Mika Nedir
Mika Ne Demek? Mika Nedir Kısaca? Mika Ne Demektir? Mika Hakkında Bilgi?
Mika, çok kolay dilimlenebilen yapraksı bir silikat grubuna verilen isimdir Misket yapımında da kullanılırlar Mikalar, çok ince bükülgen pullar ya da yapraklar halinde kolayca bölünebilme özellikleriyle dikkat çeker. Mikanın bütün türleri, monoklinik sistemde billurlaşır. Billursu kayaların çoğunda bulunan mika granitin üç temel elemanından biridir. Özellikle pegmetit içinde üst üste yığılmış yapraklar halinde bulunur. Mika, ısıya karşı çok dayanıklı bir mineraldir bu özelliğinden ve saydamlığından ötürü bazı sobalarda kullanılır. Mika aynı zamanda kusursuz bir yalıtkandır. Bu nedenle kondansatörlerin yapımında da kullanılır Mühendislikte yağlayıcı olarak kullanımı da vardır. Mika genellikle feldspat içerisinde yoğun bir şekilde bulunur.
Kağıt kadar ince olabilen bu tabakalar sert ve çok yüksek ısıya da dayanıklıdır. Bunun için, sobaların küçük, göz pencerelerini kapamakta, yüksek ısıda, ateşe yakın yerde çalışanların taktığı özel gözlüklerde kullanılır. mikanın belirgin bir özelliği de iletken olmayışıdır. Dolayısıyla bazı elektrik apareylerinin izolasyon (yalıtkanlık) gereken kısımlarında da mikadan yararlanılmaktadır. Böylece güven sağlanmış olur.
Ruslar pencere camı yerine geniş ölçüde mika kullanmaktadırlar. Ayrıca mika mineral makyaj ürünlerinde de çokça kullanılan doğal bir mineraldir. Günümüzde mika sanayinin birçok dallarında önemli bir yer işgal etmeye başlamıştır. Bir çarpma anında parçalanıp, sürücü için tehlikeli bir durum yaratmaması amacı ile otomobil camlarının arasına da mika konmaktadır.
Muskovit: Akmika, kaliumlu mika olarak da bilinir. Formülü, K Al 2 (OH) 2 (Al Si 3 O 10 )dur. Rengi beyaz olduğu gibi, sarımsı, kahverengimsi, yeşilimsi ve renksiz olabilir. Sertliği 2-2,5 mohs ve yoğunluğu 2,8 g/cm 3 tür. Tabakalara ayrılan yüzeyi esnek ve sedef parıltılı, saydam veya yarı saydamdır. Erime sıcaklığı oldukça yüksek olup, asitler etki etmez. Muskovit, tabiatta ikinci derecede çok bulunan bir mikadır.
Muskovitin teknikte kullanılan büyük kristalleri, pegmatit damarlarında bulunur. Ural Dağlarından, Doğu Afrika’daki Uluguru Dağından çıkarılır ve Doğu Hindistan’la Kanada’da elde edilir. Mükemmel kaplama, eğilme, elastikiyet, yüksek elektrik yalıtkanlığı ve düşük ısı iletkenliği sebebiyle sanayide oldukça yaygındır. levha şeklinde, ısı ve elektrik izolasyonunda istifade edilir. Genellikle toz boya, lastik, duvar kağıdı, tavan malzemesinde ve plastiklerle kullanılır.
Biotit: Magnezyumlu ve demirli mika olup, formülü K (Mg, Fe) 3 (Al Si 3 O 10 ) (OH) 2 dir. Rengi siyahımsı, yeşilimsi ve kahverengimsidir. Bu yüzden kara mika ismiyle de bilinir. Sertliği 2,5-3,5 (mohs ölçeğine göre) yoğunluğu 2,8-3,2 g/cm 3 olup, metalimsi, sedef parıltılı yarı saydam veya mattır. Üfleçte erir. Bileşiminde demir çoğaldıkça erimesi kolaylaşır. Biyotit başlıca sıvı magmada meydana gelir. En çok bulunan mikadır.
Flogopit: Magnezyumlu mika olup, formülü K Mg 3 (Al Si 3 O 10 ) (OH) 2 dir. Rengi soluk sarı-kahverengi arasındadır. Magnezyum bakımından zengin kayalarda bulunur. Kristalleri biotin kristallerine benzer. Sertliği 2-3 mohs, yoğunluğu 2,8 g/cm 3 tür, sülfat asidi etki eder. Kaplama ve eğilme kabiliyeti mükemmeldir.
Lepidolit: Lityumlu mika olup, formülü K Li 2 (Si 3 O 10 ) (OH) 2 ’dir. Kırmızımsı-gümüş beyazı renklerdedir. Kuvvetli sedef parıltılıdır. Yalnız HF etki eder.
Üretim: Ocaklardan elde edilişi oldukça zordur. Hususi bilgi ister. Bütün mesele mika kristallerinin bozulmadan çıkarılmasıdır. Çıkarılan mikalar kesilir, parçalanır ve levha haline getirilir. İkinci Dünya Harbinden sonra sentetik mika elde edilmiştir. Sentetik mika, hem ucuz, hem de işlenmesi kolaydır.
Sözlükte “Mika” Ne Demek
1-) Püskürük ve başkalaşmış kayalar içinde bulunan, alüminyum silikat ile potasyumdan oluşmuş, yapraklar durumunda ayrılabilen parlak bir mineral, evrenpulu.
2-) Bu mineralden yapılmış olan.