Migren için Şifalı Bitkiler
Bir ağrıyla beyin içi basıncında meydana gelen patalojik değişikliklerin belirgin bir hale gelmeden önce kişide meydana getirdiği dalgınlık-gerginlik başlayan ve nöbetler halinde beliren özel bir baş ağrısı tipidir. Genellikle zeki ve yaratıcı kişilerde görüldüğünden, özellikle kadınlarda, bir dereceye kadar nevrozla ilişkisi olduğu tahmin edilir.
Nedenleri
Sara gibi, migren de, belirli bir nedeni olmaksızın ya da diğer bir hastalık nedeniyle ortaya çıkabilir. Yüksek kan basıncı, damar sertliği, kafatası içindeki atar veya toplardamar duvarlarının kan şişliği gibi hastalıkların ikincil belirtileri arasında görülebilir.
Nedeni belirsiz migren, genellikle kalıtsal olup, bir nöbetteki asıl nedenin, bir beyin atardamarının önce daralması, sonra da genişlemesiyle, kafa içinde Ödemin belirmesi olduğu söylenmektedir. Bazılarına göre de, nöbetler, bir nevi alerji reaksiyonu belirtileridir.Ağrı genellikle görmeye ilişkin olup, görme alanının merkezinde ya da bir yansında çakan ışıkların belirmesi şeklindedir. Seyrek olarak da. yüz ve ellerde garip duyular, konuşma bozukluğu, geçici halsizlik ya da felç belirebilir. Ağrı genellikle yarım saat sürebilir ve bu durumu baş ağnsı izler.
Baş ağrısına, bulantı ve kusma eşlik edebilir, baş ağrısı çok şiddetli olup altı saat kadar sürebilir ve genellikle başın bir yansında bulunur. Tedavisi çok güç olup bir tek tedavi şeklinden söz etmek olanaksızdır. Her vakaya göre ayrı tedavi uygulanabilir. Genellikle, bu hastalıktan muzdarip kişiler, aşırı endişe ve yorgunluktan uzak durdukça ve bazen de, diyetlerinde belirli maddeleri bulundurmadıkça, durumun daha iyi olduğunu söylerler.
Öneriler
Havanda dövülmek suretiyle ezilen birkaç diş sarımsak alın ve şakaklara konulur.
Bir litre suyun içine iki çorba kaşığı fesleğen katılıp kaynatıldıktan sonra ılımasına yakın bu su ile kafa derisine firiksi-yon yapılarak baş yıkanılır.
Bir litre suyun içine ince kıyılmış bir avuç andız kökü katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç yarım kahve fincanı içilir.
Bir fincan kaynar suyun içine bir çay kaşığı civanperçemi katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra içilir. Gerektiğinde gün içinde üç defayı geçmemek şartıyla tekrarlanır.
Bir litre suyun içine birer çorba kaşığı melek otu kökü ve yaprağı katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek günde üç öğün birer çay bardağı içilir.
Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı çuha çiçeği katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra günde üç öğün içilir.
Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı kişniş katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra günde üç öğün içilir.
Bir bardak kaynar suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı san şebboy saplan katılıp soğumasının ardından süzülerek günde üç defa birer çay kaşığı kullanılır. Aşırı dozda kullanılması sakıncalıdır.
iki avuç dolusu ince kıyılmış lahana yaprağı su kaynayan bir tencerenin üzerine konulmuş bir süzgecin içine bırakılır. Buharda pişen bitkiler bir tülbentin arasına yerleştirilerek kompres olarak alna bağlanır.
Bir bardak kaynar suyun içine ince ufalanmış bir silme tatlı kaşığı kadar hazeran çiçeği katılıp soğumasının ardından süzülerek günde üç kere birer tatlı kaşığı kullanılır. Aşın dozda kullanılması sakıncalıdır.
Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış kedi otu katılıp kaynatılmasının ardından günde üç öğün birer çay fincanı içilir.
Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı nilüfer çiçeği katılıp kaynatıldıktan sonra günde üç öğün birer çay bardağı içilir.
Bir çay bardağı kaynar suyun içine bir çay kaşığı ısırgan otu katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra süzülerek günde üç Öğün birer çay bardağı içilir.
Bir litre suyun içine bir avuç gelincik çiçeği konulup kaynatılır ve süzülüp bir bardak üzüm sirkesi ilave ettikten sonra bir saat kadar bekleyip içine iki adet tülbent batırıp birini alma diğerini ise enseye koyulur. Bu işlem kısa aralıklarla devam ettirilir.
Bir litre suyun içine yarım su bardağı demirhindi katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek soğuk olarak günde üç su bardağı içilir.
Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış aslanpençesi yaprağı katılıp kaynatılmasının ardından günde üç öğün birer çay fincanı içilir.
Havanda dövülerek toz haline getirilmiş olan yanm kahve fincanı mesteki sakızı, bir kahve kaşığı anason bir kahve fincanı kınntı haline getirilmiş sinameki hepsi bir arada iyice harmanlandıktan sonra bu karışımı macun haline getirebilecek oranda süzme bal katılıp günde bir çorba kaşığı yenir.
Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı anason (çatılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra günde üç öğün içilir.
Bol miktarda kiraz, çekirdeklenyle birlikte havanda iyice dövülerek ezildikten sonra lapa haline gelmiş kiraz bırtülbentin arasına konulup alna bağlanır.
Bir litre suyun içine bir çorba kaşığı ayva çiçeği katılıp kaynatıldıktan sonra süzülerek günde üç öğün birer çay bardağı (arzuya göre tatlandırılarak) içilir.
Bir kahve fincanı limon suyu ile bir silme tatlı kaşığı Türk kahvesi karıştırılıp içildikten sonra üzerine bir kahve fincanı ıhk su içilir.
Yarım litre gülsuyunun içine bir çorba kaşığı kekik katılıp 2-3 saat beklendikten sonra içine batırılan iki adet tülbentten biri alma, diğeri ise enseye konulur ve kısa aralıklarla değiştirilir.
Bir fincan kaynar suyun içine bir çay kaşığı mine çiçeği katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra içilir. Gerektiğinde gün içinde üç defayı geçmemek şartıyla tekrarlanır.
Havanda dövülerek toz haline getirilmiş iki çorba kaşığı keten tohumu, iki çorba kaşığı eritilmiş kuyrukyağı ile karıştırılıp kavrulduktan sonra bir avuç yasemin katılıp alına bir tülbentle birlikte bağlanır,
Bir litre suyun içine bir avuç mersin yaprağı katılıp kaynatıldıktan sonra günde üç öğün birer çorba kaşığı içilir.
Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı ıhlamur katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra günde üç öğün içilir.
Bir litre suyun içine birer silme tatlı kaşığı nane, sedef o-tu ve bir avuç oğul otu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde üç öğün birer çay bardağı içilir.
Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı mercanköşk katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten sonra günde üç öğün içilir.