Midye Nedir
Yumuşakçalardan bir hayvan. Birbirine eşit, oval ve uzun iki kapağı vardır. Denizlerde kayalıklar üzerinde kümeler meydana getirerek yaşayan bir hayvandır. Eti lezzetlidir.Midyeler birbirine eklemlenmiş iki parçalı kabukları olan yumuşakçalardır. Denizlerin kıyıya çok yakın kesimlerinde kayalara ve birbirlerine sıkıca tutunmuş binlerce midye görülebilir. Çenet denen bu kabuk parçaları gerçek midyelerde düz yüzeyli, siyaha yakın koyulukta, oval, birbirine benzer biçim ve iriliktedir.
Blue mussels Mytilus edulis in the intertidal zone in Cornwall, England Scientific classification
Alem : Animalia
Doku : Mollusca
Sınıf : Bivalvia
Subclasses Pteriomorpha (marine mussels) Palaeoheterodonta (freshwater mussels) Heterodonta (zebra mussels)
Bünyelerinde bulundurdukları sedef sayesinde zararlı maddelerden kendilerini korumak için onu inciye dönüştürürler.Midyeler sindirim yapmazlar. Aynı zamanda yemek olarak da tüketilirler.
Midye birbirine eklemlenmiş iki parçalı kabukları olan yumuşakçalar. Bivalvia sınıfından omurgasızların çoğu «midye» olarak, bir kısmı da «istiridye» olarak adlandırılır. «tarak» ya da «deniz tarağı» adıyla bilinen türler de bazen «midye» olarak adlandırılır. Bütün Bivalvia sınıfından omurgasızlar ile deniz salyangozu olarak bilinen karından bacaklılar «denizkabuğu» ortak adıyla anılırlar.
Denizlerin kıyıya çok yakın kesimlerinde kayalara ve birbirlerine sıkıca tutunmuş binlerce midye görülebilir. Çenet denen bu kabuk parçaları gerçek midyelerde düz yüzeyli, siyaha yakın koyulukta, oval, birbirine benzer biçim ve iriliktedir. Bünyelerinde bulundurdukları sedef sayesinde zararlı maddelerden kendilerini korumak için onu inciye dönüştürürler. Midyeler sindirim yapmazlar.
Türler denizkulağı (Haliotis)adını kabuk şeklinden alır. Suyosunları ile beslenir.
Zebra midyesi (Dreissena polymopha): boyu 2-5 cm’dir. Doğal yaşam alanı Hazar Denizi ve Karadeniz’dir. Bakteriler ve su yosunlarıyla beslenir. Kabuğundaki desen nedeniyle zebra midyesi olarak adlandırılır.
dev midye (Tridacna gigas)
en büyük midyedir. Boyu 150 cm, ağırlığı 250 kg kadar olabilir. Suyosunlarıyla Türkiye denizlerinde yoktur.
mavi midye (Mytilus edulis)
iki parçalı mavimsi siyah bir kabuğu vardır. Boyları 5-20 cm’dir. Yaşam süreleri 15’yıla yakın olabilir. 40 m’yi bulan derinliklerde yaşarlar. Besinlerini suyu süzelerek alırlar ve bir saatte 1,5 litre suyu süzebilirler.
Tarak midyesi (Pecten maximus)
iki parçalı, yelpaze şeklinde, üzerinde oluklar bulunan bir kabuğu vardır. Mikroorganizmalarla beslenir. Boyu 2,5-15 cm’dir. Kıyıdan başlayarak 250 m derinliğe kadar yaşayabilirler. Türkiye denizlerinde yoktur.
Kelebek midyesi (Donax variabilis)
boyu 1,5-2,5 cm’dir. İki parçalı bir kabuğu vardır. Deniz kıyısında, dalgalı yerlerde yaşar. Bunun nedeni bu bölgelerin oksijen ve besin açısından zengin olmasıdır. Sürüklenmemek için kendini kuma gömer. Mikroorganizmalarla beslenir. Türkiye denizlerinde yoktur.
Pina: kürek şeklinde, açık kahverengi bir kabuğu vardır. Kabuğunun sivri ucundan deniz tabanına gömülür. Mikroorganizmalarla beslenir. Ayrıca pinalardan inci çıkabilir.
Çin şapkası (Patella caerulea), palette olarak da bilinir, ayrıca yem olarak da kullanılır.