Mide Yanması Nedir
Yemek borusunun alt kısmında aşağı özofegal sfinkter olarak adlandırılan halka gibi bir kas vardır. Bu kas aynı bir valf gibi çalışır. Bir yiyecek yuttuğunuzda bu halka benzeri kas yiyeceğin mideye girmesi için açılır. Bu halka daha sonra yiyeceklerin yemek borusuna kaçmaması için kapanır
Bu sfinkter kas düzgün çalışmadığında ise midedeki yiyecekler ve asit yemek borusuna geri döner. Yemek borusunda midedeki gibi koruyucu bir tabaka olmadığı için asit burada acıya neden olur.
Midede oldukça fazla miktarda asit salgılanmasına karşınasidin zararlı etkilerinden kendini koruyacak birçok koruma mekanizması da mevcuttur.
Midenin hareketleri ve içindeki basıncın artması ile mide içeriğinin yemek borusuna geçmesini engelleyenyemek borusunun mideye giriş seviyesinde KÖS dediğimiz Kardia özofajial Sfinkter=Yemek borusu alt ucundaki büzük bir bölüm vardır..
Sfinkterin yeterli çalışmaması sonucunda midenin asitli materyalinin yemek borusuna geri kaçması sonucunda mide ekşimesi ve yanması meydana gelir. Yemek borusunun içini örten iç tabakasının aside karşı kendini koruyacak yapısı yoktur. Sonuç olarak fışkıran asidin miktarı ve yemek borusu ile temasta kalma süresi gibi bazı faktörlerin etkisi ile yemek borusu iç yüzeyinin yanması sonucunda hafif kızarıklıktan derin ve kanayan ülserlere kadar değişik hasarlar görülebilir.
Yemek borusu kendi doğal hareketleri ile kendine gelen asitli içeriği mide içerisinde doğru göndermeye çalışır. Yemek borusunun buhareketlerini bozan bazı hastalıklarda hasarlar daha fazla meydana gelir.
Normal şartlarda geceleri yatarken ve yemeklerden sonra daha fazla olmak üzere günde yaklaşık on on beş defa gözlenen normal bir olaydır. Yanmayımeydana getiren nedenlerin başında %6570 alt yemek borusu büzüğünün yetersiz çalışması olduğu saptanmıştır.
Gastro Özofajial Reflü SendromuGÖRSmide asidinin yemek borusuna doğru fışkırması sonucunda meydana gelen çeşitli durumları ifade etmek için kullanılır. Genellikle mide üzerinde veya göğsün ortasındaki kemiğin altında yanma şeklinde hissedilir. Çeneye ve boğaza yayılabilir. Bazıları boğazında acı ekşi asit tadı alırlar. Hastaların bu yanma belirtileri ikisaat kadar sürebilir. Genellikle yemek yemeyle artar.
Midenin on iki parmak bağırsağına doğru boşalmasını azaltan nedenler mide içeriğinin yemek borusuna doğru fışkırmasını artırmaktadır.Mide çıkış bölgesindeki darlıklar
Yaşlılarda ve özellikle hamilelerde GÖRS'e bağlı mide ekşime ve yanmasına sık rastlanılmaktadır Mide fıtıklarında diyaframın altında mideyi yerinde tutan bağların zayıflaması sonucu mide üst kısmının göğüs boşluğuna doğru fıtıklaşması görse bağlı ekşime yanma çok görülmektedir
Mide Yanmasının Tedavisi Yatmadan önce yiyecek ve içeceklerden uzak durmaksüt dahil Sigara ve alkolü bırakmak Zayıflamak KÖS basıncını arttıran reflü olan materyelin asiditesini azaltan mide boşalmasını hızlandıran asidik materyelin yemek borusuna fışkırmasını azaltan ilaçlar kullanılır
Mide yanması için ne yemeli ne yememeli Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın. Ağır yağlı fazla kremalı ya da soslu besinleri yemeyin. Çikolata içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein nedeniyle hassas mideye zarar vererek yanma hissine yol açıyor. Sütlü çikolata daha az yağ içeren bitter çikolataya oranla daha tehlikeli olduğundan çikolata sevenler genelde sütsüz olanını tercih etmeli.
Kafeinli içecekler mide için çok zararlı. Kahve çay ve kola gibi içecekler hassas mideyi yorar. Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin.
Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını dikkatli için. Domates veya portakal suyu asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir. Bu nedenle sulandırarak ve balla tatlandırarak için.
Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak durun. Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin. Ilınmasını bekleyin Alkol midedeki yanma hissini artırır. Hele mide boşken alkol kesinlikle almayın.
Çiğ soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin Mide ağrılarınıza son verecek sağlıklı ve dost besinlerle yemek yemenin keyfini çıkartabilirsiniz
Karnabahar Haşlanmış karnabahar mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları giderebilir. içeriğinde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacının hammadesi olarak kullanılıyor.
Lahana Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin. ince şeritler halinde doğrayıp salata yapın. Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için. Lahana ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor. Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın. 1 kerevizi soyup doğrayın. 1 havucu temizleyip dilimleyin. Lahana kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu için.
Patates Çiğ patates suyu mide yanmasının, doğal ilacıdır. Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın. Suhavuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için.
Elma sirkesi Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi kullanın Maden suyu Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor.
Ispanak Ispanağı buharda pişirin ya da haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata olarak yiyin Zeytinyağı Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor.
Baklagil Fasulye bezelye ve mercimekte bulunan bioflavionid maddesi midenin koruma faktörünü artırıyor Muz Mideyi seven meyvelerin başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir. Muz mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor.
Kızarmış ekmek Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor Meyankökü Güçlü bir mide koruyucusu.Yapılan son araştırmalara göre midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor
Hamilelikte mide yanmasının sebepleri Gebelerde mide yanması, hormonlar ve karın içinde büyüyen rahim nedeniyle asit mide, içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına bağlı tahriştir.
Erken gebelikte daha çok aşerme ve bulantıkusmaya bağlı oluşan bu yakınma gebelik ilerledikçe kabızlık hazımsızlık ve gaz gibi sorunlarla birlikte giderek artan şidette görülür