? Nar Hakkında? Nar Ne Demektir? Nar Nedir? Nar Hakkında Kısaca Bilgiler?
Nar Ne Demek, Nar Punica granatum, Lythraceae familyasından içinde küçük çekirdekler ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşmuş, hafif ekşi ve bazen tatlı tadı olan, ılıman iklimlerde yetişen, bir meyve türü.Parlak kırmızı renkte iri çiçekli, yapraklan karşılıklı bir ağaç. Meyvesi sertçe bir kabukla örtülüdür. içinde kırmızı renkte ve sulu pek çok taneleri vardır. Meyvesinin kendisi bol miktarda yenildiği gibi, şerbeti de içilir.
Yetişme koşulları ve yetiştiği yerler Nar, yağışların yazın yaşandığı iklimlerde de, kışın yaşandığı iklimlerde de yaşayabilir. -10°Cye kadar soğuğa dayanabillir.
içi açılmış bir nar ilk olarak iranda ortaya çıkmıştır. Afganistan ve Pakistandan Himalayalara kadar geniş bir alanda yetişir. Gürcistan, Ermenistan ve Karadenizin doğu kıyılarında yabani nar bahçeleri vardır. Ermenistan, Azerbeycan, Türkiye, Iran ve Hindistan nar yetiştiriciliği yapılan ülkeler arasındadır. Ayrıca, tarih öncesi zamanlardan beri Akdeniz ülkeleri ve Kafkaslarda nar yetiştiriciliği yapılmaktadır
Nar, kurak iklimlerde de yetişebildiğinden, Güneydoğu Asyada, Malezyada, tropikal Afrikada da yetiştirilir. ipekyolu ve deniz tüccarları aracılığıyla Güney Çine ve Güneydoğu Asyaya ulaşan nar, bu bölgelerde de yetiştirilmektedir. 18. yüzyılda ispanyollar tarafından Latin Amerika ve Kaliforniyaya da getirilen nar, 2000li yıllardan itibaren Kaliforniya ve Arizonada ticari bir ürün olarak değer kazanmıştır.
Türkiyede Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde Nar Yetişmektedir
Side Antalya Nar demektir. Ayrıca, ispanyanın güneyindeki tarihi bir şehir olan Granada, adını nar meyvesinden almıştır. Narlarda yumuşak çekirdeklilik, tohum kabuğunun testa derece derece daha az odunlaşması ya da çok az odunlaşması sertleşmesi ile oluşmaktadır. Halk arasında bu tip narlara genellikle çekirdeksiz nar denilmektedir. Ancak bu narlarda, tam oluşmuş, gerçek tohumlar yine mevcuttur.
Morfolojik özellikleri Haziran Temmuz aylarında kırmızı renkli çiçekler açan, iki ile beş metre boylarında ağaççıklardır. Gövdeleri gayri muntazamdır. Yapraklar karşılıklı, parlak renkli, ince-uzun şekilli, kısa saplı ve kırmızı kenarlıdır. Çiçekler kısmen sapsız, tek tek ve birkaçı bir arada bulunur. Çanak yaprakları kırmızı renkli, dökülmeyen ve etlidir. Meyveleri küre şeklinde ve portakal büyüklüğünde, önceleri yeşil, olgunlukta kırmızımsı renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etlidir. Meyvenin yenen kısmı, etli ve bol usareli olan tohumlarıdır. Bir nar meyvesinde 600 civarında tohum bulunur.Tohumların renkleri beyazdan koyu kırmızıya doğru değişik renk tonlarına sahiptir.
Kullanımı Bitkinin tohumları meyve olarak yenildiği gibi, gövde-kök ve dal kabukları ile meyve kabuğu da tıbbi olarak kullanılır. Kök ve gövde kabuğu tanen, nişasta ve alkaloitlerden pelletierin taşır.
Besin olarak kullanımı Narı çiğ olarak tüketmek için, önce bir bıçakla ikiye ayırmak gerekir, sonra narın tohumları kabuğundan ayrılmalıdır. Tohumlar arasındaki beyaz liflerin de tohumlardan ayrılması gereklidir. Bunu yapmanın kolay bir yolu, tohumları su dolu bir kaba koymaktır. Taneler dibe çöker, beyaz lifler su üstünde kalır. Bir tabağa doldurulan taneler, bir kaşık yardımı ile çiğ olarak yenilir. Bazı narların tadı çok ekşi, bazılarınınki çok tatlı olabilir. Ama genelde nar, ekşi ile tatlı arasında bir tada sahiptir.
Nar suyu, Orta Doğu ülkelerinde çok tüketilen bir içecektir. 2000 li yıllardan itibaren ABD de de popüler olmuştur iran ve Hint mutfağında nar, çeşitli yemeklere malzeme olarak katılmaktadır. Domatesin iran mutfağına henüz girmediği dönemlerde, iran mutfağında nar şurubun çok yaygın olarak kullanılmıştır. Halen nar şurubunun kullanıldığı geleneksel yemekler yaşatılmaktadır. Örneğin, ana malzemesi nar şurubu ve öğütülmüş ceviz olan koyu bir sos, çeşitli kümes hayvanları pişirildiğinde üzerlerine dökülerek kullanılır nar çorbası içilir. Türkiyede nar şurubu, nar ekşisi adı altında salatalarda ve etlerin marine edilmesinde kullanılır. Güllaç ve aşure gibi tatlıları süslemede de nar kullanılır.
Tıbbi kullanımı ve sağlığa faydaları 100ml nar suyu, yetişkin bir insanın günlük C vitamini gereksiniminin %16snı karşılar. Nar suyu ayrıca B vitamini ve potasyum içerir. Çeşitli diyet ürünlerinde nar özü kullanılmaktadır. Çünkü nar özü şeker, kalori ve katkı malzemeleri içermemektedir.
Nar meyvesinin kabuğu, ishale karşı % 15lik çay halinde kullanılabilir. Nar, çarpıntıya iyi gelir. Mideyi kuvvetlendirir. Et kısmı ile sıkılıp içilirse, safra söker, pekliği giderir. Nar ağacı kabuğu çok eskiden beri bilhassa bağırsak şeritlerine tenyalara karşı kullanılır. Bu yüzden veteriner hekimliğinde özellikle sığırlardaki tenyalara karşı kullanılır. Yalnız zehirlenmelere yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Nar suyu virüs önleyici özelliğinden ötürü diş taşı temizlemede kulanılır. Nardaki tanin maddesinin kalp krizi riskin düşürdüğünü ortaya koyan çalışmalar yapılmaktadır. Nar tohumu yağının, estrojen sentezlenmesini engelleyerek, göğüs kanseri hücrelerinin üremesine karşı etkili olduğu düşünülmektedir. Son zamanlarda, nar suyunun prostat kanseriyle mücadele etmede kullanılıp kullanılamayacağı araştırılmaktadır.
Endüstrideki kullanımı Yün iplikler, sarımsı renklere boyanabilir. Ayrıca meyve ve gövde kabukları mordanlarla birlikte yün ipliklerin esmer-sarı, sarı veya siyaha boyanmasında kullanılır.