Site icon Nedir ve Nasıl

Muğla Coğrafyası

Muğla Coğrafyası

muğlanın yaklaşık %20si tarım arazisi olup geri kalan alanlar dağlık ve engebeliktir. dağlar, ormanlar, süngerciliğe ve balıkçılığa son derece elverişli koylar, turistik potansiyeli yüksek ve görülmeye değer tarihsel eserleri olmasına rağmen, kara ve deniz ulaşımı yetersizliğinden sahil ilçeleri dışında kırsal karakterde bir ilimizdir
 
muğla ili anadolulun güney-batısındadır. güney-batisi, fethiye körfezinden mandalıya körfezine kadar olan sahilleri kapsar. muğla, ilinin doğusunda antalya, burdur ve denizli illeri, kuzeyinde aydın ili, batısında güllük, gök ova ve datça körfezlerinin yer aldığı ege denizi ve güneyinde akdeniz uzanmaktadır. muğla ili en uzun sahil şeridine sahip olan ildir

dağlar marmaris karaağaç koyuna kadar doğu-batı uzanışlı muğla, menteşe yöresi dağları, ege ve akdeniz coğrafi bölgelerinin de ayrıldığı doğal sınırlar olan karaağaç koyu doğusunda, bati toroslarin genel çizgilerine uyarak kuzeydoğu-güneybatı yönünde uzanırlar. kırıklı arazide horst görünümündeki, çok dik yamaçlarla ovalardan ayrılan dağların başlıcaları akdağ, gök tepe dağı, sandras dağı, oyuklu dağı, kavak dağı, beşparmak ve gökbel dağlarıdır.

platolar muğlada geniş alanlı platolar yoktur. geçirimli karstik arazi nedeniyle akar sular tarafından kazınmış az engebeli düzlükler olan plato alanlarını, sadece çöküntü ve kolye ovaları kenarlarını dağlardan ayran yamaçlarda küçük araziler durumunda görmek mümkündür. bati ve doğu menteşe dağları eteklerinde, menteşe plato su ve bacın milas platosu parçalı bir görünüm taşır.

ovalar-vadiler muğlada bulunan baslıca düzlükleri, kıyı çöküntü alanlarına genç alüvyonların dolmasıyla oluşmuş kıyı ovaları, karstik yapıdaki kolye ovaları gölova ve akarsu vadi tabanları olarak uç gruba ayırmak mümkündür

esen ovası selci ovası mandan fethiye ve kargı ovası kemer ovası dalaman ovası diğer kıyı ovaları ortaca ve dalyan, köyceğiz-kargıncık, gök ova, marmaris-değirmen yanı, milas-ören, bodrum-bitez, bodrum-akçaalan dir.

milas ovası  muğla ovası yeşilyurt pisi ovası yatağan-bozüyük ve turgut ovası akarsular menteşe yöresinde kalkerli karstik arazi çok geçirimli olduğundan, yüzünden akan akarsu gelişemez. karamuğla ve kanderisi gibi sel rejimli derelerin yataklarında ancak kıs aylarında su bulunur. muğla ili akarsuları uç gruba ayrılır.

bütünüyle il siniri içerisinde olanlar namsam çayı kargıncık deresi kargı çayı karaculha deresi kocadere sari cay büyük menderese dökülen akarsular cine çayı akcay muğla ili dışından beslenenler esenciyi kocaca dalaman çayı göller ve barajlar muğla ili sınırları içerisinde köyceğiz golü, baba camici golü, hacet tuzla golü, denizcik, sulundur ve koca gol doğal golleri ile sulama amaçlı mumcular ve geyik barajları, küçük alanlı ula ve kazan göletleri vardır.  
 
bitki örtüsü muğla ilinin iklim ve toprak koşullarına göre şekillenen doğal bitki örtüsü çok çeşitli ve zengin bir flora oluşturur. ilimizin geniş alanlarında akdeniz iklimi özellikleri egemendir. kıs aylarında aşırı düşük sıcaklık ve kuraklık olmaması bitkilerin gelişimi için elverişlidir. yüksek dağlık alanlar iğne yapraklı ormanlar bulunmaktadır.

muğla ilinde, ekonomik değer taşıyan cam ormanları, kuzugöbeği mantarı, orkide, tavsan topu gibi bitkilerden, bilinçsiz bir şekilde yararlanma yoluna gidilmiştir.
 
ağaç türleri iğne yapraklılar kızılcam, karacam, ardıç.geniş yapraklılar meşe, çınar, karaselvi, ihlamaur, dut.cali türleri mersin, defne, kocayemiş, hayıt. otsu bitkiler adaçayı, kekik, biberiye.ormanalti bitki türleri ve diğerleri böğürtlen, cam dibi mantarları, topalak, semizotu, kuzukulağı.çiçekler nergis, papatya, gelincik, menekşe.
 
hayvan türleri muğlada yabanıl hayvan varlığı oldukça çeşitli ve zengindir. marmaris adak oyde ala geyik ile marmaris karadağ yarım adası, yılanlı çakmak kocatepe ve köyceğizde yaban keçisi üretme ve koruma sahaları bulunmaktadır. dünyada az rastlanan «caretta caretta » cinsi iri deniz kaplumbağası dalyan-ız tuzu üreme sahası kontrol altındadır.
 
kaanatlı hayvanlar bıldırcın, keklik, leylek, kırlangıç, şahin, serce, yaban kazı.kanatsız yabanıl hayvanlar yaban keçisi, ala geyik, kurt, çakal, tilki, tavsan. balık çeşitleri sazan, kefal, levrek, çipura, alabalık…
 
iklim muğla ili akdeniz iklimi etkisinde kalmaktadır. 800 m yüksekliğine kadar olan alanlarda asil akdeniz iklimi ve daha yüksek alanlarda akdeniz dağ iklimi hissedilir. sıcaklık değerleri, nemlilik, yağış miktarı ve hakim rüzgar yönleri yerel coğrafi koşullara göre değişmektedir

Exit mobile version